Saturday, December 31, 2011

Flashback: Resolution 2011.

1. Perlu lebih alert dgn environment. 
Dulu saya jenis katak bawah tempurung, tak ambil tahu sangat pasal keadaan sekeliling, orang etc. Bukanlah anti-sosial or what, cuma saya terlampau selesa dalam dunia sendiri and the worst case is sampai saya tak kenal my own classmate. So in 2011, saya banyak jugalah take part in this and that activities, sleepover kat rumah classmate, study sama-sama, get to know each other.
= Checked!

2. Perlukan revamp. 
Revamp kat sini bermaksud my appearance la. Physically. Well, it doesn't go well. (-__-)" Semakin gemuk, sampai overweight 10kg! Banyak baju dah tak boleh pakai. Tahun ni banyak kali juga buat cubaan diet, tapi tak berjaya sangat; sebab tak berapa disiplin kalau bab makan and exercise. (*____*)".
= So-so.

3. Start saving.
Yup. Memang dah lama start menyimpan duit dalam tabung dan banyak kali juga lah duit tabung "membantu" dalam keadaan sesak lagi kering. After saya teliti balik all the expenses, duit banyak habis dekat FOOD, FOOD and MORE FOOD. (>____<)". Perlu lebih disiplin. and this year juga aku dah start simpan emas. love :]
=85%

4. Cari duit poket. 
I start my own-not-so-active-internet-business My Propolis Active since last March 2011. Sambutan tu ada, cuma kurang. Mungkin sebab kurang promosi or what, or mungkin sebab my blogshop tak cantik dan tak professional.
= 60%

5. Study lebih rajin.
Sepanjang pengajian saya, rasanya macam sem kali ni [sem yang last], sedikit sebanyak menambahkan semangat nak study dengan lebih rajin. Hasilnya, result yang sangat-sangat unbelieveable! Alhamdulillah, syukur. 
= Checked!

Secara keseluruhannya, banyak pengajaran dan perubahan yang berlaku sepanjang 2011 tidak kira kecil atau besar. Harapan saya, semoga tahun mendatang saya lebih matang dan optimis dalam apa jua halangan yang mendatang.
v(^_____^)v

Tuesday, October 4, 2011

resepi krispie treat. sangat omputih ko jah~~

dulu masa kecil-kecil dalam umur aku 8,9 tahun *skema* selalu makan kudapan ni:
satu 70, 80 sen rasanya *mahal!* tapi sekarang macam dah tak ada. kenapa ek?
kat Tesco tak ada, kat JJ tak ada, kat Giant tak ada.
kenapa..kenapa..kenapa..
yang cereal je ada.
so, aku try la google benda ni kat laman sesawang.
jumpa resepi dia kat sini:
Ingredients:
3 tablespoons butter or margarine
1 package (10 oz., about 40) regular marshmallows
- OR -
4 cups miniature marshmallows
6 cups Rice Krispies®
Directions:
1. In large saucepan melt butter over low heat. Add marshmallows and stir until completely melted. Remove from heat. 
2. Add KELLOGG'S RICE KRISPIES cereal. Stir until well coated.
3. Using buttered spatula or wax paper evenly press mixture into 13 x 9 x 2-inch pan coated with cooking spray. Cool. Cut into 2-inch squares. Best if served the same day.
...
excited.excited.excited.
eh.betul ke ni resepinya? betul ke ni jajan yang aku suka mkn tu?
rupa macam ada. rasa dan bau tak tau lagi. apa kejadahnya bubuh marshmallow pulak kan. so i've decided to try this. kalau sedap, boleh buat lagi~
pagi2 morning aku dah tungtangtungtang kat dapur.
*pukul 5.30 pagi okay~~~~matilah~~*
bahan-bahannya:
in the making:
output: bekal pergi sekolah kolej
result:
sedap. sedap. sedap.
manis. manis. manis.
k fine. puas hati. next time boleh buat lagi!
*my ❤ suruh buat rasa coklat pulak*
(。◕‿◕。)

Wednesday, September 21, 2011

[review-ing] Jerawat?!

semua orang mesti ada masalah jerawat.
kan? kan? kan?
nenek aku kata, orang banyak jerawat ni kuat berangan.
hahaha.
kalau muka jenis tak ada jerawat pun, sekali dua mesti ada juga.
(+____+)"
yang buat tambah tension tu, boleh pulak dia tumbuh masa event-event penting kan?
contoh:
esok graduation day ni. masa tu jugalah jerawat nak tumbuh sebesar alam kan.
takpun:
esok ada birthday party skandal aku. jerawat penuh kat muka.
o dem. (>.<) 
tekanan. tekanan. tekanan.
selain jaga muka guna facial wash, toner, moisturiser, scrub, bermask bagai;
ubat jerawat pun boleh tolong kita heal kan jerawat tu dengan cepat.
ni aku nak kongsi ubat jerawat yang aku selalu guna.
*banyak buih. introduction panjang*
[1st product]
Clean & Clear Active Clear
Speed Clearing Gel
what it claim?
Clean & Clear Active Clear Speed Cleansing Gel help reduce appearance of acne fast. The fast acting micro-gel formula clears pimple from 4 hours. The breakthrough Salicyclic Acid and active botanical formula used morning and night works fast to reduce the appearance of acne.
like?
clear gel like appearance
fully absorbed when apply
cheap
yup. eventhough it takes time, but it works for me.
dislike?
*it takes 2 days..not 4 hour la*
a bit expensive RM10++ for 10ml
overall
4/5
next time boleh beli lagi!
[2nd product]
*hah. sori dah guna*
(>.<)
Nexcare Acne Patch by 3M
what it claim?
Waterproof & Breathable
Prevents Infection
Absorbs Acne Secretion
Soothes Burning & Aching 
like?
convenient and easy to apply. 
*cuma peel off, and tampal kat jerawat*
it works!
helped drain and heal it well overnight
as it come with various size, memang senang dan jimat la kan.
dislike?
mahal.
*price ranges between RM5-RM13*
overall
5/5
★ ★ ★ ★ ★ 
yang aku beli ni 18pcs/pack. harga RM7++ kat Guardian/Watson.
[0.8cm x 12pcs and 1.2cm x 6pcs]
ada juga yang 7pcs and 36pcs. memang best. sebelum tidur tampal and esok pagi mesti dah OK.
[3rd product]
Nixoderm
*packaging luar nya kotak. dalam tin. kaler hijau*
korang boleh tanya dekat Guardian/Watson.
appearance: thick oinment [salap]
what it claim?
used externally for pimples, blackheads, itching, rashes, ringworm of the skin and rash.
*mesti korang kata, jerawat boleh ka ni? skeptical.*

Nixoderm contain:

Benzoic acid (6%) 
Salicylic acid (2.5%)

Precipitated sulfur (4.6%)These active ingredients stimulate skin cell renewal and enhance exfoliation. Sulfur dries the skin and may aid in getting rid of the bacteria that cause acne.
like?
senang apply.
berkesan hilangkan jerawat yang tengah galak and jerawat kecil.
giler murah!
RM4.00++ for 5.34g
kecil dan comel.
dislike?
melekit.
*sticky white paste*
kurang meresap.
tengok ni:
baunya macam kurang best.
kurang hygienic.
overall
5/5
bagi aku, ni la ubat jerawat paling best di alam semesta walaupun berbau etc.
aku selalu apply sebelum tidur, esok pagi hilang la jerawat.
settle.
hope dapat bantu korang semua k?
sebarang kritikan, cadangan boleh komen kat entri ni.
TQ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...