Lazada Malaysia

Friday, June 21, 2019

Muslim Volunteer Malaysia: Kempen Bantuan Kebajikan dan Kemanusiaan

Salam Jumaat. Amalan bersedekah sangat berkait rapat dengan iman seorang Muslim. Setiap sedekah yang diterima di sisi Allah SWT, Dia akan balas dan ‘membayarnya’ di dunia lagi.

Itu janji Allah dalam al-Quran iaitu sesiapa yang bersedekah di jalan Allah, Dia akan ganti semula dengan ganjaran paling sedikit 10 kali ganda pahala manakala paling banyak adalah 700 kali ganda.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Bandingan (derma) orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi meliputi ilmu pengetahuan-Nya.” (Surah al-Baqarah, ayat 261)

Oleh itu, sempena hari Jumaat yang berbahagia ini, Mak kongsikan beberapa kempen di bawah kelolaan Muslim Volunteer Malaysia (MVM) untuk info anda semua.

Bantuan Hari Raya Aidilfitri Asnaf Pure Heart MVM
Sasaran : RM30,000
Dana yang terkumpul : RM26,421
Baki dana yang masih diperlukan : RM3,579 sahaja lagi
1 tajaan : RM50 sahaja atau seberapa sahaja yang termampu.

Info lanjut dan hulurkan sumbangan di website MVM disini : https://donation.mvm.org.my/donations/bantuan-hari-raya-aidilfitri-asnaf-pure-heart-mvm/

Bantuan Dana Pusat Transit Pelarian Syria, Dar As Salama di Kilis, Turki.
Misi bantuan Syria : Hidupkan Dar As Salama ini baru sahaja dilancarkan hari ini. Kami membuka peluang kepada rakyat Malaysia untuk berwakaf atau menghulurkan sumbangan ikhlas bagi menampung kos operasi dan pengurusan Pusat Transit Dar As Salama seperti kos sewa bangunan, bekalan makanan dan utiliti.

Ia adalah salah satu inisiatif MVM dengan kerjasama Global Peace Mission (GPM) untuk membantu mangsa-mangsa pelarian Syria terutamanya ibu tunggal, anak yatim dan warga emas untuk mendapatkan rawatan kesihatan dan perubatan sebelum mereka menerima rawatan selanjutnya di hospital-hospital di sekitar Turki.

Maklumat bantuan: 
Sasaran Dana yang diperlukan : RM36,000.00
Dana yang terkumpul : RM390
Baki dana yang diperlukan : RM35,610
1 Tajaan Umum : RM100 sahaja
Anda juga boleh menghulurkan sumbangan ikhlas RM30, RM50, RM100 atau seberapa sahaja yang termampu
Tarikh tutup sumbangan : 21 September 2019
Info lanjut dan hulurkan sumbangan di website MVM disini : https://donation.mvm.org.my/donations/bantuan-dana-pusat-transit-pelarian-syria-dar-salamah-di-kilis-turki/

Tabung Kebajikan MVM
Tabung Kebajikan MVM adalah satu inisiatif bagi membuka peluang dan ruang kepada orang ramai untuk menghulurkan bantuan dana kepada kerja-kerja pengurusan dan operasi Muslim Volunteer Malaysia bagi terus bergiat aktif menjalankan program-program kebajikan di dalam dan luar negara.

Sekiranya anda merasai dan mempercayai gerak kerja dan usaha kami dan sukarelawan MVM dalam menjalankan program kebajikan dan kemanusiaan demi membantu golongan yang lebih susah dan tertindas, maka kami amat memerlukan sokongan dan bantuan kewangan bagi menguruskan kos operasi seperti sewa pejabat, utiliti, elaun pekerja, pemasaran dan gerak kerja program.

Maklumat bantuan:
Sasaran dana yang diperlukan : RM40,000 sebulan / RM480,000 setahun
1 tajaan : RM30 sahaja atau seberapa sahaja termampu
Info lanjut dan hulurkan sumbangan di website MVM disini : https://donation.mvm.org.my/donations/tabung-kebajikan-mvm/

Untuk info lanjut, hubungi Muslim Volunteer Malaysia di :

Pejabat Urusan Muslim Volunteer Malaysia | Tel: +603-8074 0434

Ikuti update terkini di laman sosial MVM :

Facebook : www.facebook.com/MuslimVolunteerMalaysia
Twitter : www.twitter.com/VolunteerMVM
Instagram : www.instagram.com/muslimvolunteermalaysia
Telegram : www.telegram.me/MuslimVolunteerMalaysia

Kempen Sumbangan lain-lain : www.donation.mvm.org.my

Thursday, June 20, 2019

Wish You Were Gay by Billie Eilish

Wish You Were Gay by Billie Eilish| Macam biasa song of the week. Lagu ni berkisarkan this girl madly in love with a boy but her crush just not into her. So Instead of accepting he didn't like her because of her - actual reason. Better cakap he didn't like her cause he's gay. Denial lebih baik :')
Wish You Were Gay - Billie Eilish
Album: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
Released: 2019
Songwriter: Billie O'Connell and Finneas O'Connell
Video: Youtube

Lyric:
Baby, I don't feel so good
Six words you never understood
I'll never let you go
Five words you'll never say (aw)
I laugh alone like nothing's wrong
Four days has never felt so long
If three's a crowd and two was us
One slipped away

I just wanna make you feel okay
But all you do is look the other way, mm
I can't tell you how much I wish I didn't wanna stay
I just kinda wish you were gay

Is there a reason we're not through?
Is there a 12 step just for you?
Our conversation's all in blue
11 'Heys' (Hey, hey, hey, hey)
Ten fingers tearing out my hair
Nine times you never made it there
I ate alone at 7, you were six minutes away (yay)

How am I supposed to make you feel okay
When all you do is walk the other way?
I can't tell you how much I wish I didn't wanna stay
I just kinda wish you were gay

To spare my pride
To give your lack of interest an explanation
Don't say I'm not your type
Just say that I'm not your preferred sexual orientation
I'm so selfish
But you make me feel helpless, yeah
And I can't stand another day
Stand another day

I just wanna make you feel okay
But all you do is look the other way
I can't tell you how much I wish I didn't wanna stay
I just kinda wish you were gay
I just kinda wish you were gay
I just kinda wish you were gay

It's 16th day of Syawal. Mak belum habis lagi beraya rumah sanak-saudara. Kerja pagi balik malam, tak sempat. Weekend pun Mak kerja *cry*

Saturday, June 15, 2019

Nafalia Corporation mempersembahkan Filem Showtime 1958

Kisah benar di Studio Jalan Ampas yang belum pernah dikongsikan
Suatu ketika dahulu Singapura merupakan sebuah pusat perfileman yang melahirkan ramai bintang filem Melayu. Namun kemunculan televisyen hitam dan putih sebagai hiburan alternatif dan kemasukkan filem asing menjadi titik tolak kemerosotan industri filem Melayu di Singapura sekitar 1950an sehingga tertutupnya Studio Jalan Ampas setelah 20 tahun beroperasi. Kisah perit perjuangan anak-anak seni yang belum pernah dikongsikan sebelum ini bakal diangkat ke layar perak menerusi filem berjudul ‘Showtime 1958’. Diinspirasikan daripada peristiwa benar yang dikongsi oleh seniman Allahyarham Datuk Jamil Sulong, filem ‘Showtime 1958’ adalah sebuah karya tulisan Anwardi Jamil yang turut menggalas tanggungjawab sebagai pengarah filem ini.
Filem ‘Showtime 1958’ akan memaparkan beberapa kisah yang disampaikan secara kejadian yang berlaku dalam tempoh dua puluh empat jam pada satu tarikh penting bagi bintang-bintang filem di Studio Jalan Ampas ketika itu. 1958 merupakan tahun getir bagi karier anak-anak seni yang mula goyang apabila Malay Film Productions ditekan dengan masalah kewangan. Terdapat sebahagian besar anak seni yang berasal daripada Malaya mengambil keputusan untuk pulang ke tanah air bagi menyertai Merdeka Film Studio yang dibuka selepas Malaya mencapai kemerdekaan. Menggandingkan bintang-bintang baharu dan lama seperti Shah Iskandar, Amai Kamaruddin, Fatin Afifah, Bell Ngasri dan Mubarak Majid, filem ‘Showtime 1958’ merupakan filem pertama terbitan Nafalia Corporation yang sebelum ini berpengalaman dalam menerbitkan drama dan rancangan bersiri untuk stesen-stesen televisyen tempatan.
 
Filem ‘Showtime 1958’ bakal memulakan penggambaran pada 17 Jun 2019 dan dirancang akan ditayangkan di pawagam-pawagam seluruh negara termasuk Singapura dan Brunei pada awal tahun 2020.

Ikuti perkembangan terkini mengenai Showtime 1958 di:

Instagram: www.instagram.com/showtime.1958
Facebook: www.facebook.com/showtime.1958

Untuk temuramah atau pertanyaan media, sila hubungi:

Didz Squad Studios
Didie A. Samueil
M: 019-700 0170
E: didzsquadstudios@gmail.com

MENGENAI NAFALIA CORPORATION SDN BHD
Nafalia Corporation adalah sebuah syarikat produksi yang ditubuhkan pada tahun 2002 yang terlibat dalam pengeluaran dan pembekalan program TV tempatan serta pengagihan program sindiket daripada negara luar. Nafalia menghasilkan program dalam pelbagai kategori seperti travelog, hiburan, dokumentari, memasak, permainan, sukan, rekreasi, pameran majalah am, infotainment, program yang ditaja dan program khas. Selain daripada stesen TV tempatan, Nafalia juga pernah bekerjasama dan berusaha sama dengan stesen TV asing seperti Radio Televisyen Brunei (RTB), Jiangsu Broadcasting Corporation Nanjing, China (JSBC), Suria TV, Singapura dan lain-lain lagi.

Dipelopori dan diketuai oleh kakitangan yang berpengalaman dengan sokongan tenaga kerja yang sangat kompeten, Nafalia bersedia untuk terus maju menghasilkan program yang berkualiti tinggi, menarik dan unik bagi tayangan tempatan dan luar negara.

SENARAI KREW PRODUKSI SHOWTIME 1958

Penerbit:
FARID K AHMAD
ANWARDI JAMIL

Penerbit Bersama:
SARAH TANG YEN YEN

Penulis & Pengarah:
ANWARDI JAMIL

Penolong Pengarah:
CHRIS ARUEL

Pengarah Sinematografi:
NORAZAM MOHD YUSOFF

Pengarah Seni:
JIE IBRAHIM

Editor:
NOORHAFIZ MOHAMAD NOR

Pengurus Produksi:
RAZIF KAMAL

Pengurus Kewangan:
AZLISHAM ABDULLAH

Penyelaras Produksi:
AHMAD SAFWAN AZEMI
SOFEA AMALINA ISHAK

Pakaian:
COUTURE CLASSIC (M) SDN. BHD.

Pereka Pakaian:
AKMA SURIATI AWANG

Rambut & Solekan:
ANGGUN KASIH

Pengarah Muzik:
RAJA ISKANDAR RAJA IBRAHIM
EBBY SAIFULLAH ALI

Kumpulan Tarian:
TARIAN RUMBIA

Monday, June 3, 2019

Rugi Betol Kalau Tak Beli! Harga Murah Giler!!

Lagi 2 hari je nak raya ni, dah siap semua persiapan raya ke belum? Mak dengan anak dah prepare awal-awal dah since sebelum puasa. Maklumlah nak berhimpit-himpit dengan kesesakkan ribuan manusia memang tidaklah dengan adanya 4 superheroes Mak ni. Mana nak bawa stroller, mana nak layan kerenah anak-anak. Belum lagi menghadap waktu diorang bergusti, tantrum – ah, and the list go on and on.
Beli baju untuk baby boy ni senang je kan? Tak payah pening-pening. Just grab, tengok size suitable or not, selesa or not, mudah kotor or not and pay. Being the only girl in the house, obviously Mak la yang paling last settle shopping. Sure korang pun sama kan? So jangan risau. Dengan ini, Mak senaraikan 10 most affordable family store terbaik di Malaysia (specifically in Johor) untuk awak orang explore nanti!
1. PADINI
Mak perhatikan sebelum puasa lagi Padini dah start buat promosi tak masuk akal. Blouse all flat price RM29 to RM39, flat shoes RM19 and all. Sempat jugalah Mak beli baju seluar kerja, sweatshirt and kasut (again!) Baju baby pun sama RM9-RM13. Borong sakan la last time.
2. F.O.S
Ni tempat mak beli blouse/long sleeve t-shirt, selalu sangat ada offer 2 helai RM50.
Kedai baru ke ni? 
 Nak raya ni banyak sangat offer kan? 2 helai RM70. Berbaloi, kain pun cantik .
Baguslah susun atur baju YFS ni, senang nak suai padan baju. Jimat masa, tak payah fikir-fikir banyak.
The best part, blouse lah! Dah jadi mak-mak ni kena cari baju style gini. Macam-macam design ada. Cakap jelah nak yang macam mana, semua ada!
3. YFS Concept Store
Nampak je poster Raya Oh Raya YFS Raya Sales, Mak terus terbang dengan 4 superheroes Mak ke AEON Tebrau. Mak suka datang sini sebab boleh katakan semua ada dalam satu outlet ni. Kualiti dia pun setanding “designer items” tau. The best part is, currently ada ongoing sales; especially seluar;3 helai RM100 kot! jeans 2 helai RM80 and all. Mana nak dapat. Lagi-lagi dah nak last minute ni. Tapi korang hati-hati kalau masuk sini, bimbang tak jumpa jalan keluar je nanti. Rambang mata weiii! Mak dan superheroes pilih YFS untuk shopping raya tahun ni. Oooops!! Guess this will be my favourite store - ever! So ape tunggu lagi? Pergi laa serbuuuu!
4. Kitschen
Sape yang suke pakaian up-to-date tu, Mak sarankan boleh la pergi kat sini. Semua pakaian vogue and trendy boleh dapat kat sini. Maklumlah, walaupun Mak dah ade 4 superheroes, mak mestilah kena jaga penampilan kan!
5. H&M
Mak ni kadang-kadang nak nampak high-class sikit bila dressup! So mak of course pilih H&M! Nampak mahal sangat uolls kalau dapat sarung jenama ni. Tapi uolls jangan risau, harga still mampu milik taw!
6. Cotton On
Yang ni pon dalam senarai favourite kedai mak! Mak kalau dah masuk sini memang tak ingat dunia taw. Kasut-kasut dia semua design latest wehh! Tshirt dia pulak walaupon harga murahh tapi selesa yakmatt kalau pakai tau. Kain berkualiti of course laa dari cotton on.
7. UNIQLO
Nak feeling-feeling shopping kat Jepun, Mak akan pegi Uniqlo. Memang unik, trendy dan berkualiti barang-barang kat sini.
8. Brand Outlet
Beg, kasut, kemeja, seluar. Ehhh macam-macam lagi laa! Harga mampu milik sangat-sangat. Baju untuk 4 superhero mak pon murah. 3 helai Cuma RM50 jer. Kalau untuk kasut mak, 2pasang RM50 jer uolls! Mak bebas mix antara kasut and sandle.
9. MNG
Kalau nak cari handbag baru, Mak prefer cari kat MNG. Kalua nak tau, favourite handbag Mak sampai sekarang jumpa kat MNG tau, harga baru RM90.
10. AEON
Previously, orang-orang batch Mak (read: yang berusia) call AEON ni Jaya Jusco or JJ tau. The best part, they do offer a lot of well-known brand; Anakku, Scarlet, Applemint.

So tha’s all folks. Di kesempatan ini, Mak sekeluarga mengucapkan; Selamat Hari Raya Aidilfitir, maaf zahir & batin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...