Lazada Malaysia

Monday, April 16, 2018

Masalah dan Solusi Broken Link

Mak ada tons of Broken Link last time. Mak dah slow-slow buang and currently blog mak dah "bersih" sikit. FYI; Broken Link ni adalah mana-mana link dalam blog kita yang dah tak ada. Kalau klik link tu, it leads to PAGE NOT FOUND atau 404 NOT FOUND. So here it is, Mak explain bout this culprit link seringkas mungkin ;)
solution broken link
KENAPA BLOG KITA ADA BROKEN LINK?
Seperti yang Mak jelaskan, broken link ialah link yang dah literally mati dan tak valid. Jadi, punca ianya berlaku ialah:
URL yang dituju sudah berubah atau telah diganti.
URL yang dituju sudah dihapus.

KEBURUKAN BROKEN LINK
Mempengaruhi Pagerank dan Pengindeksan blog through SEARCH ENGINE.
Menurunkan kualiti SEO blog.
Jika terlalu banyak broken link, dikhuatiri blog kita dianggap SPAM oleh SEARCH ENGINE.
Impak negatif pada pengunjung, (klik-klik tak ada info, pfft~)

CARA MENGESAN BROKEN LINK
Ada beberapa cara untuk untuk mengesan broken link dalam blog and Mak nak share cara paling mudah. Caranya:

Pergi ke laman sesawang Online Broken Link Checker. Masukkan alamat blog anda dan klik "Find Broken Links"
broken link solution
It tooks time, to scan all the link. Jadi kena tunggu sekejap sampailah siap ;)

SOLUSI BROKEN LINK: BAGAIMANA NAK DELETE BROKEN LINK?
Senang je nak buang sebenarnya. Yang buat susah tu sebab kalau tak pernah "buang", berjela panjang linknya. First time Mak buat scan punyalah banyak sampai ribu-ribu. Jenuh juga mak delete satu-satu. Jadi ini cara nak buang broken link dengan mudah.
broken link solution
Bila dah siap scan, akan keluar list macam atas ni.

Contoh nak buang broken link No. 2 tu : https://www.instagram.com/ciksuzlin (Please note that Mak dah tukar URL Instagram Mak, sebab tu link tu dah tak valid or broken)

Copy broken link bulat-bulat then klik url under tab Page where found tu. (url tu menunjukkan lokasi di mana broken link anda berada)

Bila page dah keluar, right click mouse dekat mana-mana and klik inspect. Tekan Ctrl + F and Ctrl + V > Enter

Dia akan highlightkan mana lokasi link dekat page tu; samaada dekat entri, dekat komen, dekat sidebar.  (Boleh klik pic dekat bawah untuk lebih jelas)
broken link problem
Macam yang Mak punya ni dekat entri. Jadi Mak edit semula entry tu, masukkan link Instgram baru. Kalau memang link tu definitely tak ada, edit entry dan remove je link tu. Kalau ada broken link dekat komen, awak delete forever komen tu. Senang kan?

OK that's all. Jangan lupa check selalu ya broken link ni. Kalau awak still pening lagi, boleh ajukan soalan dekat socmed Mak, link ada dekat sidebar ;) Till then, Salam.

23 comments:

Siti Rohaida Yusof said...

Kena check selalu sebelum keluar ribu riban

Zharif Azis said...

Terima kasih di atas info nya. Nak kena cek jugak nie. Kot2 ada broken link ke kan. Tak pasal2 kne report as spam. Takutttt

Cik Rose said...

terima kasih mak untuk perkongsian ni. Ros pernah check dulu, ada broken link kat blog Ros. tapi, nak buang peninglah. nak kena cari masa juga ni, buang satu-satu .

Kylie wenn said...

susah nya kalau ada broken link..nasib baik boleh solve problem ni...

Ana Suhana said...

Ala ni kalau kak ana check confirm beribu juga ni. Nak tak nak kena check juga kan. Nak bersihkan juga lah semua broken link tu. Thanks for info lin.

Zharif Azis said...

Owhhh inilah solusinya untuk masalah broken link. Pernah terjadi jugak pd blog sy. Terima ksih atas informasinya ya. Nak buat bookmark entri nie

Emarieys said...

Saya pun baru setel bersihkan link Yang bermasalah..kena banyak sabar bila senarai ada beribu lebih...fuhhh..tapi bila selesai rasa sangat lega

Iris Myra said...

Wahh bagusnye.. Ilmu ni.. Terima kasih mak sudi kongsi ilmu ni.. Nak cuba jgk la..

Afizah Abd Rahman said...

Thanks for the info mak. Dah buat. Memang banyak broken link. Tapi tak buang lagi. Jenuh jugak nak buang sebab banyak... Huhu..

Syafiera Yamin said...

wahh broken links i thought benda ni just a common thing tapi bila mak pos dia punya solusi, awat rasa dan nampak komplikated lak hahaha, huu

Mouse Mommy Treats said...

Terima kasih informasi yang berguna ni.

Ezna Ahmad Khalili said...

Tak pernah check pun broken link ni. Kalau biarkan apa masalah boleh berlaku kat blog kita ye?. Risau gak ni. Mesti ribu riban banyaknya....nak kena buang juga broken link jugak la.

adianiez AIDA said...

aida 2-3 bulan dah amalkan cek broken link ni, Mak.
first time dulu buat, Ya Allah, giler jenuh nak cek and delete mana patut. hadoi lah...

Jane Chua said...

Thanks for the guide. I had this problem before and your post really helps me a lot to solve it.

Amanda Suria said...

Selalu x amik tau pun pasal broken link ni..thanks mak share info..lepas ni kena check selalu la..tgok nampak macam susah atau complicated tapi kena faham kan betul2 ni..

AyuArjuna BiGoshh said...

Tq sebab kongsi. Kita selalau berangin bila breken link. Skrg dah pham punca dia

Mimi Azirah said...

Sama lah banyak broken link.jenuh nak buang satu satu.kena curi masa buang broken link nih sebab ganggu blog kan

JMR said...

baca blogpost ni baru perasan dah lama tak clearkan broken link kt blog. mesti berjela-jela panjang ni..

Mek Onie said...

huwarrrrr..blog onie ni pun banyak gak broken link, tak sempat nak betulkan lagi ni,uhuhu... Thanks for sharing.... onie cek broken link di google analytic jah...

Hanny Abdullah said...

Sis pun banyak jugak broken link ni..Bila baca entry ni, baru teringat nak buat, tapi tu lah...masa tak mengizinkan...mcm sibuk bebenor pulak. Macamana pun memang kena buang jugak mana yg dah tak valid tu

alia farhan Said said...

Wow baru tau psal broken link ni..tenkiu mak...nanti saya pun nak check jugak la psal broken link kt blog kita ni

Rabiatul Adawiyah said...

Baik lah mak. Nanti saya cek. Rasa mcm banyak je yang url rosak tu. Cuma tak tau yg mana satu. Hahaha

Bro Framestone said...

Nak genap 10 tahun dah blog bro... confirm ada banyak sangat broken linknya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...