Friday, December 20, 2013

999 Chlorophyll Soap: The Effective Emollient Soap?

Pernah jumpa tak sabun ni?
Green in colour, wrap in paper and have strong smell. Made in Malaysia by Yoo Fung Hong soap factory in Kota Tinggi, Johor! Nak bangga jap, sebab mak asal Kota Tinggi juga.
Tetiba rasa macam nak beli sebab tengok ingredient dia. Coconut oil? That's weird cause most of commercial bars nowadays kan guna palm oil. Currently, I guna use pH5.5 shower foam tekan-tekan. Tapi yang ni rasa macam homemade sabun yang orang jual online pun ya juga kan?

Ingredients: Cocos Nucifera (coconut oil), Water, Sodium Hydroxide, Camphor, Eucalyptus Globulus leaf oil, Citronella oil, Chlorophyllin-copper complex.

Dah lama mandi tak pakai sabun buku. So far I love it smell :) and cheap, cost me RM1.50 and last longer tak macam most sabun yang will be squashy-like bila terendam air. 

Awak pernah try tak?
Note:
IngredientsBenefit
Coconut OilCocos nucifera oil. Rich emollient expressed from coconuts. It is naturally converted into a soap through a saponification reaction with an alkaline salt.
CamphorCinnamomum camphora. Tonic and freshener used in small amounts in lotions and creams for its cooling and soothing effects. Has anti-inflammatory and antiseptic properties.
EucalyptusEucalyptus globulus. Essential oil with powerful antiseptic, antibacterial and antifungal properties. Used in cleansers, massage formulations and bath soaks for its cooling, soothing effect on the skin.
CitronellaCymbopogon nardus. Aromatic essential oil often used in fragrance blends. Also used as a natural insect repellent
ChlorophylColourant, I guess.

20 comments:

Nour Adieb said...

dah lama sy x guna sabun 999 ni

Puteri Panda said...

Saya pernah cuba sabun ni! Di tempat saya ada 2 jenis, ori dan satu lagi tu ada tambahan bau macam minyak cap geliga rasanya la... So far, saya suka yang ori. Bau best!

edleen amani said...

yes saya pengguna tegar/tetap sabun ni hehehe. Saya memang kulit sensitif & acne prone. So setelah beberapa tahun la baru mak saya teringat nak recommend pakai sabun ni. Dia kata zaman dia teenagers dulu dia pakai memang elok. So saya pun pakai la, sampai skrg ni memang bagus! Jerawat pun hilang, kulit muka licin halus etc
Cuma mula mula pakai tu dia macam hydrated skin, kulit jadi kering tapi lama lama okay dah, kulit pun tak berminyak sangat.
So, memang bagus la sabun ni! hehe just my 2cents

edleen amani said...

pernah! and memang saya pengguna tegar/tetap sabun ni! kulit saya mmg sensitif & acne prone tapi bila pakai sabun ni jerawat semua takde hehe, kulit jadi licin halus etc tapi masa mula mula start pakai sabun ni kulit jadi kering/dehydrated tapi dah lama lama okay, kulit pun kurang berminyak.
murah pun murah tapi agak susah nak cari la kat KL ni. kalau mak saya balik JB saya kirim kat dia suruh beli kat kedai tauke cina hehehe

diraaz damai said...

Salam... saya pon ada masalah kulit sensitif dan rasanya semakin sensitif.
so setiap kali beli apa2 facial product mmg sangat2 choosy.
Sampai jumpa sabun ni, dan agak teruja tengok ingredients dia... which is nampak sangat harmless.
so saya tawakkal guna utk cuci muka jgk.. alhamdulillah.. takde side effect. baru je amalkan so, takde nampak any significant results lagi...

diraaz damai said...

Saya pon dah mula gunakan sabun ni... dalam 3 minggu yang lepas gitu. Kulit muka sy sgt sensitif, sampai saya jadi takut nak mencuba apa2 produk kecantikan dah.... mungkin faktor usia menyebabkan kulit semakin sensitif... so setiap kali nak beli apa2 produk kecantikan, saya akan duduk situ lama2 baca satu2 ingredients. dan bila terjumpa sabun ni, saya tengok ingredients dia yang nampak sgt2 harmless itu and decide to use it as facial cleanser jgk. alhamdulillah, setakat ni takde bad side effects. takde significant results lagi, tapi sy still meneruskan penggunaan sabun ni.
pernah jugak guna sabun thai, sabun beras tu.. tapi lepas tu rasa sangat kering muka.. kulit yang sangat kering tak elok utk kulit sensitif (eczema) sbb akan rasa gatal teramat. tapi berbeza pakai sabun ni, tak rasa kering kulit. alhamdulillah.
setakat ni saya senyap2 pakai sabun ni... tak bagitau sapa2. takut kene marah sbb macam main belasah guna sabun mandi utk muka?? hehehe.. tapi insyaAllah, sy tengok ingredients dia yang nampak harmless tu.. sy yakin utk teruskan.

Anonymous said...

Thank you for promoting this 999 soap! It is not only cheap but minimum chemical. Very good for sensitive skin and i also use it for my dog, I wish more people like you will promote this and more people will support this small local industry to keep it going. Unfortunately, we can only find this soap in some local kedai runcit. I can't find them in supermarkets because all those "big fishes" in this industry monopolised.

Anonymous said...

cari di mymaidin adaaaaa...

norsuhaila ismail said...

nak tnya..sabun ni mmg bole guna kat muka ke?bkesan ye?

norsuhaila ismail said...

nak tanya..sabun ni mmg bole guna kt jrwat muka ke?bgos ye?

ASHIQ ASHIQ said...

respected sir

i am daily user of your soap 999 and recommended many my friends to use the soap

but last week i purchase 10 soap fron bedong kedah state , very horrible smell and very little froth . i again double check with many shop at sungaipettani . all are same quality , why the quality is like this , please maintain the last product quality or we never purchase your soap

雄刘 said...

Sabun ini boleh manghalang bakteria gak????aku mau tanya please beritahu

Unknown said...

I start using it these days and kulit saya mengelupas after using it, is it natural for beginners or what? ��

Unknown said...

Is this a dog soap?

Unknown said...

Is this a dog soap?

liza said...

im using this sosp,so far sabun ni memang elok walaupun bau agak kuat. tapi kami sekeluarga guna sabun ni, so xde lg lergic..ruam pun xde. kulut muka jd licin mulus. sebab semua bahan dia adalah semulajadi...x smua org suka sabun ni. dia nampak oldies dan x menarik, tp khasiat dia memang awesome. ni bukan sabun untuk anjing lah, mungkin kita blh try utk haiwan jg...coz bahan dia sangat elok dan baik utk smua jenis kulit. kutu pun mampus....kudis pun xde dah. percayalah! aku dah semakin ketagih ngan sabun ni...

Kasih Latifah said...

Cuaca panas membuat kita berpeloh dan terasa gatal gatal diseluruh badan terutama kawasan yg mudah membiak kuman atau fungus. Setelah menggunakan sabun ini semua nye ok. Bau nye sungguh menyegarkan dan kulit semakin lembab tidak kering lagi. Alhamdulillah.... sesuai dgn kulit kami.

vixx oh said...

sy pon da sebulan kne gatal2..dr ckp alergic peluh..puas da tukar2 sabun...pastu baru mak sy ckp suh beli..cuba guna..alhamdulillah..x gatal da..peluh banyak mane pon x gatal..rase membazir beli sabun kat farmasi smpau rm50...sabun 999 nie sebuku baru rm1.90 je

Anonymous said...

Bole hilangkan jerawat kat punggung x?

Mrss Nurul Shuhada _ said...

saya pun gunakan sabun nii jugaa .. so far sangat berkesan untuk kulit yg ade gatal2 , bau dia pun saya suka ,menyegarkann .. haha , tapii belum pernah try dekat muka .. next time i will try it at my face ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...