Lazada Malaysia

Friday, June 28, 2013

Resepi Cocktail Custard Puding

Semenjak dua minggu jerebu melanda ni, suhu meningkat melampau tak agak-agak. Teguk air sejuk berkoyan-koyan, rasa macam nak mandi je dengan air sejuk tu. Untunglah siapa yang bercuti pi Cameron or Genting Highland. (+_____+)" So back to the topic, hari ni Lin nak share resepi puding koktel buah-buahan, whatever you call it.
Bahan untuk kastard:
1 cawan tepung kastard
4 cawan air 
1/2 cawan gula pasir

Cara-caranya:
1. Larutkan gula bersama air di dalam periuk dan masukkan tepung kastard. Gunakan api kecil.
2. Kacau sampai likat dan berkilat.
3. Tuang dalam loyang yang dibasahkan sedikit dengan air, supaya senang nak keluarkan nanti dan biarkan seketika sehingga sejuk then barulah masuk dalam esbok.

Bahan untuk kuah puding:
1 tin susu cair [jenama Ideal sedap sikit, but this time tak guna sebab malas nak cari]
1 tin fruit cocktail*
1 tin laici *
1 1/2 tin air masak
4 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila

*bubuh suka hati

Cara-caranya:
1. Campurkan semua bahan dan kacau sehingga gula larut.
2. Sejukkan seketika then masuk dalam peti sejuk untuk disejukkan.
3. Bila custard dah set and kuah pun dah sejuk, bolehlah potong custard tu and campur dengan kuah.

Senang je kan? Bayangkan anda baru pulang kerja, dengan tekak rasa kering perit then pekena puding koktel, peh~! puas hati. #nomnomnom. 

Thursday, June 27, 2013

Ada sesiapa yang guna contact lense tak?

Nak share tempat yang korang boleh beli macam-macam BRANDED contact lenses murah, tanpa ragu-ragu:
buy contact lense online

Brand: Acuvue Tru Eyes, Acuvue Moist, Acuvue Oasys, Acuvue Oasys Astigmatism, Acuvue Define, Soflens 38, Soflens 59, Soflens Toric, Purevision 2, Purevision HD, Biomedics 38, Biomedics 55, Proclear, Definition, Focus Dailies Aqua Comfort, Focus Night & Day, Air Optix, Air Optix for Astigmatism, Freshlook One Day, Proclear 1 day, Sauflon Clariti 1 day, Soflens daily disposable, Acuvue 2, Acuvue Advance, Adore Dare, Adore Imagene, Adore Pure Eyes, Air Optix Multifocal, Biomedics 55 Evolution, Biomedics Toric, Blincon BB, Blincon Big Eyes, Blincon Classic, Blincon Elegance, Blincon Jazzy, Blincon Sweetie, Chameloen, Colorvue, Freshkon Alluring Eyes, Freshkon Color Fusion, Freshkon Dezigner, Freshkon Mosaic, Freshlook Colorblends, Maxim Color Blue, Maxim Colors Orange, Maxim Color Pink, Maxim Color Toric, Sauflon 55UV, Sauflon Bioclear, Saulfon Bioclear Toric, Sauflon Clear Comfort Aspheric, Soflens Multifoca and etc.

Contact Lenses and Solution: 
Daily Disposable
2-Week Disposable
Monthly Disposable
3-Monthly Disposable
Toric Lenses
Colored Lenses
Silicone Hydrogel
Multifocal Lenses

Ini serius~ korang boleh beli and save up to more than 25%! As for me, Lin guna monthly disposable lenses: Acuvue Clear [Harga Pasaran: RM60] and Freshkon Alluring Eyes [Harga Pasaran: RM65]. So this cost me for RM125 per month or two. Tapi kalau beli dekat MrLens Malaysia, both ni harga dia RM45 and RM48. Total RM98, dah berapa jimat tu? RM32! How savvy is that~! So, now you know. Apa lagi, pi check it out la, ngeh~:)

Tuesday, June 18, 2013

Review: Farmasi CC Cream - Medium to Dark

Review: Farmasi CC Cream - Medium to Dark | I’m not a fan of BB cream as it makes my skin more oily than usual. Selalu kita dengar tentang BB Cream, this and that, but now there’s new product in the market yang dikatakan lg best dari BB Cream iaitu: CC Cream.
Farmasi CC Cream - Medium to Dark
Farmasi All-In-One CC Cream Product Features and Benefits:

1. Produces a very natural, "untouched face” make up look

2. Provides coverage like a foundation would, but since it has ultra light formula, it doesn't clog the pores and gives an oil-free finish.

3. Contains Multi-Vitamins and ingredients that help improve skin over time:

Macadamia Oil - Moisturizes the skin all day long.
Vitamin B3 - Has the properties that creates a natural looking glow to your skin.
Oat Extract - Nourishes and encourages skin regeneration to maintain a youthful skin.
Silk Protein - Has healing properties that soften, smoothen and evens skin tone.
Collagen and Argan Oil - Improves skin surface & reduces the appearance of age spots and wrinkles.

Additional benefits:

SPF 25 - Protection against harmful effects of UVA & UVB rays

Vitamin C - A powerful anti-oxidant that improves appearance of sun damaged skin, reduce inflammation, promotes collagen production, lessen hyper pigmentation and boost the efficacy of sunscreen.

How to use: Apply cream on cleansed face by gently massaging in small circles.

Price: RM45.90

Variants: Medium to dark and Light to Medium

Made in Turkey

My Verdict:
Best and rasa macam tak pakai apa pun, teksturya ringan, warna kulit sekata; match my skin tones and doesn’t cause pimples/allergic reaction. Almost-matte finish kan. Coverage is so-so as I still can see red dots on my skin here and there. BUT I do believe, dengan pemakaian yang konsisten setiap hari boleh mencantikkan kulit anda as it contains a lot of good ingredient that great for your skin!

This CC Cream last for 3-4 hours. Well it depends on your skin condition and weather pun. Kulit Lin jenis combination and cuaca dekat JB ni kebelakangan ni panas membara even duduk depan kipas/aircond. So last but not least, I give this all in one product: 4 out of 5 stars and of course I will buy it again, siapa yang tak nak guna produk yang berkesan, convenient and multipurpose kan? Tak perlu SPF cream, moisturiser, foundation, primer etc. dah lepas ni dan yang paling penting sekali, product ni HALALAN TOYYIBAN. Alhamdulillah. Till then, Salam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...