Friday, April 13, 2018

Apps Al-Quran Paling Best dan Senang Guna

Salam Jumaat. This will be my short entry on current Al-Quran apps that I use. Sebelum ni Mak pernah guna iQuran (lite), Mengaji dan Muslim Pro; guess Mak love this apps more than other ;)
Apps AlQuran Terbaik
Al- Quran Melayu oleh Andi Unpam (Link), 15MB

CIRI-CIRI AL-QURAN MELAYU
✔ Boleh tengok ayat by Surah/Juz
✔ Paparan Landscape/Portrait
✔ Tulisan boleh dikecilkan dan dibesarkan.
✔ Tema: Terang dan Gelap
✔ Rasm: Indopak dan Uthmani (Mak use Uthmani)
✔ Ada transliteration (Rumi) jadi yang tak kenal huruf pun boleh baca
✔ Terjemahan Ayat Al-Quran dalam Bahasa Melayu: Abdullah Muhammad Basmeih dan Tafsir Al Jalalain
✔ Terjemahan ayat boleh pilih word by word
✔ Boleh salin (copy), kongsi (share) dan penanda buku (bookmark)
✔ Ada penanda bacaan terakhir
✔ Audio MP3 Murottal 30 Juz yang terang dan jelas (Qari: Syaikh Hani Ar Rifai, Syaikh Mishary Rashid, Syaikh Fares Abbad, Syaikh Mahmud Khalil Al Husary, Syaikh Maher Al Muaiqly, Syaikh Saad Al-Ghamdi, Syaikh Muhammad Jebril and Syaikh Abdul Rahman Al-Sudais).
✔ Audio Manager, senang nak download dan delete through apps
✔ Lain- lain: Jadual Waktu Solat, Alarm Azan, Arah Kiblat, Kalendar Hijriah.
✔ Ad-Free Apps: Pay RM6.49 sekali sahaja. Boleh guna dekat semua device.

Yang menariknya, semua ciri-ciri tersedia online dan off-line. Kiranya kalau tak ada internet pun kita still boleh baca dan dengar bacaan murrotal yang kita dah muat turun. Ya, ada iklan pop-up. Developer need to monetize apps untuk bayar server and programmer after all. TAPI sebenarnya bab iklan tu, kalau kita off internet, tak keluar pun ads. Tapi Mak bayar je, sebab duit yang diterima tu 100% disalurkan kepada rumah anak yatim dan kebajikan. Bagus kan?

Banyak je Apps Al-Quran yang menarik, tapi ni satu-satunya without frills ;) Cuma kalau ada feature Highlighted Tajwid, pamjang pendek harkat, warna-warni some more it would be super power!

So that's it. Jangan lupa baca Al-Quran walaupun satu ayat satu hari. Perlu maintain OK? InsyaAllah. Till then, Salam.

25 comments:

amirnawawi said...

Wah terbaik apps ni.

Saya pun memang dah ada dalam phone apps ni.

Kalau ada masa lapang bolehlah membaca Qur'an. Tambah pahala katanya.

Afizah Abd Rahman said...

Thanks for sharing mak. Akak memang dah lama download apps ni. Memang best sangat.

Sis Lin said...

Salam Mak..
TQ infonya ...

Amanda Suria said...

Wah..menarik bila dah ada apps Al Quran macam ni..mudah senang dan boleh di access di mana- mana..thanks for sharing Mak

Zharif Azis said...

Thank you for the info. Tkot nk pkai apps Quran sebarangan. Takot ad yg salah. Boleh lh nk cuba tgok2 apps Quran yg nie. Info yg sgt berguna !

Bella Jamal said...

Mudah..offline pun masih boleh access. Dari duduk saja eloklah tambahkn amalan sb sentiasa handphone ditangan. Tq perkongsian ni untuk ingatan diri saya juga utk.baca Al Quran.

Ezna Ahmad Khalili said...

Senang kan aplikasi macam ni? Boleh baca Al Quran kat mana2 kita pergi. Nak tambah pahala senang ajer. Baca Qalam Allah ini.....moga kehidupan kita semua diberkati oleh Allah.

Kylie wenn said...

Wah.. sekarang apa apa pun ada app..
bagus nya..

Rabiatul Adawiyah said...

Ruby kalau pakai apps ni mesti tak serajin dengan guna kitab. Sekarang ni dengan anak kiri kanan. Guna aps je la senang. Nak ajar dia kenal huruf. Dia dah hafal surah, tp tak tau baca. Hehe

irra yyan said...

Rasanya mommy pon guna yang ni.. user friendly

Absolute Yana said...

I never downloaded any religious apps before because I was afraid that there maybe some *changes to its context... But since many are guaranteeing that it is legit.. I might just download it...

dr-Life said...

just shared this with my Muslim friends and they were so happy to know this. for them they can read this anytime they want while waiting for their time

Zayani Zulkiffli said...

Berbaloi jugak untuk apps bermanfaat macam ni hanya RM7 je. Benda lain boleh, takkan Al Quran tak boleh kan.

Hanny Abdullah said...

Bagus ada apps macam ni. Kadang2 ada majlis yang perlu kita baca Al Quran tapi tak cukup so boleh aje buka apps ni.

Anonymous said...

You name it and South Africa has an abundance of it.

Abby Onety said...

Alhamdulillah sdh ada app al-qur'an yabg bisa digunakan dimana mana kita pergi. App ini pun sudah terpasang smartphone saya

Lia Hasty said...

Kena ada apps ni dalam smartphone. Senang je bila nak dengar ayat alquran dan baca kita boleh tengok melalui smartphone bukan. TQ for sharing.

www.liahasty.com

Mawardi Yunus said...

Wah bagus ni, nak kena download jugak ni. terima kasih atas perkongsian. nnti nk ajak kawan2 donlod jugak la

Mrs Liez said...

Alhamdulillah.. ada sah kemudahan hanya dihujung jari.. alang2 ngadap hp boleh je bukak app ni

Sunshine Kelly said...

Thanks for sharing and i find it quite interesting and user friendly also. Will share with my muslim friends

Khairul Zamri said...

Bagus juga aplikasi ini. Saya biasanya guna applikasi iQuran sahaja. Mana-mana pun kalau kita instal tapi tak guna tak nampak juga kelebihan dan kebaikan aplikasi itu

farhanna jafri said...

bagus juga apps ni. Duit pun boleh sedekah kepada yang memerlukan

adianiez AIDA said...

Dulu aida ada apps Quran di phone.
Now no more. Sebab ads la. x suka :-(

Abam Kie said...

Kena download nanti.

Siti Rohaida Yusof said...

Kita guna muslim pro..ok jugak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...