Lazada Malaysia

Tuesday, June 19, 2018

Mari Buat Sesuatu Untuk Masyarakat

Mak dah lama berhajat nak lakukan sesuatu untuk komuniti. You know, macam "Project Telekung" where you collect donation from people, collect telekung from here and there and cucikan telekung. Mak nak do something. Tapi as Mak "alone" tak ada geng nak start, mak "start small". Sesuatu yang tak perlukan banyak komitmen, macam "Gobok Rezeki Mak" where I left a box with pack of Gula, garam, Beras 1kg, Minyak etc. (ikut budget) at any masjid or surau dekat mana-mana. Moga sesiapa yang "in need" dapat manfaat bersama. Sengaja buat masa ni Mak name it Gobok, walaupun kotak je pun. Moga Allah s.w.t. limpahkan lebih banyak rezeki pada Mak untuk membolehkan Mak beri lebih lagi.
Bulan lepas, one of my friend cakap pasal nak buat Free Market. Mak feel so excited. Dalam masa yang singkat, kami berjaya anjurkan our 1st "Free Market Pasir Gudang". Pada awalnya kami takut juga tak dapat sambutan. Tapi Alhamdulillah even 2 minggu sahaja masa untuk collect clothes, groceries, kami dapat banyak jugalah terutamanya pakaian hari raya.
Tiba hari Free Market Pasir Gudang, hari hujan. Mak mulalah berdebar jika orang tak datang, rupanya masa Mak sampai dah ramai orang beratur outside the gate! It's not even 9 am yet. Kami hanya sempat susun pakaian sahaja malam sebelumnya, barang lain belum lagi. Sangat kelam-kabut dan kami terpaksa buka pagar awal. No ucapan or kata alu-aluan, crowd terus memilih pakaian yang telah bersusun, bergantung.

Mak OK sahaja, cuma yang buat Mak panik part groceries. Rasa macam tak cukup. Groceries tak banyak pun, most of it kami keluar duit sendiri. We asked them to line up, dan beri satu-satu. Kalau dah habis, nasib lah. SURPRISINGLY Masya-Allah, semua dapat! Mak terharu sangat. Barang licin semuanya, objektif tercapai. Cuma lepas ni maybe kalau buat lagi, this time kami kena organize betul-betul and maybe fokus pada Asnaf; those who really in need, right? Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Terima kasih pada kawan-kawan yang bertungkus lumus juga.
So guys, takkan nak tunggu kaya, or ada masa banyak or tunggu jadi wakil rakyat baru nak menyumbang, kan? Start small, duit-duit lebih tu boleh sumbang pada saudara kita di Syria, Project Iqra' dan macam-macam lagilah. Kemajuan masyarakat bermula daripada "man in the mirror" bak kata Michael Jackson ;) Jom?

P/S: Biasakan setiap kali "duit masuk" letak tepi 2.5% untuk sedekah, nak cepat kaya; ketepikan 10% - Mak Lin ;)

5 comments:

aima hassan said...

Banyak lagi baju yang tak sort out lagi ni mak. Tapi tak tahu nak letak mana.
Sofa pun nak giveaway juga. Huhu

Mrs Pip said...

Tq share idea ... nak juga buat kerja amal mcm ni ... part bg groceries tu idea yg menarik ... hurm, where n how should I start ni?...

Sunah Sakura said...

alhamdulillah...good job mak..menarik juga idea gobok rezeki mak tu...insya'Allah boleh tiru...

Siti Rohaida Yusof said...

nak join jugak...nanti jangan lupa tau nak join the club

nia said...

Good job mak, menarik juga idea ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...