Lazada Malaysia

Thursday, August 30, 2018

What's In My Bag?

Kalau namanya perempuan mesti sekurang-kurangnya ada 3-4 beg (atau lebih) kan? Bukan apa, kita ada banyak barang nak bawa, too much responsibility. KAHKAHKAH. Eh asal gelak?

Mak ada;

1. Beg Hari-hari: Mak guna setiap hari. Pergi kedai, pergi pasar, kerja etc.
2. Big Handbag: Beg yang lebih sesuai untuk acara rasmi/formal.
3. Back-pack a.k.a. Mom's Bag: Ini wajib bawa kalau bawa askar; extra pampers, extra clothes, toys, extra bottles, milk, their scribble/coloring books eh macam-macam lah. (Tak termasuk beg susu, beg SCC, ringsling bagai)

But still I would say, Mak sebenarnya jenis individu yang sangat simple (bukan kedekut). Dulu since zaman belajar, Mak pukul rata bawa backpack je. Itulah beg pergi sekolah, beg balik kampung, itulah beg pergi sukan, pergi event, pergi library, shopping mall; senang cerita sampai anak 2-3 baru la beli handbag, itupun 1. Itupun sebab selalu kena kecam dengan keluarga dan sahabat handai "tak macam perempuan". Itupun sebab murah. OK, Mak memang kedekut. Sikit.

Barang Perlu Ada Masa Keluar
Mak suka sling-bag banyak poket. Compact, teratur dan senang nak capai barang. Mak beli dekat Avon je, and it actually beg untuk lelaki. But who cares? Itulah perknya jadi perempuan, semua boleh pakai!
1. Purse. Kad. Duit. All-in-one. Kunci (and Phone!)
2. Notebook, pen, marker. To do list, To Buy List. Plans. Sebab Mak jenis old school. Mak suka tulis atas kertas.
3. Tisu. Wet, dry, antibacterial. Can't never get enough!
4. Hand lotion, sunblock, lipbalm, different type of perfume cause I love to mix it.
5. Plastik. In case tak jumpa tong sampah.
6. Pendrive.
7. Painkiller. Awak fikir Mak ada masa nak sakit kepala?
8. Air (...and Jajan!)

Kalau bawa anak, bawa jelah backpack diorang and I always put 1 go-bag ready (extra diapers, clothes, mini toileteries, toys) for kids dalam kereta. Senang.

Sebenarnya kan. Kita kalau single, kita OK je berlenggang kangkung. Tapi bila dah bergelar #GengMakMak ni, bila keluar dengan anak-anak, macam-macam barang yang perlu dibawa. Usahkan awak, Mak pun pening. Belum lagi keluar bermalam! Bungkus semua barang 1 rumah letak dalam kereta! Dengan peti ais sekali. OK, over *facepalm*

OK that's all bebelan tak berapa ilmiah for today. Dalam beg awak ada apa pula?

Wednesday, August 29, 2018

SOLUSI KECANTIKKAN IMAAN: SERUM SUSUK BERADU & ZERO BELLY FRUITEA DAILY DETOX

Mempunyai wajah yang jelita dan bentuk badan yang ramping memang menjadi impian setiap wanita. Hari ini Mak Lin nak berkongsi tentang 2 produk kecantikkan yang telah Mak Lin rasai sendiri keberkesannya dari Imaan World, iaitu: Serum Susuk Beradu dan Zero Belly Fruitea Daily Detox.

SERUM SUSUK BERADU: 24K Gold Intense Facial Serum (NOT180105005K)
Eh jangan takut dengan perkataan susuk. Susuk hanya pada nama tau. Jadi tak payah risau nak berpantang-pantang tak boleh lalu bawah ampaian, makan sate dan sebagainya ;)

Kenapa Serum Susuk Beradu ini sesuai diguna bersama dalam regimen penjagaan wajah anda? Sebab ia mengandungi cecair serum emas 24K yang membantu:

✓ Menegangkan dan memudakan kulit.
✓ Melambatkan penipisan kolagen dan meransang kolagen baru.
✓ Merawat kerosakan akibat sinar matahari.
✓ Meningkatkan keanjalan kulit
✓ Memudarkan jeragat dan kesan jerawat
✓ Mengurangkan kedutan
✓ Melambatkan penuaan kulit

Menarik kan? Selain itu, ianya mengandungi esktrak oren dan lemon, Hyaluronic Acid dan Protein soya yang membantu mencerah, melembab dan meransang penghasilan kolagen.

Bila sapu pada wajah, ia cepat meresap dan kita dapat rasa instant lifting and firming effect. Cara Mak Lin guna, titiskan di dahi, kedua belah pipi, hidung dan dagu. Kemudian urut keatas sehingga serum meresap. Tidak lupa juga bahagian leher ya. Mak Lin pakai 2 kali sehari, siang dan malam.

Selepas 2 minggu penggunaan, Mak Lin dapat merasakan perubahan positif. Kulit kurang berminyak, lebih anjal dan bekas-bekas parut jerawat beransur pudar. Kalau pakai foundation, tekstur kulit nampak halus dan bersinar keemasan bak Cleopatra!

Harga sebotol Serum Susuk Beradu RM60/10ml.

IMAAN ZERO BELLY FRUITEA DAILY DETOX: Teh Kurus :)
Comel packaging Imaan Zero Belly Fruitea Daily Detox ni sebab dia datang dalam tumbler yang boleh digunakan. Dalam tumbler berlogo chubby bear ni, 5 uncang dibungkus dalam 1 peket aluminium dan ada 5 peket semuanya (25 uncang teh; biar Mak do the maths)

Belek punya belek, oh patutlah. Imaan Zero Belly Fruitea Daily Detox ni diproses secara natural serta dikilangkan di premis yang mempunyai GMP & ISO (9001 / 22716) yang mendapat pensijilan daripada MELAKA BIOTECH CORP yang diiktiraf KKM. Jadi InsyaAllah selamat.

Manfaatnya, Imaan Zero Belly Fruitea Daily Detox ni membantu:
✓ Melawaskan sistem pencernaan;
✓ Detoksifikasi;
✓ Meningkatkan sistem imunisasi badan;
✓ Mengawal gula dalam badan.

Isi kandungan Zero Belly Fruitea Daily Detox: durian belanda, markisa, mulberi, daun gelenggang dan daun teh.

Rasanya pahit dan kelat sedikit tapi bearable, bau durian belanda dan markisa yang paling menyerlah. 5-6 kali juga Mak topup air, Mak biarkan sahaja uncang teh di dalam tumbler sepanjang hari.

Cara Penyediaan: 1 uncang + 1 tumbler air.1 uncang boleh diguna semula sebanyak 2 kali.

Kalau ikut arahan penggunaan di website Imaan World, yang ada masalah pencernaan; minum 1 atau 2 uncang setiap hari. Untuk kurangkan berat badan; minum 2 uncang 2x sehari dan indvidu yang nak kekalkan berat badan sedia ada; minum 3x seminggu. Tapi kalau ikut Mak, 1 uncang sehari pun dah cukup "power". Urusan "tandas" bergerak lancar tanpa perut memulas. Tentang penurunan berat badan tu, Mak belum lah timbang lagi tapi memang badan terasa ringan, kurang sebu dan berangin. The best part, teh ini sesuai untuk ibu menyusu macam Mak. Tak ada kesan pun pada penghasilan susu atau anak Mak. Cuma suka Mak ingatkan kesan teh ini berbeza pada setiap individu ya. Di sini, Mak ceritakan apa yang Mak rasa.

Harga Imaan Zero Belly Fruitea Daily Detox: RM55/25 uncang teh dan didatangkan sekali dengan tumbler (pilihan warna: merah jambu, hijau dan biru)

Kedua-dua produk di atas boleh dibeli di laman sesawang Imaan World. Untuk maklumat lanjut tentang produk dan promosi, ikuti Imaan World di:

Website: www.imaanworld.com
Hotline: +6019 286 2828

Till then, Salam dan sejahtera.

Monday, August 20, 2018

Flower Chimp Menerima Pelaburan Berjumlah RM 6 Juta Berikutan Prestasi Cemerlang di Asia Tenggara

Flower Chimp Menerima Pelaburan Berjumlah RM 6 Juta Berikutan Prestasi Cemerlang di Asia Tenggara 
Pengasas Berhasrat Meluaskan Perniagaan ke Singapura Menjelang Pertengahan Ogos 2018 

KUALA LUMPUR, 15 Ogos 2018 - “Ucapkan dengan bunga!” Kepesatan industri e-dagang di peringkat global telah memacu perkhidmatan penghantaran bunga dan membolehkan pengguna mencipta kenangan indah bersama insan tersayang. Bayangkan, betapa mudahnya anda boleh memilih jambangan bunga kegemaran anda dan merancang penghantaran semudah di hujung jari sahaja. 
Daripada pilihan jambangan sempena hari lahir hingga ke kiriman bunga sebagai tanda ucapan tahniah, titipan istimewa sempena sambutan Hari Kekasih dan Hari Ibu, Flower Chimp akan memenuhi keperluan bunga-bungaan anda dari harga serendah RM89 sahaja. Melangkah setapak ke hadapan berbanding pesaing mereka, Flower Chimp menawarkan perkhidmatan penghantaran ke seluruh negara yang meliputi lebih daripada 80 daerah di dalam Malaysia, termasuk di Sabah dan Sarawak. Dengan rangkaian meluas seperti itu, tidak hairanlah perkhidmatan penghantaran bunga dalam talian tersebut menjadi pilihan utama pelanggan yang turut menikmati penjimatan menerusi penghantaran secara percuma ke atas semua tempahan tanpa had perbelanjaan minima. Malah, pelanggan juga boleh menjadualkan penghantaran pada hari yang sama bagi semua tempahan yang dibuat sebelum pukul 1 tengah hari untuk mengejutkan insan tersayang mereka. 
“Walaupun kami masih baharu dalam perniagaan penghantaran bunga ini, Flower Chimp telah berkembang hingga menjadi jenama terkemuka dalam industri ini. Dalam tempoh kurang daripada dua tahun, kami telah menjadi pilihan nombor 1 dalam perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian di Malaysia, Indonesia dan Filipina dengan rekod pertumbuhan lima (5) kali ganda berbanding tahun lepas,” kata Maximilian Lotz, Pengasas Flower Chimp. 

Berikutan prestasi memberangsangkan mereka dalam perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian, Flower Chimp berjaya menambat pelaburan berjumlah RM 6 juta daripada sekumpulan pelabur termasuklah Asia Venture Group (AVG), sebuah syarikat persendirian yang telah menilai potensi besar Flower Chimp menerusi model perniagaan dan strategi pemasaran mereka yang unik. Syarikat yang sama turut membuat pelaburan dengan syarikat lain seperti iMoney, Happy Fresh dan iPrice. “Kami mensasarkan untuk mengembangkan rangkaian kami di Singapura menjelang pertengahan bulan Ogos 2018 dan di negara Asia Tenggara yang lain termasuklah Vietnam, Thailand dan Hong Kong pada tahun 2019,” tambah Lotz. 

Lotz dan rakan kongsi/Ketua Pegawai Operasi, Niklas Frassa yang mendalami sendiri perniagaan bunga-bungaan berhasrat untuk menggunakan pelaburan yang diterima untuk mengukuhkan operasi mereka di Indonesia dan Filipina, di samping meningkatkan infrastruktur teknikal untuk memanfaatkan pelanggan kami dengan ciri-ciri pintar termasuklah sistem penjejakan secara langsung bagi setiap pesanan. “Dalam masa yang sama, kami menjalankan kajian ke atas pasaran semasa secara berterusan dalam mencari idea untuk produk dan promosi baharu untuk pelanggan kami yang kembali untuk mencari sesuatu yang bersesuaian dengan keperluan mereka,” kata Frassa. 

Kata Frassa lagi, “Dengan kuasa pemasaran dalam talian dan media sosial, kami mahu mengukuhkan penjenamaan kami dan menjadi pilihan pertama dalam kalangan pelanggan yang semakin lama semakin bijak mengendalikan perkata berkaitan teknologi. Kami yakin, dalam tempoh dua belas (12) bulan akan datang, dari Suku Keempat (Q4) 2018 hingga ke Suku Keempat (Q4) 2019, Flower Chimp akan berkembang sehingga tiga (3) kali ganda menerusi sumbangan daripada empat pasaran utama iaitu Malaysia, Singapura, Indonesia dan Filipina”.

Hubungi kami: 

Flower Chimp di Malaysia 
Laman Sesawang: https://www.flowerchimp.com/ 
Facebook: https://www.facebook.com/FlowerChimpMY/ 
Instagram: @flowerchimp 

Flower Chimp di Indonesia 
Laman Sesawang: https://www.flowerchimp.co.id/ 
Facebook: https://www.facebook.com/FlowerChimpID/ 
Instagram: @flowerchimp.id 

Flower Chimp di Filipina 
Laman Sesawang: https://www.flowerchimp.com.ph/ 
Facebook: https://www.facebook.com/FlowerChimpPH/ 
Instagram: @flowerchimp.ph

Mengenai Flower Chimp 
Flower Chimp telah ditubuhkan oleh dua usahawan dari Jerman, Maximilian Lotz dan Niklas Frassa yang telah lama bertapak di Asia Tenggara. Selepas menghabiskan masa di Belanda yang terkenal sebagai pusat perkembangan bungabungaan dunia, mereka mengambil keputusan untuk menceburi bidang perniagaan berkai tan bunga dan meletakkan penanda aras baharu dalam perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian. Dengan mengutamakan kepuasan pelanggan, Flower Chimp telah memenuhi keperluan terhadap bunga berkualiti tinggi pada harga berpatutan yang turut disokong dengan perkhidmatan penghantaran percuma ke seluruh negara. Sejajar dengan peningkatan perniagaan tersebut, mereka terus meningkatkan perkhidmatan dan menjalankan penyelidikan dan pembangunan untuk menawarkan lebih banyak pilihan bungabungaan kepada pasa ran yang semakin berkembang. 

Buat masa ini, Flower Chimp beroperasi di Malaysia, Indonesia dan Filipina. Dalam masa terdekat, dua usahawan bercitadan negara Asia Tenggara lain. Untuk maklu cita tinggi ini bakal melancarkan platform mereka di Singapura.

Untuk maklumat lanjut tentang Flower Chimp, layari www.flowerchimp.com . Sila hubungi Jabatan Pehubungan kami menerusi emel: pr@flowerchimp.com atau telefon bimbit: +6013 886 9948 untuk sebarang pertanyaan berkaitan media. 

Friday, August 17, 2018

PAMERAN YANG TERBAIK DARI THAILAND DI ‘PESTA MAKANAN THAI SABAI SABAI 2018’

Rasai budaya Thai, makanan dan pelbagai persembahan Thai di 'Sabai Sabai Thai Food Festival 2018'! Dianjurkan oleh Jabatan Perdagangan Antarabangsa Promosi, Kementerian Perdagangan Thailand (DITP), HeroMarket dan HPG Marketing (M) Sdn Bhd, festival ini diadakan di semua 24 gerai Pasaran HERO dari 3 - 31 Ogos. 2018. Majlis perasmian telah diadakan di Berjaya Time Square pada 3 Ogos 2018, dan upacara kedua yang sama diadakan di HeroMarket Desa Tebrau pada 16 Ogos 2018.
Dari kiri; Mr  Soh VLeong, Managing Director - HPG Marketing, Ms  Patcha Wutipan, Minister Counsellor for Commercial Affairs - Department of International Trade Promotion (DITP) and Mr  Francis Teng, Director – Hero Market

Sabai Sabai, yang bermaksud rasa bahagia, santai atau selesa, dengan sempurnanya merangkumi budaya dan gaya hidup Thai. Dengan tema ini, pesta ini telah menampilkan pelbagai produk makanan Thai dan makanan ringan yang akan dijual di HeroMarket seluruh negara. Selain itu, terdapat banyak tawaran-tawaran istimewa untuk produk Thailand terpilih. Cik Patcha Wutipan daripada Kementerian Jabatan Perdagangan Promosi Antarabangsa Thailand berkata, “Ini adalah 'Pesta Makanan Thai SabaiSabai 18’ yang pertama dianjurkan bersama HeroMarket dan kami menjangka lebih daripada 70,000 pengunjung sepanjang tempoh perayaan. Sejak kebelakangan ini, kami melihat peningkatan dalam permintaan produk Thailand yang berkualiti daripada pengguna Malaysia.”

“Kami memilih HeroMarket sebagairakan kongsi untuk promosi ini kerana semangat dan sokongan berterusan mereka. Di samping itu, kami berkongsi wawasan yang sama untuk pengguna Malaysia, iaitu untuk terus member lebih banyak pilihan produk berkualiti baik dari Thailand,” katanya.

“Kami teruja untuk menjadi sebahagian daripada 'Pesta Makanan Thai Sabai Sabai 18’ untuk mempromosikan produk dan budaya Thailand dengan para pelanggan kami. Kami besar hati untuk bekerjasama dengan Kementrian Jabatan Perdagangan Promosi Antarabangsa Thailand untuk inisiatif ini, dan mengalu-alukan kerjasama yang sama pada masa akan datang," kata Francis Teng, Pengarah HeroMarket.
Sepanjang tempoh perayaan, pelbagai produk baru akan dilancarkan di Malaysia. Ini termasuk snek buah-buahan inovatif dari J Fruit, produk gula-gula terkenal Thai - HACKS, keropok beras Jepun- Doca, udang goreng dan kerepek ketam - Manora, snek coklat Pocky, snek ikan rangup - 'Madam Fish', kerepek beras - Tawan, snek kacang panggang - Otori, asam manis dari Tamarind House serta makanan ringan dan minuman dari jenama antarabangsa yang dihasilkan di Thailand, seperti Schweppes + C Lemon Flavor Soft Drink, Jus 100% Malee, Birdy 3-in-1 coffee, Hales Blue Boy Syrup dan banyak lagi. Pengguna Malaysia juga boleh mendapatkan tawaran harga istimewa dari jenama sedia ada yang terdiri daripada makanan ringan, gula-gula dan minuman.

Menurut Encik Soh Vleong, Pengarah Urusan HPG Marketing, "Kami telah mengimport produk-produk Thai sejak permulaan operasi kami kira-kira tujuh tahun lalu. Produk Thai mendapat sambutan baik di Malaysia kerana rakyat Malaysia memang amat gemar dengan kebudayaan rakyat Thai yang unik, produk yang inovatif dan rasa makanan yang diterima. Menjadi sebahagian daripada 'Pesta Makanan Thai Sabai Sabai 18’ telah memberi kami peluang untuk bekerjasama dengan DITP, dan kami berharap kerjasama ini akan membuka jalan untuk meningkatkan permintaan produk Thai untuk rakyat Malaysia."

"Thailand adalah salah satu daripada jiran terdekat kami, dan setiap kali rakyat Malaysia melawat Thailand untuk perniagaan atau beriadah, kebanyakan mereka membeli produk Thai semasa perjalanan mereka. Walau pun kami mempunyai pelbagai produk Thai di rak-rak kami, sebagai rakan kongsi 'Pesta Makanan Thai Sabai Sabai 18’, kami dapat menawarkan lebih banyak kepada pelanggan kami yang inginkan pelbagaian produk Thai, "kata Sharon Hew, Pengurus Pemasaran HeroMarket.

Selain promosi di kedai, dua kedai utama akan menampilkan aktiviti-aktiviti khas bersempena dengan 'Pesta Makanan Thai Sabai Sabai 18’. Majlis pembukaan telah diadakan di Berjaya Times Square pade 3 Ogos, 2018. Upacara kedua yang sama telah diadakan di HeroMarket Desa Tebrau pada 16 Ogos 2018 dan dirasmikan oleh Cik Patcha Wutipan daripada Kementerian Jabatan Perdagangan Promosi Antarabangsa Thailand.
Pelanggan dari Selatan boleh mengunjungi Desa Tebrau, Johor Bahru dan menikmati lebih banyak persembahan kebudayaan Thailand bersama dengan pesta makanan Thai dan bazaar antarabangsa. Pada 16 - 18 Ogos 2018, pelanggan yang membelanjakan lebih dari RM30 di HeroMarket, Desa Tebrau akan menerima urutan Thai percuma selama 15 minit dari Than Thara.

Sepanjang 'Pesta Makanan Thai Sabai Sabai 18’, untuk setiap pembelian produk Thai RM5 di HeroMarket dari 3 hingga 31 Ogos 2018, pelanggan layak menyertai cabutan bertuah untuk memenangi hadiah-hadiah menarik. Pemenang hadiah pertama akan menerima dua tiket penerbangan Phuket dengan penginapan untuk 4 Hari 3 Malam, manakala pemenang hadiah kedua berpeluang memenangi dua tiket penerbangan pulang ke Hua Hin, dengan penginapan untuk 3 Hari 2 Malam. Pemenang hadiah ketiga akan menerima hamper bernilai RM500, hadiah keempat: hamper bernilai RM300 dan hadiah kelima: hamper bernilai RM200. Untuk maklumat lanjut mengenai 'Pesta Makanan Thai Sabai Sabai 18’, sila layari Facebook Hero Market atau Think Thailand Malaysia.

Mengenai DITP
Kementrian Jabatan Perdagangan Promosi Antarabangsa Thailand (DITP), adalah agensi utama Kementerian Perdagangan Thailand yang berusaha untuk pengembangan perdagangan antarabangsa yang pesat dan mampanuntuk pencapaian domestik dan faedah global. Dalam tempoh 40 tahun , DITP telah membantu mendapatkan tawaran dagangan berjuta-juta dolar dari sector kerajaan dan swasta, sehingga mencapai kepuasan para pelabur dan usahawan antarabangsa di seluruh dunia. Dengan dimensi baru yang bakal dimulakan dengan pelancaran Komuniti Ekonomi ASEAN (AEC) pada tahun 2015, DITP bersedia untuk membimbing anda untuk memanfaatkan kemungkinan yang tidak terhad yang dibentangkan oleh system perdagangan bebas dalam blok pasaran tunggal sebanyak 600 juta pengguna. DITP, dengan pangkalan data pengeluar, pengeksport dan penyedia perkhidmatannya yang luas dan pelbagai di Thailand dan luar negara, bersedia untuk bertindak balas secara langsung dan segera kepada semua permintaan dari usahawan antarabangsa untuk apa-apa jenis produk atau perkhidmatan. Melalui DITP, anda akan dipadankan dengan rakankongsi yang ideal untuk membentuk perkongsian perniagaan yang saling menguntungkan dan progresif.

Mengenai HeroMarket
HeroMarket adalah syarikat yang mengkhusus kandiri dalam perniagaan pasar raya. Kami kini mengendalikan 24 pasar raya di Lembah Klang dan Johor Bahru dengan jumlah tenaga kerja lebih daripada 800 orang. HeroMarket dibentuk pada tahun 2005 dan tulang belakang HeroMarket merangkumi pengalaman terkumpul lebih daripada 75 tahun. Konsep kami menekankan kesegaran produk dan harga rendah setiap hari.

Mengenai HPG Marketing
HPG Marketing bermula sebagai pejabat pemasaran pada tahun 1998. Kilang pembuatan dan pembungkusan kami untuk pelbagai kacang berkualiti di Home Peanut Garden telah mewakili segelintir jenama besar dari Thailand. Ia bermula dengan pesanan kuantiti kecil dan pada masa ini kami adalah pengedar tunggal dan pemilik jenama produk yang dihasilkan di Thailand. Pemasaran HPG berusaha untuk membawa lebih banyak produk berkualiti Thailand ke pasaran Malaysia yang pesat melalui pelbagai saluran perniagaan.

Thursday, August 2, 2018

RESEPI AYAM MASAK SOS TIRAM DENGAN CENDAWAN

Resepi Ayam Sos Tiram dengan Cendawan Sedap | Hujung minggu lepas Mak beli cendawan. Ada dua jenis: tulis dekat situ white honshimenji dengan crab meat mushroom. Disebabkan tak pernah makan, Mak beli je sebungkus.
resepi ayam masak sos tiram cendawan sedap mudah senang
Orang kata, fresh mushroom tak boleh basuh pakai air. Lap-lap ala kadar je bersihkan. Sebab cendawan ni macam sponge, serap air dan bila masak dia jadi soggy. But pardon me, Mak bukan lulusan Cordon Bleu. Mak belajar farmasi, semua kena bersihkan. Elakkan Mak bersihkan pakai Alcohol 70% je ni. OK, Mak gurau. Kitchen Mak bukan clean room. HAHAHA. Eh apasal gelak.
resepi ayam masak sos tiram cendawan sedap mudah senang
So below, resipi mudah well-balanced diet cukup protein dan sayur. Masak 1 lauk sahaja senang in 1 pot. Mudah, jimat masa.

Resepi Ayam Masak Sos Tiram
Bahan-bahan:
500gm isi ayam dipotong kiub
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
1 sudu teh serbuk lada sulah/lada hitam
1 sudu besar tepung jagung

Diperap minimum 10 minit

Bahan tumis:
5 Lada kering - dipotong 5cm
5 ulas bawang putih - dicincang
2 biji bawang besar

Sayuran: 1 pek cendawan (boleh tambah brokoli, kobis bunga, lobak merah, jagung muda, lada benggal

Sedikit air

Cara memasak:
1. Ambil sedikit bawang putih yang telah dicencang (anggaran 2 ulas) dan cili kering. Tumiskan sehingga kekuningan dan masukkan sayuran. Mulakan dulu dengan sayuran yang keras. Masak sehingga lembut. Masukkan sedikit air, jika perlu bagi membantu sayur lembut. Ketepikan.

2. Tumis baki bawang putih tadi sehingga kekuningan dan masukkan ayam yang diperap. Gaul sehingga ayam masak.

3. Masukkan sayuran yang ditumis dan kacau. Sedia dihidangkan panas bersama nasi.

Jangan lupa mencuba dan spamgambar bebanyak dekat wall FB ok? Senang kawan-kawan dapat idea nak masak apa hari ini. Kritikal tau masalah ni. Pening, boleh dibawa ke parlimen. Tapi solusi Mak, kalau confuse nak masak apa hari-hari, awak buat je meal plan siap-siap macam dekat asrama tu. Benda boleh pre-cooked, kita buat awal. Bijak tak Mak? HOHOHO. Till then, Salam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...