Thursday, December 18, 2014

Muhammad Iman Mahdi

image
Let me introduce you to my another munchkin:

MUHAMMAD IMAN MAHDI
08/11/14

Alhamdulillah. Another blessing, another rezeki dan rahmat and another khalifah :) Terima kasih kepada yang sentiasa mendoakan kebahagiaan kami sekeluarga.

And for you my dear Muhammad Iman Mahdi, ibu doakan yang terbaik untuk awak, mendapat kebahagiaan dan kesejahteraan di dunia dan di akhirat. Diberi hidayah dan petunjuk dan sentiasa berada di jalan-Nya. Amin.

Both of you, Muhammmad Adam Hariz and Muhammad Iman Mahdi, complete me. Thank you and Alhamdulillah again. Nothing in this world can describe this kind of happiness. Blessed.
image

Claim Your Free Uber ride worth RM30!

Use my Uber promo code, UBERSUZLIN , and get S$10 or RM30 off your first Uber ride. Redeem it at: 
[UBER]

Sunday, December 14, 2014

tolong LIKE pic kita dekat IG,please?

Kitajoin #BeGoodLipfie Instagram Contest.
Nak minya tolong like pic kita boleh? 

Link: 

Jom join sama? Wish you luck!
\(^_____^)/

Resepi Kek Coklat Dalam Cawan :)

Teringin nak makan benda manis-manis so teringat ada jumpa pictorial dekat Facebook tapi entah mana tentang cake in a mug ni. Bahan tak banyak, jimat, mudah, ringkas and cuma 3 minit je masuk microwave then siap. Hasilnya:
image
So, sesiapa yang nak try boleh ambil resepi ni.

Bahan-bahan:
2 sdb tepung naik sendiri
2 sdb gula
1 sdb serbuk koko
1 sdk kopi instant
1/2 biji telur
1 sdb susu
1 sdb minyak masak
3 coklat chip, coklat bits or anything *optional
3 drop esen vanilla *optional

Cara membuatnya:
Masukkan bahan kering dalam cawan. Kacau rata sampai sebati.
Masukkan sebiji telur, susu, minyak dan esen vanilla. Kacau sampai jadi pes coklat.
Akhir sekali masukkan coklat cip etc. sesuka hati.
Masuk dalam microwave 1000kw for 3 minute. Siap!

P/S: Enak dimakan begitu sahaja or bubuh eskrim :)

Tak. Saya tak makan Cadburry.

Ya ini cerita lapuk. Tapi disebabkan hari-hari keluar dekat timeline Facebook blogger tayang gambar makan Cadburry, so I thought I want to express my opinion juga. Bukan nak pengaruhi mana-mana pihak pun. Itu terpulang kepada individu or consumer la.

Hari tu Malaysia digegarkan dengan berita Cadburry tak halal sebab ada DNA babi. I was like, oh shit dah berapa banyak coklat haram dah masuk dalam badan ni jadi darah daging as Lin memang suka coklat brand ni. Since that, cuma mampu tengok je Cadburry dekat rak-rak supermarket. Ada satu masa Cadburry size yang paling besar tu ad offer sampai dekat separuh harga! My husband tanya kenapa tak beli? Lin sekadar mampu telan air liur jelah. Dahlah that time tengah pregnant. Mana ada lagi dah coklat sesedap dan semurah Cadburry yang setanding rasanya dengan coklat-coklat mahal macam Ferrero Rocher dll. kan? Lagi lagi coklat Cadburry perisa Blackforrest tu *nanges*

Now JAKIM dah sahkan Cadburry halal. Pihak Cadburry dah siap tampal surat pekeliling kat supermarket state yang Cadburry halal. My husband tanya lagi, nak makan coklat Cadburry tak? Still, Lin was-was. On the other side of my brain said, lantaklah kan. JAKIM dah sahkan halal. Nak ragu apa lagi, right? Kalau diorang tipu, diorang la tanggung dosa.

Tapi...

On the other side: oh man! trust is like mirror wo~ once pecah memang boleh cantum balik pakai gam BUT you still can't hide the crack. Nak makan ke tak? Nak makan ke tak? Was-was hakak tau dek non.

Conclusion. Nampaknya buat masa ni tidaklah kumenghadap coklat Cadburry sampai was-was ni hilang dalam hati. Tapi tak tahulah masa depan.

P/S: agak agak teringin nak makan coklat, ratah la sesudu milo.

Monday, November 24, 2014

Business Card.

Dari dulu nak buat business card tp asyik procrastinate jep.

P/S: Try curi masa update blog guna tablet.

Friday, November 14, 2014

Seminar Mudahnya Menjemput Rezeki

Salam Jumaat. Lin copy entri ni dari blogger Uni: Seminar Mudahnya Menjemput Rezeki. Harap dapat dimanfaatkan bersama ;)

==================================

Nota ini saya perolehi daripada perkongsian di group Shaklee saya di Facebook.

Sebahagian daripada amalan ini sudahpun saya ketahui dan sedang mengamalkannya. Ada juga yang saya baru tahu. Saya kongsikan di sini untuk ingatan dan panduan bersama. Moga-moga kita istiqamah mengamalkannya, in Shaa Allah...

==================================

Saya pergi semalam ke SEMINAR MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI di Melaka anjuran SEK REN i-MUSLEH bagi mengutip dana pembinaan sekolah.

Penceramah seminar ini adalah Pn.Areena Ahmad Jurulatih Seminar Mudahnya Menjemput Rezeki yang dilatih oleh USTAZ FATHURI SALEHUDDIN.

Apa yang diceritakan semuanya berbalik semula pada AL-QURAN & AS-SUNNAH..Networking kita dengan ALLAH mesti luar biasa. Barulah rezeki kita luar biasa. Ini kerana beliau kata di luar sana kebanyakan biasa berbanding luar biasa.

Dia menceritakan kita penat untuk mencari rezek, tapi kita tak penat untuk menjemput rezeki.

Formula yang saya dapat:

1. Networking pertama adalah DHUHA. Jika kita selalu buat 2 Rakaat..sekarang ubah lebih rakaat..makin lama makin meningkat.

Selepas Solat Dhuha kita perlu baca surah Al-Waqiah. Surah ini tidak akan membuat kita miskin untuk selamanya.Waktu DHUHA rasa getaran kita untuk menjadi apa. Jika ingin jadi JUTAWAN. Doalah jadi JUTAWAN BERKAT

2. Tahajjud. Bangunlah menunaikan solat ini setiap malam. Tambahk bilangan rakaat tahajjud ni. Muhasabah diri dan mintalah pertolongan Allah sebulat-bulatnya.

3. Membaca Al-Quran. Apa yang di cerita,bangun pagi kita jangan buka hp atau rancang nak buat apa dulu..mandi dan ambil wudhuk terus baca Al-Quran & terjemahan walaupun 1 ayat. Ini kerana apabila kita melakukan ini..Allah akan bagi kecukupan masa yang melampau pada kita untuk 1 hari. Jadi tiada istilah "TIADA MASA".

4. Berzikir..Beliau meminta semua berzikir Ya Wahhab 40,000 kali setiap hari selama 7 hari. Ini adalah latihan kita bersama dengan Allah. Jika tiada perubahan buatlah sehingga 40 hari.

5. Solat Berjemaah. Terutama lelaki,,solat berjemaah di surau atau masjid. Pergi awal 10 minit awal sebelum azan. Orang lelaki diminta telefonlah ibu 1 hari 5 kali atau lebih.

6. Bersilaturrahim..Janganlah kita memecahkan silaturrahim. Maafkan mereka yang pernah sakiti anda dengan hati yang yang lapang dan tenang.

7. Bersedekah. Ini amalan yang sangat dititikberatkan oleh Pn. Areena kerana sedekah satu power yang luar biasa. Nak sakit sembuh,nak anak dengar cakap kita,nak kaya perlu kita sedekah. 1 kali memberi..Allah gandakan 10 & boleh digandakan lagi 700 kali.

Contoh yang dia beri semalam..Jika inginkan pendapatan bulan ini RM5000..10% daripada RM5000 yang kita inginkan..RM500 perlu kita sedekahkan pada bulan ini.

Bila bersedekah terang-terang kita minta dengan Allah.

Testimoni beliau tentang sedekah..seorang peniaga online setiap bulan sedekah RM120,000. Pendapatan setiap bulan RM600,000.

Testimoni beliau lagi..seorang kawan pergi outstation 7 hari. Sebelum outstation..kawan dia pergi bayar 'INSURANS'..bukan insurans prudential atau takaful tapi insurans SEDEKAH. Dia sedekah 3 tempat anak yatim. Dijadikan cerita..iron rumah dia tak tutup. Selama 7 hari tiada apa yang berlaku pada rumah dia..iron tu hanya panas sahaja. SUBHANALLAH

8. Solatlah di awal waktu. Panggilan ALLAH lagi penting dari segala-segalanya. Contoh : Jika anda hendak susun 40 batu..batu yang ke 39 azan berkemandang,agaknya kita sambung batu terakhir atau tidak??

Pesan beliau sambunglah batu terakhir selepas solat.

9. Serahkan sepenuh pergantungan kita kepada ALLAH. Jangan mengharapkan manusia di luar sana.

10. Tawakal dan Usaha. Selalu kita dengar, usaha dulu baru tawakal. Betul tak ?? Tapi Pn. Areena kata ..tawakal dulu baru usaha..minta bulat-bulat pada Allah..baru kita usaha.

4 amalan surah setiap hari.
● Surah Yaasin- Setiap solat fardhu
● Surah Al-Waqiah-Waktu Dhuha
● Surah Ar-Rahman- Waktu Asar
● Surah Al-Mulk - Sebelum tidur

Pesan beliau juga minumlah air masak 3 liter sehari.

Jika yang perempuan mulalah pakai stokin. Sebab penyakit bermula dari kaki. Ini kerana mak dia adalah pesakit KANSER..Tapi dia tak. Sebab dia tidak beremosi seperti mak,selalu minum air. Mak dia jarang minum air.

Yang ikut adalah adik dia pesakit KANSER. Ini kerana adik dia seperti mak yang selalu beremosi dan kurang minum air.

BILA ANDA CUKUP AMALAN...BARULAH SEMUA AKAN BERUBAH. SEKARANG SEMUA TERLETAK PADA DIRI KITA SAMA ADA INGIN BERUBAH ATAU TIDAK. BERPEGANG TEGUH PADA AL-QURAN & AS-SUNNAH

Thursday, November 13, 2014

My Hero + es

Oops, sorry tak boleh upload gambar my new baby lagi ;) Tepek gambar ABANG LONG ADAM dulu. InsyaAllah habis pantang nanti Lin upload pic #babyadam and his new bestmate #babyiman, Muhammad Iman Mahdi! I'm glad and rasa blessed sangat-sangat. Bila tengok both of them tidur side by side this morning, tiba-tiba rasa nak nangis. For the last 10 years, I thought I will never be a mom. It feels like something important been taken away from you tau. But now, syukur Ya Allah atas rezeki yang kau berikan. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. 

If before this, Lin takut #babyadam tak dapat sesuaikan diri but setakat ni unbelieveably everything sangat smooth! Masa first time dia jumpa Iman, dia datang and tiba-tiba gosok kepala adik dia. Of course la Lin freak out, dibuatnya dia tepuk kepala adik dia kuat-kuat, macam mana? But NO, there's no such thing. Dia gosok perlahan-perlahan and give him softest kiss ever dekat cheek. Dia tak penyek kan adik dia pun or being bossy or jealous something like that. He even can sleep right beside Iman macam tak ada apa-apa berlaku. I was like; Oh my baby! Adam dah besar sekarang. I'm proud of you *lap air mata*

Banyak lagi nak cerita, as I didn't talk much bout my pregnancy so on and so on, bout mom guilt bla bla bla. Nanti kita story. Iman now ni ulang-alik klinik for jaundice blood test. Doakan kami anak beranak sihat hendak-Nya. Till then, Salam.

Tuesday, November 11, 2014

HISHOP SALE: ONE DAY ONLY! #1111 and #hishopmy

It is Singles Day (11.11), and HiShop Malaysia would like to take this opportunity to share an abundance of discounts and exclusive deals which is worth fighting for today! 
Yes, only TODAY!
Here’s what Hishop Malaysia is offering:
Singles Day Sale 
RM11 instant rebate with a minimum purchase of RM111.
Crazy 11/11 Deal
There is a range of selected products which will be available for purchase at RM11 for 1 hour only!
SO, WHY WAIT? ;)

#1111 and #hishopmy

Monday, November 10, 2014

Tabung Dana Pemulihan dan Pembangunan Gaza (TDPPG)

[STICKY POST]
Tabung Dana Pemulihan dan Pembangunan Gaza (TDPPG)

Pasca perang di gaza, memerlukan lebih RM60,000 juta untuk pembangunan semula. Aman Palestin Berhad, Kami mensasarkan kutipan sekurang kurangnya RM50juta sehingga Jun 2015 bagi projek baikpulih masjid, sekolah, hospital dan lain lain. Sumbangan anda layak menerima pelepasan cukai:

1. Individu 7% pendapatan agregat
2. Syarikat 10% pendapatan agregat

*Jika dapat dikongsi dan disebarluaskan tentang keperluan ini, sangat2 dihargai, terima kasih.

Hulurkan sumbangan anda ke Aman Palestin Berhad:
Bimb: 12029010047880
Maybank: 562263010787
Cimb: 8600460353
Muamalat: 12070005133717
Rhb bank: 21245760004907
Bank rakyat: 220806195922

*Sila sms/what app/emel slip transaksi ke 019-3267914/amanpalestinjohor@gmail.com

Sertakan nama, alamat, no ic dan no telefon utk penghantaran resit.

Saturday, November 8, 2014

SEKUEL: Ada Apa Dengan Cinta (AADC) 2014 (Mini Drama)

Apa yang terjadi dengan Cinta dan Rangga setelah 12 tahun berlalu? Saksikan cerita lengkap pertemuan mereka di sini!
Oh my AADC. Dedicate dekat semua ;)

Sunday, October 19, 2014

Golden Spice Cafe, Pasir Gudang, Johor.

"The New Briyani House, right here in the Pasir Gudang City. Get ready to taste our selection foods from out. Quality Food, excellent services and good environment are our priority,"

SPECIAL SIGNATURE DISH: MAHARAJA Meal which consist 7 condiments, nasi with papadom and a piece of capati.

Open 7 days a week from 9 am until 11pm
Location: No.55, Jalan Sejambak 14, Tama Bukit Dahlia, Pasir Gudang, Johor.

GTea Time:
Pisang Goreng, Keledek Goreng, Vadai, Samosa, Spring Roll, Cutlets, Kesari, Kuih Gulung, Kuih Lapis, Onion Rings, Ulunthu Vadai, Wajik etc.

Table reservation can be arranged, call: 07 2550278

Instead of having this and that, and that time pun belum sampai waktu lunch lagi, so we decide to try Thosai and Nasi Briyani ayam.
Sorry, can't remember the exact price. (+_____+)" Cost us <RM25 including air dengan fries for Baby Adam. There is a generous amount of nasi and in the middle of nasi briyani ada telur rebus sebiji. I'm not a fan of Indian food like my husband does. But with the ambience, layanan baik from their own branch manager+staff and a lot of variety food yang sedap, I guess next time boleh pergi lagi ;)

P/S: If they sell sweets macam gulab jamun [my favourite!], laddu, burfi etc. I don't mind to go there everyday macam Sri Ananda Bahwans. O how I miss Ipoh so much~

Wednesday, October 15, 2014

Parcel from Guardian!

Last week Guardian ada buat offer FREE GARNIER MEN TURBOLIGHT Double White or White+Oil Control 50ml dekat Facebook and here it is!
GARNIER MEN TURBOLIGHT White+Oil
Nanowhite Infinity CC Cream sample
NIVEA Body Lotion In-shower Skin Conditioner Sample
RM5 Garnier voucher :)

Thanks GUARDIAN and Thanks GDEX!

P/S: Nanti jangan lupa join GA JiwaROsak tau. Start 27 Oktober ni!

SYARAT BARU & TARIKH PERMOHONAN BR1M 2015

Tuesday, October 14, 2014

Segmen Bloglist 10 Blog Pilihan HASRULHASSAN.COM

Surviving Motherhood: Home-schooling?

Found 1 or 2 post on my streamline on FB bout Home-schooling. Tiba-tiba rasa berminat pulak nak apply the same method to my lil munchkin. No, bukan tak nak hantar anak ke sekolah tadika. Tapi, lebih kepada pembelajaran sebelum masuk tadika. But the truth is, I don't know where to start.
  • Is it too early?
  • Do I need some sort of syllabus?
  • Teaching style: Islamic? Formal? Typical?
  • Apa alat bantu mengajar yang ada?
  • Do I just let my baby just be a baby? You know what I mean.
  • Effect tak his socialization? Sebab tak sama level dengan another baby?
  • Will he loves it?
  • Develop stress tak dekat baby? [berbalik pada soalan pertama: is it too early?]
  • What kind of approaches do you use?
...and 1001 macam persoalan.

Try Google and tengok dekat Pinterest bout this. There it goes, a long list of this and that. Buat kita jadi rambang mata and blur. I guess I need to set the target first, what I want him to learn, what I want him to know etc. Tengok pro and cons. Patut cari guide books or article on this juga. Takut nanti kita "tersesat". Anak bukan experimental, right? 

Sadly, tak banyak buku bout home-schooling dalam Malaysia. Tak banyak or tak ada lansung? Or I should ask someone yang ambil Pendidikan Awal kanak-kanak? Maybe mereka lebih terdedah dengan method ni?

So for parents out there, please let me know and illuminates me. What kind of method do you use? Apa outcome yang kita patut expect? 

...or cuma ajar my babies 123, ABC, Alif Ba Ta, Color, Animal Ayat Lazim, Doa Harian, Solat, Mengaji etc. and let them learn bout everything else masa dekat tadika nanti?

Monday, October 13, 2014

TABUNG PENDIDIKAN IQRA'

[STICKY POST]
PENGENALAN
Tabung Pendidikan Iqra’ (TPI) ini merupakan satu program jangka panjang yang dilancarkan oleh Projek Iqra’ untuk membiayai pelan pendidikan kepada anak-anak yatim, miskin dan asnaf di rumah kebajikan dan komuniti setempat.
Matlamat akhir program ini adalah untuk memberikan peluang pendidikan yang lebih adil kepada golongon sasar. Projek Iqra’ percaya jika seorang daripada anak dalam keluarga yang kurang mampu ini berjaya, ianya dapat mengubah nasib keluarga tersebut keluar daripada kemelut kemiskinan.
Pada tahun 2013, seramai 14 orang golongan sasar telah didaftarkan dibawah program Tabung Pendidikan Iqra’ 2013 (TPI 2013).

LATARBELAKANG

PERSATUAN KEBAJIKAN PROJEK IQRA’ SEMALAYSIA
Persatuan Kebajikan Projek Iqra’ SeMalaysia (PI) adalah sebuah persatuan kebajikan yang memfokuskan untuk membantu golongan sasaran iaitu anak anak yatim, miskin dan asnaf dalam membantu mereka mempersiapkan diri dari segi ilmu pengetahuan secara percuma , latihan kemahiran dan juga tabungan pendidikan selepas mereka keluar daripada rumah kebajikan. Sejak ditubuhkan pada 25 Januari 2013, pelbagai program pendidikan dan kemahiran telah dijalankan yang melibatkan lebih kurang 300 anak anak yatim, miskin dan asnaf di Lembah Klang, Selangor, Pahang, Pulau Pinang, Kedah dan Negeri Sembilan.

NAMA PROJEK: TABUNG PENDIDIKAN IQRA'

SENARIO
Anak-anak yang tinggal di rumah kebajikan apabila berusia 18 tahun akan terpaksa berdikari dan tidak lagi dibenarkan menetap dirumah kebajikan tersebut.
Apa yang boleh dilakukan pada usia tersebut adalah melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. Namun begitu tanpa simpanan pendidikan, ramai antara anak-anak ini mempunyai masalah kewangan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi.
Anak-anak yang mempunyai potensi dalam bidang kemahiran juga mempunyai kesukaran mendapatkan wang samada untuk meneruskan belajar dalam bidang kemahiran atau memulakan perniagaan (start-up).
Tabung Pendidikan Iqra’ 2014 (TPI 2014) merupakan satu pelan pendidikan yang akan memberikan mereka tunai pada usia 18 sebagai tiket untuk mereka melangkah ke dunia sebenar dan seterusnya mengubah nasib keluarga mereka, keluar dari kemelut kemisikinan.

OBJEKTIF



  • Menyenaraikan 30 calon-calon yang layak sebagai penerima TPI 2014 yang terdiri daripada anak-anak yatim, fakir, miskin dan asnaf yang tinggal bersama keluarga mereka di komuniti Nilai, Negeri Sembilan dan Kuala Lumpur.
  • Mengumpulkan dana bagi menaja setiap penerima TPI 2014 dengan kadar RM1200 seorang untuk 30 orang anak-anak bagi tempoh setahun. Jumlah yang disasarkan adalah RM 36,000
  • Mengumpulkan dana bagi membiayai penerima TPI 2013 seramai 14 orang yang terdiri daripada anak-anak dari Pertubuhan Kebajikan Baitul Ehsan berjumlah RM 16,800.
  • Dana ini akan ditaja jamin oleh Great Eastern Takaful sehingga penerima TPI berusia 18 tahun dimana boleh digunakan untuk menyambung kehidupan selepas usia 18 tahun.
KESIMPULAN
Tabung Pendidikan IQRA’ 2014 ini adalah program menyediakan satu pelan pendidikan untuk memberikan peluang pendidikan yang lebih adil kepada anak-anak yang memerlukan, terutama mereka yang yatim, miskin dan asnaf samada yang tinggal di rumah kebajikan atau bersama keluaga di komuniti setempat. Kerjasama dari yang diwujudkan ini diharap dapat membuka lebih banyak ruang untuk golongan sasar ini membina masa depan yang lebih baik selain sebagai agenda pembangunan modal insan dan menggerakkan kesedaran terhadap pelajaran mereka yang kurang diambil peduli oleh masyarakat.

“Pemberian anda membina sebuah kehidupan baru”

PROJEK IQRA': KEMPEN RM5 OKTOBER 2014

[STICKY POST]
Bantu kami utk ringankan kos tadbir urus & operasi PROJEK IQRA' utk program / aktiviti OKTOBER 2014.

Tajaan RM5 diperlukan
Sasaran = RM 4,500*


LATAR BELAKANG

Sekiranya anda merasakan apa yang Projek Iqra’ lakukan adalah wajar dan harus diteruskan, maka kami perlukan sokongan anda untuk sama-sama memastikan program-program yang telah dirancang dapat disalurkan manfaatnya kepada golongan sasar iaitu anak-anak yatim, miskin dan asnaf yang terlibat.

Dengan itu, pihak pengurusan Projek Iqra’ membuka peluang kepada orang ramai untuk menaja kos mengurus persatuan seperti sewa pejabat, bil-bil utiliti, dan lain-lain.


Memandangkan Persatuan belum lagi mempunyai pendapatan tetap untuk mengurus persatuan, KEMPEN RM 5.00 ini dilancarkan untuk membantu kami ringankan kos tadbir urus untuk menjalankan program dan aktiviti setiap bulan.


InShaAllah dengan sokongan tuan puan, dapat kami menjalankan lebih banyak program dan lebih ramai anak-anak yang menerima manfaatnya.

Semoga usaha anda ini mendapat keberkatan dari Allah SWT.

KE MANA TAJAAN ANDA DIBELANJAKAN SETIAP BULAN :

                    PERKARARM
1)Sewa Pejabat2000
2)Elaun Staff1000
3)Kos Promosi Kempen1000
4)Utiliti (Air/Electric/Internet/Tel etc)500
JUMLAH KESELURUHAN4,500

Hanya taja RM5/satu bahagian
900 bahagian = RM 4,500

BAGAIMANA UNTUK MENAJA ?

Melalui Laman Web Projek Iqra' : [Link]
1) Masukkan jumlah tajaan yang anda mahu taja diruang diatas kotak ‘Donate NOW’
2) Klik button Donate NOW
3) Isi Bank pilihan untuk transaksi ini dan lengkapkan maklumat anda.
4) Klik Donate Now
5) Masukkan Username dan Password internet banking anda
6) Lengkapkan process Transfer Money didalam talian.
7) Anda akan menerima notification di dalam email untuk rujukan transaksi ini
8) Anda akan dapati nama ada tersenarai sebagai donor di ruang bawah entri ini.

Atau melalui Bank-in/Transfer through:

Akaun : Maybank
No.Akaun : 564810504003
Nama : Persatuan Kebajikan Projek IQRA' SeMalaysia
Email : info@projekiqra.com


Untuk maklumat lanjut, hubungi kami :-
1. Suhaimi - 016 206 5597
2. Solleh - 017 670 2033
3. Sharifah - 017 274 8904
4. Khairul - 016 736 1067

Saturday, October 11, 2014

It's back!

My Samsung Galaxy Note 8 dah keluar hospital. Fuh~ cost me a fortune. 
(T_____T)
OK, now back to business!

Wednesday, October 8, 2014

ANT Check up #33weeks

To be exact, 33 weeks and 2 days.
Berat naik HB stable ;) Alhamdulillah everything OK. 
Jenuh juga tunggu turn dekat KK. Doktor yang in-charge 2 orang. Kurang tenaga kerja.
20th nanti kena jumpa doktor lagi untuk repeat scan.
Then kena datang seminggu-seminggu sampai bersalin. Terfikir nak bersalin dekat Hospital Sultan Ismail je nant. Dekat and of course government hospital kan lagi cheaper ;)
Doakan kami. Semoga semuanya dipermudahkan. Amin.

P/S: Tiba-tiba teringin nak buat business pau sebab dapat offer dari seorang kawan ni. Tapi ada orang nak beli ke?

Tuesday, October 7, 2014

Urusan Rumahtangga Adalah Tanggungjawab Suami, Bukan Isteri.

Hai dan Salam Hormat kepada anda yang masih setia menjadi pembaca blog KursusPerkahwinan.Com saya ini. Ribuan terima kasih saya ucapkan. Memang saya amat menghargai masa yang anda sudi luangkan untuk membaca dan menambahkan ilmu berkaitan hubungan rumahtangga yang amat penting ini.

Dalam artikel kali ini, saya ingin berkongsi satu perkara yang tidak kurangnya penting bagi menjamin sesebuah hubungan perkahwinan agar terus kekal.

Mungkin apa yang bakal saya kongsikan pada kali ini bertentangan dengan pendapat majoriti dikalangan kita. Terutamanya bagi suami. Walaupun saya sendiri adalah kaum lelaki, tapi saya tidak pernah mengutarakan pendapat yang ‘berat sebelah’.

Sebenarnya, segala urusan hal-ehwal rumahtangga pada asalnya terletak di bahu suami.

Mengikut hukum Islam, tugas-tugas seperti berikut terletak di bahu suami:-

  • Menjaga anak
  • Menyediakan makan-minum isteri
  • Mengurus segala keperluan rumahtangga
  • Mendidik anak-anak dengan memastikan mereka mendapat pendidikan yang sempurna
  • Menyelanggara hal rumahtangga seperti memasak, menjahit, mengemas rumah dan sebagainya

Isteri hanya bertanggungjawab MEMBANTU. Dalam kata lain, isteri akan membantu jika pihak si suami tidak mampu dan tiada masa untuk melakukan perkara-perkara tersebut oleh kerana tututan kerja di pejabat.

Akan tetapi, isteri yang melakukan perkara-perkara seperti di atas tadi, mereka akan dikurniakan dengan ganjaran pahala yang banyak dan besar oleh Allah.

Hal ini sejajar dengan salah-satu hadis Nabi yang mengatakan bahawa: ‘Seorang wanita solehah lebih baik daripada 40 orang lelaki yang soleh.’

Untuk mengelakkan berlakunya ketidak-adilan dalam rumahtangga dan perbalahan, maka suami perlulah juga libatkan diri dalam hal-hal pengurusan rumahtangga jika mempunyai walaupun sedikit kelapangan.

Jangan serahkan 100% tanggungjawab rumahtangga kepada isteri.

Dengan itu, isteri anda akan lebih menghormati anda sebagai ketua keluarga dan tidak berani untuk ingkar atau melakukan perkara-perkara maksiat semasa ketiadaan anda di sisinya.

Anda sebagai suami, boleh buat kerja-kerja rumah ketika isteri anda sakit atau tidak larat. Berkhidmat lah juga kepada isteri anda seperti memasak, mengemas rumah, menyediakan dia minuman sekali-sekala, picit kepala ketika dia pening serta bagi la dia makan ubat ketika dia sedang sakit.

Ok, sekian sahaja perkongsian saya buat kali ini. Semoga suami-suami di luar sana mula sedar akan perkara ini.

[Sumber]

Tim Tam Slam?

The Tim Tam Slam (also known as the Tim Tam Shotgun, Tim Tam Bomb and Tim Tam Explosion) is the practice of drinking a hot beverage through a Tim Tam. Opposite corners of the Tim Tam are bitten off, one end is submerged in the beverage, and the beverage sucked through the biscuit. The crisp interior biscuit is softened and the outer chocolate coating begins to melt.
The Arnott's company used the name Tim Tam Suck in a 2002 advertising campaign. [Source]

Happy Tea Time.
Jemput makan semua ;)
#timtamslam #monologdalam #food

P/S: Currently Tim Tam tengah offer dekat Tesco, RM1.50 sebungkus ;)

Artjklsi: Buku terbitan Mazni Irfan publication berharga RM10 setiap satu!

Mana nak cari buku best-best RM10 sebuah kan?
Sehingga hujung minggu ini sempena @abstractfest setiap judul buku terbitan Mazni Irfan publication berharga RM10 setiap satu!
Whatsapp 0197343944 untuk order ;)
For more info on this boleh visit page Artjklsi di Facebook.

IKLAN @ Monolog Dalam

    
Hanya RM10/sebulan
Jangan lepaskan peluang ini. Lin menyediakan 5 tapak iklan bersaiz 125 x 125 pixel yang diletakkan di bahagian bawah header agar ia dapat terus dilihat oleh pengunjung sebaik membuka blog ini.

Sekiranya berminat, sila email kepada Lin: busymonkey07@gmail.com atau PM di Facebook bersama dengan:
  • Tajuk iklan
  • Banner bersaiz 125 x 125 dalam format JPG atau GIF (Animated GIF pun boleh)
  • Link URL pengiklanan
Iklan akan terus diletakkan secepat mungkin setelah bayaran diterima ;)

Monday, October 6, 2014

Mesej Yang Menyentuh Hati Seorang Isteri.

NOTES: PANDUAN PEMAKANAN

1. Apa itu diet yang tidak stabil?
Diet yang tidak stabil terjadi apabila sesorang itu fail dalam memberikan kelas makanan atau nutrient yang bersesuaian setiap hari.

2. Anda berisiko untuk menjadi obese bila:

  • Makan berlebihan
  • Tidak memakan buah buahan, sayur dan makanan bernutrient tinggi yang lain
  • Meninggalkan sarapan pagi
  • Mengambil minuman gula diantara waktu makan
  • Minum minuman soda secara berlebihan atau minuman bertenaga 
  • Gemar makanan segera

‪#‎fitmalaysia‬ ‪#‎habitsihat‬ ‪#‎healthyselalu‬

[Sumber]

WhoHAA | Earn Points and Redeem ;) + It's FREE!

HOW TO JOIN?
1. Sign Up HERE.
2. Mobile verified.
3. Earn points and redeem product of your choice.

JOIN NOW, IT'S FREE!

Simple Recipe: Homemade Garlic Butter

There's one time masa Lin still in Ipoh, Tesco ada jual baguette. Ya, you can easily spot baguette in Roti area tapi this one siap spread dengan butter/kaya/garlic butter. I ask them to sapu garlic butter sekali dengan kaya. Cost me RM2.80 for half baguette. Dengar macam tak sedap tapi I keep ulang-ulang beli setiap kali after kelas habis. Kenyang and menepati budget student (^_____^) 
It's easy to just buy garlic spread. Tapi ada yang dah bubuh herbs, terlampau masin and macam-macam lagi yang tak menepati cita rasa. One more thing, sangat pricey. So I decided to make it myself. Simple. 

HOMEMADE GARLIC BUTTER
Ingredients:
Buttercup separuh
7 cloves of garlic

Method:
Tumbuk garlic sampai lumat and tumiskan sikit dengan butter guna api kecil.
Bila bawang dah naik bau, letak semua butter and biar cair sendiri.
Bila dah cair, tunggu sejuk and transferkan ke dalam bekas. 
Biarkan completely sejuk and jadi macam pic dekat atas ni.
Siap dan sedia dinikmati.

Banyak variation using butter ni sebenarnya, awak boleh bubuh rosemary, daun pudina, bubuh serbuk kari pun boleh and kalau terasa nak benda-benda manis why not try bubuh madu+cinnamon and gula sikit. Happy experimenting! OK. Bakar roti, sapu kaya and garlic butter. Done ;) Jemput makan.

Sunday, October 5, 2014

Salam Hari Raya Aidiladha 1435H

Salam Hari Raya Aidiladha 
Dengan berbahagi dan memberi membuat hidup lebih beerti ;)
10 Zulhijjah 1435H / 5 Oktober 2014
Jemput makan~
\(^_____^)/
#lontongjohor #sambaltumis #sambalkacang #kuahlodeh
Jom ambik daging!

P/S: Thanks Mat Gebu for the recipe. Terangkat!

Saturday, October 4, 2014

Menu Hari Raya Haji Esok ;)

Lin nak masak lontong je esok. Simple. Nasi impit, kuah lodeh, kuah kacang and sambal tumis. Chocolate cake with ice-cream for dessert. Nasi impit dah siap, sayur-sayur pun dah potong, bahan-bahan tumis dah blender; so esok tinggal masak je :) 

     Terjumpa gambar Baby Adam dalam fon. Entah bila dia dengan ayah dia berselfie. Asyik berselfie je mereka ni (*______*)"
Kesian Baby Adam kepenatan. Hari ni siang napping sekejap-sekejap je. Lepas je Marghrib, tak sampai 5 minit dah tertidur. Tapi tak apalah, boleh ibu cepat-cepat prepare barang nak masak esok. Anyway, just wanna wish all of you Selamat Hari Raya Aidiladha. Tingkatkan pengorbanan kukuhkan keikhlasan ;) Hati-hati memandu, ingatlah orang tersayang and untuk yang bekerja esok, jangan nangis. Huhuhu.

P/S: Lepas ni seminggu lah menghadap daging. O yeah. #karnivor

Friday, October 3, 2014

Dosa Yang Tidak Diampun

6 Dosa Yang Tidak Diampun Allah SWT Walaupun Dengan Taubat

Disaat kita hidup aman cukup makan tidur selesa, pernahkah kita berfikir tentang dosa kita? Dosa besar dan kecil. Kita meminta diampunkan dosa kepada Allah, namun terdapat dosa yang tidak akan diampun oleh Allah. Mari baca 6 dosa yang tidak diampun ini.

1. Makan harta anak yatim secara haram.
( untuk menghapuskan dosa tersebut pemakan harta anak yatim mesti membayar kembali harta yang telah digunakan serta memohon maaf kepada anak yatim tersebut . Jika anat yatim tersebut memaafkan perbuatannya, barulah boleh bertaubat kepada Allah SWT. Seandainya anak yatim tersebut tidak memaafkan perbuatannya maka dosanya tidak terhapus).

2. Menuduh wanita solehah berzina.
( Orang yang menuduh wanita solehah hendaklah memohon maaf kepada wanita tersebut, jika wanita solehah tersebut memaafkan, maka terhapuslah dosa tersebut dan bolehlah penuduh bertaubat kepada Allah SWT. sekiranya wanita solehah tidak memaafkannya maka dosa tidak terhapus dan tidak boleh bertaubat kepada Allah SWT ).

3. Lari dari medan Jihad yang memperjuangkan kalimah Allah SWT.
( Mereka yang lari dari medan jihad adalah mereka yang dayus dan tidak layak memasuki Syurga, cuba kaji dalam sejarah Islam hukuman mereka yang lari dari medan Jihad sehingga Rasulullah SAW terpaksa menunggu Arahan Allah SWT untuk memaafkan kesalahan tersebut ).

4. Melakukan sihir.
( Mereka belayar sihir dan pengamal sihir adalah mereka yang Syirik kepada Allah SWT, memang tidak layak bertaubat kepada Allah SWT melainkan mengucap kembali kalimah Syahadah dan mesti menyerah kepada kerajaan Islam untuk melaksanakan hukuman yang sewajarnya ).

5. Bersyirik kepada Allah SWT atau menyamakan kedudukan Allah SWT dengan makhluk.
( Dosa syirik atau menyamakan Allah SWT dengan makhluk samada melalui niat,percakapan dan perbuatan yang disedari atau tidak disedari maka dosa ini tidak boleh bertaubat kecuali dengan mengucap kembali kedua Kalimah Syahadah dan pemerintah Islam mesti melaksanakan hukuman hudud barulah Allah SWT rela menerima kembali amal ibadat seseorang hamba yang telah menduakan Allah SWT atau menyamakan Allah SWT atau menyengutukan Allah SWT).

6. Membunuh Para Nabi yang diutuskan oleh Allah SWT.
( Mereka yang membunuh Para Nabi hendaklah dihukum bunuh dan terserah kepada Allah SWT untuk mengazab mereka. Rasulullah SAW pernah mengutuskan utusan untuk membuuh mereka yang menghina atau mengejek Allah SWT dan Rasulullah SAW semasa penubuhan Negara Islam Madinah).
Kitab Tanbihul Ghafilin , Jilid 1 & 2. M/S : 532

Thursday, October 2, 2014

RAMLY Fish Burger: Pengganti Filet O Fish McD?

Pernah try Burger Ikan jenama Ramly? Bukan yang jual dekat kedai burger, tapi kepingan burger ikan jenama Ramly. I bought this from my local store and cost me RM7.99. Honestly, I'm a fan of Filet O Fish McD but for certain reason, kena berhenti makan McD *batukbatuk* When I saw this dekat frozen food area, I said why not? Tak rugi pun try. Made in Malaysia ni. Sokong produk Malaysia.

So the next morning, I'm so excited to try this new thing. Forgot to buy roti burger and I replaced it with toasted wholemeal bread. Cara masak burger ni, deep fry then susun la macam sandwich tu: Roti, cheddar cheese, chilli sauce and tartar sauce. Result? Tak sama *cry* Fish burger dia sama macam nugget/kebab ikan je. Bukan isi ikan yang macam dalam Filet O Fish tu. 

My final verdict? NO, this can't replace Filet O Fish, tapi still sedap and I do love sandwich/burger. Mudah prepare, cepat and sedap dimakan.

Thanks Nuffnang!

Alhamdulillah, check dashboard Nuffnang hari ni ada 5 Iklan CPUV on going ;)
Rezeki hasil blogging untuk anak-anak. Jangan ingat duduk rumah tak boleh duit. Betulkan niat, teruskan belajar dan usaha lebih, OK? #blogging #wahm #soho 

Wednesday, October 1, 2014

Dapatkan Propolis Active Di Sini!

Untuk keterangan lanjut, Whatapps terus ke 0127669156.

SALE: CONTACT LENSES!

Save up to 50%!
Brand:
Acuvue Tru Eyes, Acuvue Moist, Acuvue Oasys, Acuvue Oasys Astigmatism, Acuvue Define, Soflens 38, Soflens 59, Soflens Toric, Purevision 2, Purevision HD, Biomedics 38, Biomedics 55, Proclear, Definition, Focus Dailies Aqua Comfort, Focus Night & Day, Air Optix, Air Optix for Astigmatism, Freshlook One Day, Proclear 1 day, Sauflon Clariti 1 day, Soflens daily disposable, Acuvue 2, Acuvue Advance, Adore Dare, Adore Imagene, Adore Pure Eyes, Air Optix Multifocal, Biomedics 55 Evolution, Biomedics Toric, Blincon BB, Blincon Big Eyes, Blincon Classic, Blincon Elegance, Blincon Jazzy, Blincon Sweetie, Chameloen, Colorvue, Freshkon Alluring Eyes, Freshkon Color Fusion, Freshkon Dezigner, Freshkon Mosaic, Freshlook Colorblends, Maxim Color Blue, Maxim Colors Orange, Maxim Color Pink, Maxim Color Toric, Sauflon 55UV, Sauflon Bioclear, Saulfon Bioclear Toric, Sauflon Clear Comfort Aspheric, Soflens Multifoca and etc.

Contact Lenses and Solution:
Daily Disposable
2-Week Disposable
Monthly Disposable
3-Monthly Disposable
Toric Lenses
Colored Lenses
Silicone Hydrogel
Multifocal Lenses

Click HERE for more info ;)

Tuesday, September 30, 2014

SIMPLEST,EASIEST,TASTIEST and FOOLPROOF APPLE CRUMBLE

SIMPLEST,EASIEST,TASTIEST and FOOLPROOF APPLE CRUMBLE 
by Cik Suzlin
Untuk Crumble:
2 cawan tepung naik sendiri
150g Buttercup
4 oz gula kastor
1 sudu kecil cinnamon powder*
Mix all this ingredient until it become crumbly. agak-agak tak crumbly, campur tepung lagi sikit. buat sampai crumbly tau.

Untuk Apple Filling:
4 biji apple hijau yang dipotong kecil atau dihiris [ikut suka]
2 oz gula kastor
1 sudu kecil cinnamon powder*
Mix all this Ingredient pastu masuk dalam buttered loyang. Tambah Crumble kat atas sampai penuh loyang. Buat slow-slow jangan tekan crumble tu, nanti keras pulak. Buat ala-ala macam menabur padi, sesedap rasa.

Then bakar dalam oven suhu 180C selama 35 minit. Jangan bakar lama sangat, kang atas dia hangit, xsedap makan.

TIPS/Workflow
1. Panaskan Oven 180C siap-siap
2. Buat Crumble dulu baru potong apple, sebab kalau potong apple tu dulu, nanti apple tu teroksida.
3. Masa tabur crumble jangan tekan tau, nanti keras.
4. Lepas dah bakar, bagi sejuk jap, atau masuk dalam peti ais sebab bila potong macam ada bentuk sikit, tak ada pecah-pecah. TAPI, disebabkan my hubby and I tak menyabar, lantak la tak cantik pun, janji sedap.
5. *cinnamon powder tu, tak letak pun tak apa. tapi aku suka, sebab wangi.
6. Apple crumble best serve with vanilla icecream/whipped cream.
7. Cara aku pilih apple: apple yang aku makan raw sedap, maknanya bakar pun mesti apple tu sedap jugak.

9 Warning Signs You’re in Bad Company

It is better to be alone than in bad company.

A big part of who you become in life has to do with who you choose to surround yourself with. Sometimes luck controls who walks into your life, but you decide who you let stay, who you pursue, and who you let walk back out.

Ultimately, you should surround yourself with people who make you a better person and let go of those who don’t. Here are some warning signs you’re in the presence of the latter:
1. They only make time for you when it’s convenient for them.
It’s obvious, but any relationship without regular interaction and communication is going to have problems, especially when there’s a lack of commitment.

Don’t waste your time with someone who only wants you around when it’s convenient for them. You shouldn’t have to force someone to make a space in their life for you, because if they truly care about you they will gladly create space for you.

Being in a relationship with someone who overlooks your worth isn’t loyalty, it’s stupidity. Never beg someone for attention. Know your self-worth, and move on if you must.
2. They hold your past against you.
Some people will refuse to accept that you are no longer who you used to be – that you’ve made mistakes in the past, learned from them, and moved past them. They may not be able to stand the fact that you’re growing and moving on with your life, and so they will try to drag your past to catch up with you. Do nothelp them by acknowledging their negative behavior. Keep moving forward.

Holding on to the unchangeable past is a waste of energy and serves no purpose in creating a better day today. If someone continuously judges you by your past and holds it against you, you might have to repair your future by leaving them behind.

3. You feel trapped.
Healthy relationships keep the doors and windows wide open. Plenty of air is flowing and no one feels trapped. Relationships thrive in this kind of unrestricted environment. You can come and go as you please, but you choose to stay because where you are is where you want to be.

If you want to be a part of someone’s life, all the open doors and windows in the world won’t make you leave. If someone has closed them all in an effort to trap you into something you don’t want to be a part of, it’s time to find the strength to kick down the door. 

4. They discredit your dreams and abilities.
If you allow others to define your dreams and abilities, then you enable them to hold you back. What you’re capable of achieving is not a function of what other people think is possible for you. What you’re capable of achieving depends on what you choose to do with your time and energy.

People will throw all sorts of assumptions your way about what is possible and what is impossible. Look beyond the presumptions and mental limitations of others, and connect with your own best vision of how YOUR life can be. Life is an open-ended journey, and what you achieve comes from what you expect to achieve and what you work to achieve.

So don’t worry about what everyone else thinks. Keep living your truth. The only people that will get mad at you for doing so are those who want you to live a lie.

5. They have lied to you more than once.
Love is a verb, not a noun. It is ACTIVE in all relationships. Love is not just feelings of passion and romance between lovers; it is also a behavior among friends and family. If someone lies to you, they are unlovingly disrespecting you and your relationship.

When you keep someone in your life who is a chronic liar, and you keep giving them new chances to be trusted, you have a lot in common with this person – you’re both lying and being unloving to you!

Bottom line: Those who avoid the truth and tell you only what you want to hear do so for their own benefit, not yours. Don’t put up with it.

6. Their negativity is rubbing off on you.
The negative people in your life don’t just behave negatively towards you, but towards everyone they interact with. What they say and do is a projection of their own reality – their own inner issues. Even if they say something to you that seems personal – even if they insult you directly – it likely has zero to do with you.

This is important to remember because what these negative people say and do shouldn’t be taken to heart. Although you don’t have control over what they say and do; you do have control over whether or not you allow them to say and do these things to you. You alone can deny their venomous words and actions from invading your heart and mind. If you feel like these people are getting to you, take a break and give yourself some space to breathe.

Positive things happen when you distance yourself from negative people. Doing so doesn’t mean you hate them, it simply means you respect yourself.

7. They are excessively envious of what you have.
A little bit of envy is OK, but when someone is excessively envious of what you have, there’s a good chance what they really want is to take it from you.

Excessive envy doesn’t tell you how much someone admires you, it tells you how much they dislike themselves. If you can, try to help lift them up, but also be careful that they don’t pull you down. Oftentimes no amount of love, or promises, or proof from you will ever be enough to make them feel better about themselves. For the broken pieces they carry, are pieces they must mend for themselves. Happiness, after all, is an inside job.

8. They motivate you to be judgmental or hateful.
Truth be told, no human being is superior. No faith, race, size or shape is inferior. All collective judgments about others are wrong. Only judgmental hypocrites make them.

If you judge others by their skin color, their body size, and their outer beauty, you will miss EVERYTHING about who they really are. It is amazing the quality of people you will learn about and meet in this world if you can simply get past the fact that lots of people are not dressing and living the way you do.

People who motivate you to judge or hate others are as bad as bad company gets. Avoid them at all costs.

9. They want you to be someone else.
Spend time with people who see you the way you are, and not as they wish to think you are. Spend even more time with those who truly know about you, and who love and respect you anyway.

If someone expects you to be someone you’re not, take a step back. It’s wiser to lose relationships over being who you are, than to keep them intact by acting like someone you’re not. It’s easier to nurse a little heartache and meet someone new, than it is to piece together your own shattered identity. It’s easier to fill an empty space within your life where someone else used to be, than it is to fill the empty space within yourself where YOU used to be.

Saturday, September 27, 2014

Patutlah Gemuk!

Selagi tak habis minimum setengah bundle roti sekali makan, tak puas kan?
Katakan 10 keping roti sekali hadap, maknanya bersamaan 5 cawan beras or Pasta!
Tu baru breakfast, lunch nanti makan lain pulak, tea lagi then dinner lagi.
Oh my, portion control please.

Set Tepung Chocolate Cake 1kg hanya RM10.90!

Salam dan selamat sejahtera. Suka makan kek coklat? Kini dengan tepung rahsia kami, anda dapat buat sendiri dgn harga yg lebih murah dan sedap.

Set ini lengkap dengan tepung kek coklat, serbuk topping coklat ganache dan chocolate rice dalam 1 kotak yang boleh menghasilkan 1 kg kek coklat siap. Ia boleh dikukus dan juga dibakar.

Harga: 
RM10.90/set sahaja
[Tepung Kek Coklat + Serbuk Topping Coklat Ganache + Chocolate Rice]

Kos Poslaju:
Semenanjung Malaysia RM6
Sabah/Sarawak RM10

*Boleh COD area Pasir Gudang

Borang Tempahan: https://t.co/YUq5YS7P3U

atau

Ecwid Store: Gobok Barang

Untuk keterangan lanjut boleh hubungi saya, Suzlin 0197701057 atau PM saya di Facebook.

Terima kasih :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...