Thursday, January 30, 2014

20 Things I Will Not Regret Doing With My Kids.

This post serves as a great reminder that kids grow up FAST.

1. Tucking them into bed at night. Someday they’ll be too big and I won’t get that moment back. Saying good night, pulling up the covers, and kissing their heads is a gift.

2. Telling them I love them. Start this when they’re young. I love you is a powerful three word phrase that matters.

3. Listening to their stories. Their stories teach me about them and their hearts and what they love. I think of the stories as a way to learn more about them. And this is the real listening. Not the distracted mom who wants to move onto the next thing on her never ending to-do list.

4. Looking them in their eyes. Nothing tells another person you matter more than looking at them in the eyes while they talk. It shows that what they are saying truly is important to you. I want my kids to remember that there were times when their mother looked them in the eye and smiled. And for me this often means shutting my laptop, putting down my phone, stopping my list, and just giving them time.

5. Saying yes when it’s easier to say no. Like those times when I just want to keep to my agenda and they want to join in. Or for those late night sleep overs. Or those times when I am simply tired and don’t want to walk up the stairs to say goodnight. Or for the extra story. Or to play a game. Yes simply matters.

6. Showing them new things. I can read to my kids about history or I can start to show them history. Last week, when Grace and I were in Mexico, it was such a cool experience to show Grace the Mayan ruins in Tulum. Now, I’m not saying go to Mexico, but there are things we can show them. Do science. Look at the stars. Go to the museum. Let them learn and see the world.

7. Teaching them to say please and thank you. No explanation needed. Politeness matters.

8. Letting them help even if it means it takes longer for me. Does it take longer to wash the windows if I’m teaching my children how to wash the windows? Yes. Same with laundry, cooking, cleaning, folding, and more. But they need to learn – these are life skills. I would be doing them a disservice by NOT teaching them and letting them help.

9. Saying no to things even when it would be easier to say yes. There are movies and television shows that I don’t let my kids watch. Books that I want them to wait to read. ipods and computers that are only allowed on the main level. Sometimes the answer needs to be no – even if everyone else’s answer seems to be yes.

10. Laughing with them.Or smiling with them. Or having fun with them. I simply want them to know I love being around them.  This is the aspect of liking my kids, not just loving them. I want them to know both.

11. Making them learn the value of work. I want my kids to know that work matters and that a good work ethic – where you go above and beyond and don’t complain – is an excellent skill. My kids know how to do laundry, to sweep the floor, to bring their dishes over, to clean their rooms, to make their beds, and so on. I will never regret teaching them the value of work.

12. Rocking them to sleep. Holding their hand. Giving them a kiss. I love them. Even after those days where they drive me a bit crazy and I wonder what in the world I’m doing. Those little acts of love are important life acts of love.

13. Saying I’m sorry. Because lets face it – I’m not perfect. I mess up. I make mistakes. So they need to hear me say I’m sorry and that I love them and that they’re important to me. So that means sometimes I will say I’m sorry.

14. Teaching them to be respectful of others. This. And this again. And this. I want my kids to respect others. To listen to them, to learn, and to not judge. This starts with me teaching them this skill and me being respectful of them. Often it is looking for the good first and giving grace.

15. Encouraging them to take risks. Sometimes the fear is the biggest obstacle. Kids need to learn to look at the fear and to push through the fear.

16. Not holding onto a record of wrongs. Each day is a new day. Learn from the past, but don’t hold onto the past. I want to see the good first and not all the negative – so often that means letting go of the record of wrongs.

17. Letting them see me thrive. I don’t want my kids to grow up thinking I was a good mom, but a not too happy and joyful mom. They need to see me thrive and be interested in things and to expand my creativity as well.

18. Teaching them compassion. I want them to see the world beyond me and ourselves. I want them to give back, to care about others, and to be a person of change.

19. Showing them that the stuff doesn’t matter. Nothing in Target really matters. Nor the stuff on the shelves. Or the clothes one wears. Or the fancy birthday parties. If the stuff clouds the vision then the relationships are lost. Relationships first. Stuff after that.

20. Letting them grow up. Sigh. This. It has to be done. So I look back with nostalgia, and embrace today, and look forward to tomorrow. They’ll grow. And I’ll savor the moments that we’re blessed to share.

Those are just twenty things I won’t regret doing with my kids. Simple, things really. They’re the living intentional type things that sometimes just need to be written down.

What is on your list?

Tuesday, January 28, 2014

Tip Untuk Mengurangkan Demam, Selesema dan Batuk Bayi.

Alhamdulillah, my little Khalifah ni dah sihat from demam even ada batuk-batuk sikit. Lapang dada ibu tengok Baby Adam less fussy and happily guling-guling all around house. Demam is good, as it develop some sort of immunity blablabla, the main thing is just pantau jangan temperature baby tinggi sangat. So for mommies, let me share some tips on this.

Tips menangani anak demam:

1. Mandikan baby at least 2x per day, jangan skip.

2. Give him PCM syrup, ikut dos. This depends on baby/child weight which is 15mg/kg qid [4x/day]

Cara nak kira dos for PCM syrup yang ada strength 120g/5ml: (15 x child's weight) / 120 x 5 

Contoh: 15 x 7kg / 120 x 5 = 4.4ml 

3. Bubuh cool fever dekat belakang tengkuk and dahi or just simply basahkan kain and put on your baby's head.

4. Sapu vicks for baby [tutp warna pink] dekat dada, leher and belakang badan baby. Kalau tak ada, buat minyak bawang putih sendiri. Caranya: Bakar bawang putih tanpa kulit and lenyekkan dengan minyak zaitun.

5. Bagi madu, dilute dalam air bagi baby minum. Jangan manis sangat. Lin ada baca yang tak boleh bagi madu untuk baby bawah 1 tahun but nurse kata boleh and as madu one of makanan sunnah, of course lah saya lebih yakin nak bagi.

6. Guna teknik percussion untuk clear kan hingus dan kahak baby, which you can read it here: Teknik Tepukan Percussion.

7. Guna Apple Cider Vinegar. Caranya: Campurkan 1 sudu besar ACV dengan 2 cawan air suam, celupkan stokin baby and pakaikan je dekat baby basah-basah.

8. Potong bawang besar belah dua and put near bantal baby time tidur. Guna untuk absorb bacteria di sekeliling but don't use it afterwards pulak buat sambal. Buang terus.

9. Keep on breastfeeding!

10. Doa doa, doa.

OK. That's all. Kalau nak tambah lagi bagitau tau. Terima kasih. 

Teknik Tepukan Percussion



Teknik Tepukan Percussion adalah salah 1 kaedah lain untuk menghilangkan batuk. Cara melakukannya ialah :
  • Pastikan baby dalam posisi meniarap dan letakkan bantal di bawah perut. Pastikan bantal itu tidak terlalu tebal dan tidak terlalu nipis.
  • Kemudian condongkan sedikit posisi bantal dengan kedudukan kepala baby bawah dan kaki di atas, pastikan kaki lurus. 
  • Bentukkan tapak tangan seakan cupping (lubang di tengah) dan gunakan kekuatan dari pergelangan tangan untuk menepuk perlahan di belakang baby.  
  • Tepuk selama lebih kurang 15 minit dan beralih di kiri dan kanan tubuh baby pula. Tujuan menepuk ini adalah untuk melonggarkan kahak di dalam paru-paru dan 15 minit selepas selesai menepuk, biasanya baby akan batuk atau bersin dan sekali gus mengeluarkan kahak dalam bentuk muntah. Jika tertelan, tidak mengapa kerana kahak tersebut akan keluar menerusi najis mereka. 
  • Sebelum memulakan teknik tepukan percussion ini, pastikan anak tidak minum susu sejam atau setengah jam sebelum bagi mengelakkan muntah.
Cara stimkan bayi untuk mengeluarkan kahak selain kaedah tepukan Percussion.
  1. Ambil rice cooker letak air(tggu mendidih dan kuarkan wap)
  2. Kita duduk atas kerusi mkn pegang baby tu..halakan muka pada wap tu jgn terlalu dekat, agak2 la ye..(fungsi utk mencairkan kahak)
  3. Kemudian bila dah agak lama baby diwapkan mukanya..alihkan rice cooker tu tadi kemudian terbalikkan muka baby mengadap kita..tepuk tepi dada belah kanan seminit dan belah dada kiri seminit..kedudukan tangan kita semasa menepuknya mcm teknik tepukan percussion di atas (seperti gmbrajah di atas) 
  4. Kemudian tiarapkan baby ulang proses sama mnepuk pada bahagian belakang kiri dan kananKalau kurang kuar kahak jolok jari kita pada mulut baby biar muntah..sedut guna mulut pada hidung baby kalau berani.

Baitus Solehah: Mari Bantu Mereka!

Get this from Baitus Solehah on Facebook, please help them:

Sebenarnya, saya malu nak cerita, nak minta tolong, namun perlu juga luahkan kerana ini untuk kemudahan bayi-bayi yang menetap di Baitus Solehah. Oleh kerana bayi -bayi ini menetap dalam jangka masa yang lama, dan bilangan bayi bertambah, bertambahnya bayi apabila ibu memelihara anak sendiri tetapi tidak mendapat sokongan keluarga. Maka waris tidak datang menjemput ibu bayi untuk dibawa pulang ke rumah.

Baitus Solehah menyokong hasrat ibu memandangkan manafaat yang lebih besar untuk ibu dan bayi, selain tuntutan anak sendiri yang menyusu dari susu ibu.

Dengan itu saya berhasrat untuk membina satu ruangan untuk mandi bayi di kawasan porche kereta. Selama ini bayi dimandikan menggunakan singki dapur. Dalam tempoh yang sekejab dan bilangan bayi yang sedikit, cuma satu atau dua bayi dalam satu masa. Itu pada peringkat awal dulu. Sejak Baitus Solehah menyokong ibu memelihara bayi mereka sendiri dan ibu terpaksa menetap di Baitus Solehah dalam satu tempoh yang tidak diketahui, maka saya perlu membina table top berserta singki khas untuk dijadikan tempat mandi bayi.

Singki ini juga digunakan sebagai tempat untuk mencuci / berinstinjak apabila bayi qada hajat. Ia sesuai dengan ajaran agama yang menggalakkan bersuci menggunakan air mutlak. Memang bayi-bayi di Baitus Solehah tidak menggunakan wet tissue bagi mengelakkan ruam lampin.

Saya pernah menulis tentang mandi bayi di laman Baitus Solehah dimana ada komen tentang unhygienic menggunakan singki dapur sebagai tempat mandi bayi. Walaupun gambar itu telah saya edit, tutup dengan warna, masih orang dapat meneka saya menggunakan singki dapur sebagai tempat mandi bayi. Tambahan kini penghuni yang bertambah, aktivit memasak juga bertambah.

Sedikit kos diperlukan untuk membina table top, singki dan pemasangan paip air.

Sebenar-benarnya saya merasa amat malu nak berkongsi hal ini dengan kawan-kawan. Saya bukan jenis meminta-minta. Melainkan jika ada golongan asnaf yang memerlukan perhatian, bantuan dan pertolongan, saya akan menulis dan menghebahkan kepada umum untuk kita sama-sama membantu.

Sebarang sumbangan untuk Rumah Perlindungan Wanita, Baitus Solehah boleh dimasukkan ke dalam akaun Maybank : 551306513550 atas nama Baitus Solehah.

Emailkan :baitus_solehah@yahoo.com, atau sms 0197799682

Semoga Allah mengurniakan rezeki yang halal dan tidak terhingga dari sumber yang tidak diketahui, memudahkan segala urusan di dunia dan akhirat kepada semua penyumbang dan keluarga. Menjadikan kita jutawan yang memiliki kekayaan iman, kekayaan jiwa dan kekayaan harta dalam rahmat Allah Ta'ala.

Bayi-bayi dalam gambar ini menetap di Baitus Solehah dan tidak diserahkan kepada mana-mana keluarga angkat.

Thursday, January 23, 2014

HIRING A BLOGGER?

Adam Demam, Batuk dan Selesema.

"u know somehow u can jab somebody stomach with insulin anytime, anywhere; but u can't even give ur son fever meds when he's sick and become panic instead.duh,"
#pharmacylife #now #housewife

Adam demam beserta selesema and batuk. I don't know that baby 6 months can have cough too. Tak pernah pun dispense ubat batuk dekat baby. Saya sangat panik and worry like h*ll. OK, fine. Anak orang lain pun demam, macam lah rare sangat perkataan demam tu kan. But who cares, this is my son. Of courselah risau. Dah bagi PCM since yesterday. He seems OK. Last night Adam macam tak boleh tidur, tapi dia tak nangis. Cuma guling-guling maybe menghiburkan hati sendiri di tengah malam. *gasp*
     But this morning he keep crying. As I stated earlier, dia selesema. It become worst, hidung tersumbat and susah nak bernafas. Adoi. Nasal aspirator tak beli pulak, Vicks pun tak ada. So Lin baringkan dia mengereng, urut dada dia pakai minyak TYT and tepuk-tepuk belakang dia. Then teringat this method. Thank god I read about CPT [Chest Physical Theraphy]. Try buat dekat Adam, and it works! Adam start gagging and muntahkan mucous. Alhamdulillah. Dia OK.

So, jom belajar CPT bersama-sama which you can read about it here: 

Nampak macam tak penting, but you never know. Right?

Tuesday, January 21, 2014

Fun-da-Mental of Kuih Peniram: Disaster?

Saya stress. Kuih yang saya buat tak cantik. (T______T)" Brown Sugar Ring Fritters. OK fine! Nama sebenar dia Kuih or Cucur Peniram. I sound stupid when I speak Malay, blablabla. This will be the recipe, copy paste from MyResepi:

Bahan-bahan:
1 kampit tepung beras yg 1kg
900gm gula merah
2 1/2 cawan air 
segenggam tepung gandum
minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara:
1. Masak gula dengan air sampai mendidih, perlahankan api supaya air gula tidak melimpah, kacau sampai gula betul-betul hancur.
2. Tapiskan air gula terus ke dalam tepung sambil di kacau agar tepung tidak berketul-ketul...(tuang masa air gula panas-panas) setelah sejuk sedikit,..uli bancuhan tepung macam uli roti canai,...pastikan adunan tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut,..agak2 boleh di canai macam nak buat biskut.
3. Perapkan semalaman,bila nak goreng canaikan atas plastik yg telah disapu sedikit minyak supaya tidak melekat. terapkan guna acuan donat,..acuan ni siap ada lubang kat tengahnya,..so x payahlah guna jari or anything utk melubangkannya. Pastikan minyak betul2 panas bila nak menggoreng,..try masukkan 1 dulu...klau cepat je timbulnya n x hancur...menjadilah tu...kalau minyak terlalu panas...pandai2lah slowkan api tu yer....kang hangus plak kuih tu...selamat mencuba,..semoga berjaya!!

My Outcome:
Oh please jangan muntah,gelak atau komen. Saya tak perlukan feedback anda. *cry* I texted my hubby,
"My peniram look like shit (T______T). Seriously"
Then he reply back:
"Rasa?"
OK. Rasanya memang sejibik macam kuih peniram that we like. For the first-timer I guess, best la. Opkos. Opkos. I replied back
"Sedap. Tp serius it look like shit,"
Then he reply:
"Jangan buang,"
   
Aiyo. I don't know la. Tengok makcik yang jual kuih ni, macam relax je buat. How? Me struggle sungguh time nak bentukkan kuih and goreng. 1st peniram? Hangus. Then pelan-pelan I become good with it. But still, mengapakah my kuih peniram not perfectly round? I do use cookie cutter, but it turns out penyek masa menggoreng. Adoi. Disaster.

     Kuih peniram sedap tau. Sangat addictive. We love it. Kalau beli dekat pasar malam 6 biji mini comel-comel cost us RM1. Selalunya kami beli RM5. Itupun rasa macam tak cukup. Well I guess practice make perfect, right? Next time boleh cuba lagi.

...OR can I just change it shape? buat bentuk churros ke ;)

Friday, January 17, 2014

21 Clear Signs You're a Mom.

1. Instead of running from projectile vomit, you run towards it. 

2. You do more in seven minutes than most people do all day. 

3. Happy hour has become the 60 minutes between your kids going to bed and you going to bed. 

4. A glass of wine counts as a serving of fruit. 

5. You have mini-therapy sessions all day long with anyone who will listen. 

6. Going to the grocery store by yourself is a vacation. 

7. You think of physical pain on three levels: pain, excruciating pain and stepping on a Lego.

8. You have the ability to hear a sneeze through closed doors in the middle of the night, two bedrooms away, while your husband snores next to you. 

9. You'd rather have a 103 degree fever than watch one of your kids suffer with it. 

10. A 15-minute shower with the door locked feels like a day at the spa. 

11. Peeing with an audience is part of the daily routine. 

12. You use baby wipes to clean up random spills and the dash of your car. 

13. You lock yourself in the bathroom and pretend to have diarrhea just to get a break. 

14. You love Moms' Night Out and Date Night with the Hubs. 

15. You have a secret chocolate stash because frankly, you're sick of sharing. 

16. You've been washing the same load of laundry for three days because you forgot to dry it. 

17. You realize you've been watching Nick Jr. alone, even though your kids have been in bed for over 30 minutes. 

18. You can cook dinner, breastfeed, talk on the phone and yell at the kids, all without breaking stride or missing any of the TV show you are watching. 

19. You get more excited about the Mini Boden Catalogue than J Crew's. 

20. You decide to stick with your car for the next decade because a) you can't afford to switch and b) you haven't found a car wash that knows how to get all the milk stains and glitter removed. 

21. By the end of the day, brushing your teeth feels like a huge accomplishment.

[Taken from the Huffingtonpost.com]

Monday, January 13, 2014

Teacher Suzlin.

As currently, basically I’m doing nothing, as my mom said. So, my mom ask me to teach my brothers English. I said why not walaupun English 1119 A1 tapi rasanya my English level still tunggang terbalik. HAHAHA. Tak apalah, I’ll try. Plus ni win-win situation, Lin ajar diorang and at the same time Adam can play with his uncle in my house. So, tak lah sunyi sangat rumah ni.
But the problem is, diorang asyik nak main je. Tak takut pun dengan “Teacher” ni. For the first class, I ask them to list down 100 words which have more than 5 letters. Anything. In order to know their vocab level and of course, spelling. Adoi, ambil masa more than 2 hours for them to finish it. Eh tak, tak siap pun. Aliff tidur and Daniel main kejar-kejar with my husband. Adoi. Tak membantu. 

This upcoming Friday tak tahulah nak ajar apa. Adoi.

Tuesday, January 7, 2014

SENHENG: What is this SH*T?

Firstly tak nak lah tunjuk ke"bacat"an dan kebencian yang mendalam tahap dewa terhadap Senheng. But when I see this STILL on sale. Kemarahan tu macam membuak-buak, OK? Awak nak tipu siapa sebenarnya?

Sebenarnya cerita dia macam ni, end of last year Senheng ada offer RM50 Sengheng Online Cash Voucher. So as I'm in need of washer machine, I have my eye on this:
RM569 after discount. Normal Price: RM699 so I save RM130 disitu. Plus Lin ada voucher RM50. What a great bargain kan? Lin just need to pay RM519 for fully auto washing machine! Plus they promise to deliver my washer machine within 7 working days free-of-charge.

So, I placed my order on 25th December 2013. Kiranya paling lambat pun, tolak cuti am and Sabtu Ahad, boleh sampai semalam on 6th January 2014. 

Then on 31/12/13, someone from Senheng call me. Amoi tu cakap they will send my WM by Tuesday, 07/01/14 which is today. Lepas tu on 03/01/14, someone from Senheng call me again and bagitahu that my WM tak ada stok so they will deliver my WM paling lambat this Friday. I was like, oh OK. Tak apalah, sabar je. Then this morning, sekali lagi Senheng call me said that they CAN'T DELIVER MY WASHING MACHINE SEBAB TAK ADA STOK and I have to wait somemore. Diorang tak boleh nak bagitahu bila stok ada, maybe next week, maybe next month and they ask me whether I want to cancel my order. I was like, WHAT?! WHAT?! WHAT?! Dah tunggu lama dia suruh kita cancel pulak.

...and the complain goes on and on...

     Lin try nak call customer service tapi line asyik busy je dan yang paling tak best sekali Why they, Senheng STILL sell the same washer machine? kata dah OUT OF STOCK. Tu yang Lin bengang sangat tu. Big company tapi service like SH*T. Kalau dah janji 7 hari, kenapa dicapatikan? Lain lah kalau satu hari lambat deliver bagi seketul Samsung Galaxy Tab 3 sebagai ganti rugi tak apalah juga. Oh, pleaselah. Kalau tak dapat my washer machine by this week, memang rasa nak rage je. Adoi.

Saturday, January 4, 2014

Baby Adam 1st Solid Food! :)

Baby Adam dah 6 months! 
1st food: Organic ubi keledek and labu puree.
First bite, dia macam nak muntah but then, he's OK.
I'm super excited. Semoga Adam membesar dengan sihat. Amin.

Friday, January 3, 2014

Solid Food!

Oh, tak tahulah kenapa anak yang nak makan tapi ibu dia pula excited lebih.
(^_____^)"
Tak sabarnya tunggu hari Sabtu. Baby Adam genap 6 months!

Thursday, January 2, 2014

Anak kita telah bersedia?

Bagaimana untuk kita mengenali anak-anak kita telah bersedia untuk makan? 4 bulan? 5 bulan? 6 bulan? Atau 7 bulan?? Semuanya bergantung kepada anak-anak mengikut tanda-tanda berikut:

  • Kepala bayi tegak dan tidak bergoyang ketika dalam keadaan badannya tegak.
  • Boleh duduk dengan sedikit sokongan daripada orang dewasa.
  • Berat badannya sekurang-kurangnya dua kali ganda daripada berat lahirnya.
  • Menunjukkan tanda lapar walaupun telah disusukan lapan hingga sepuluh kali.
  • Menunjukkan minat terhadap makanan yang dimakan oleh orang dewasa.
  • Bayi mungkin mencuba untuk mencapai makanan yang sedang anda makan.
  • Tidak menolak dengan lidah atau meluahkan makanan yang disuapkan ke mulutnya.
  • Boleh mengunyah dan menelan dengan baik makanan yang disuapkan.
  • Bayi boleh memegang makanan dengan tangannya.

Kenapa perlu menunggu masa yang sesuai? Anak-anak tidak perlu diberikan makanan pejal yang terlalu awal (kurang 6 bulan) memandangkan sistem penghadaman mereka masih belum matang dan boleh menyebabkan bayi muntah, cirit-birit, dan sembelit. Namun, ibu-ibu jangan khuatir, kita boleh memerhatikan tingkah laku anak-anak kita dengan cuba beri mereka merasa sedikit sedikit.

PERINGKAT PEMAKANAN 1: 6 BULAN
Sebaiknya mula memperkenalkan anak-anak kita dengan makana pejal setelah berumur 6 bulan. Kisar makanan supaya ia halus dan lembut. Beri bayi makanan dalam kuantiti yang kecil.
Tekstur Kekerapan C ontoh Makanan Sumber Protein Minggu 1 Kisar Halus / Tapis 1x pada 2-3 hari pertama 2-3x pada hari seterusnya Puree Pisang Puree Epal Puree Betik Avocado Bubur kosong -Ikan Bilis -Tauhu -Ayam (rebus dan hancurkan) -Kacang Peas (lecek) -Isi ikan Minggu 2-4 Lecek 2-3x sehari -Puree+bubur -Kentang lecek halus -Sayur dimasak dan di blend/ lecek -Buah-buahan lecek/blend halus
Gunakan teknik “3-4 days rules”. Di mana kita memperkenalkan satu-satu jenis makanan tu selama 3-4 hari untuk mengenalpasti sekiranya anak-anak kita elergi terhadap sesuatu makanan. Ni contoh menu yang boleh dicuba selama sebulan untuk di bawa ke taska
  • Hari 1-3 : air kanji nasi (*ni petua orang dulu-dulu yang selalu dibuat)
  • Hari 4-7 : bubur nasi kosong sahaja Hari 8-11 : Kentang / bubur nasi +Puree kentang (setelah masak+blend+tapis)
  • Hari 12- 15 : Bubur nasi + Puree carrot (setelah masak+blend+tapis)
  • Hari 16-19 : Bubur nasi +Puree Labu (setelah masak+blend+tapis)
  • Hari 20- 23 : Bubur nasi + Puree Brokoli (setelah masak+blend+tapis)
  • Hari 24-27 : Bubur nasi+Puree kentang+ Puree carrot+bilis
  • Hari 28-31 : Bubur nasi+Kentang+Bayam+ayam
  • Semasa 6 - 7 bulan ni, tapis semua makanan.

PERINGKAT PEMAKANAN 2: 7 - 9 BULAN
Setelah berumur 7 bulan lebih, anak-anak boleh dicuba dengan makanan yang dilecek. Lecek makanan yang kasar dan lebih pekat supaya ia lembut dan halus. Beri makanan dalam kekerapan 3-4 kali sehari. Farisya berumur 8 bulan lebih baru umi sediakan makanan yang sedikit kasar. Bila terlalu kasar, anak-anak nak poo poo susah kesian anak. Pastikan kita sensitif terhadap jenis tekstur makanan yang anak-anak boleh terima. 
PERINGKAT PEMAKANAN 3: 10 - 12 BULAN
Mengikut pembacaan, anak-anak yang telah mencapai umur 10 bulan ke atas boleh mula diperkenalkan dengan makanan family. Tapi elakkan garam, gula, dan pedas. Cincang atau potong kecil makanan supaya mudah dikunyah oleh anak.

Mini Haul.

Hari ni kami pi dating anak beranak and buy some stuff.
Selalu pakai tangan je sapu foundation, BB or CC cream. Tapi tengok kawan-kawan pakai sponge bentuk ni macam cantik pula.Nak beli beauty blender tak mampu, so beli Belle Madame all-in-one blender sponge ni for RM19.90. Last but not least, my beauty essential, konjac sponge for RM8.90.
Singgah Watson, En. Hubby beli his stuff and Lin redeem Divinia Rice Whitening Emulsion for free! Kalau siapa ada kad Watson, currently ada redemption offer. Dengan 50 points boleh redeem Divinia Rice White Emulsion or Divinia Rice White Toner or Lipice Sheer Color. Lin nak redeem Divinia Rice White Toner tapi tak ada pulak. So nampaknya kena pergi Watson lain lah.
...and of course, Subway soft cookie!

Wednesday, January 1, 2014

My 2014 Resolution

Alhamdulillah, another day another year and I'm still breathing. As last year my resolution lebih kepada build up my inner self, so I guess this year I don't need that much :) I'm happy for now. Oh, I do have an altered or additional wish on my wishlist. So I hope this year, boleh checked all my wish. Well except maybe still tak cukup budget lagi nak beli my dream house. But it's OK. Kena continue saving, and InsyaAllah within this 10 years ada rezeki boleh beli tanah and buat rumah. 
     Last but not least, Happy New Year! \(^_____^)/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...