Lazada Malaysia

Monday, September 17, 2018

Resepi/Cara Buat Onion Ring Ala Dominos Sedap

cara buat onion ring sedap dan mudah
Cara buat Onion Ring Ala Dominos | Kalau pergi mana-mana tempat makan yang offer onion ring as side dish, memang Mak akan order. Anak-anak pun suka. Kadang-kadang Mak beli onion ring frozen untuk digoreng di rumah. Selit-selit in between sandwich memang best, umpama kalau buat sandwich telur mayo biasa tu, bila letak onion ring yang crunchy, dia UP sikit level kesedapan sandwich kita. HUHU.

Tapi sekarang dah tak beli OK~ sebab Mak dah pandai buat sendiri. Rupanya-rupanya mudah dan simple je. Rasa dia sebiji macam yang dijual di kedai.

Bahan-bahan:
4 biji bawang holland - potong bulat dan ceraikan
1 cawan tepung serbaguna
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam
1 cawan susu - Mak pakai Goodday Full Cream sekotak kecil
1 biji telur
2 cawan serbuk roti - as needed (Mak guna jenama Meriah)
Minyak untuk menggoreng

Cara membuat:
1. Campurkan tepung, baking powder, dan garam bersama susu (nak buat batter untuk goreng - buat pekat sikit)
2. Celupkan gegelung bawang tadi dalam batter tadi, biarkan drip (toskan?) dan golek-golek dekat serbuk roti.
3. Goreng 2-3 minit sehingga keemasan dan toskan. Taburkan garam semasa panas, jika perlu.

Kalau nak variasikan sikit, coating batter tu awak boleh letak cayenne/paprika untuk rasa pedas, or cheese powder. Nak sprinkle sahaja masa dah siap goreng pun boleh. Mak suka letak oregano. 4 biji bawang nampak macam sikit kan? Tapi sebenarnya boleh dapat banyak ;) Puas makan. Cubalah. Till then, Salam.

Friday, September 14, 2018

Resepi Kerabu Kerang Thailand Rasa Sekali Nak Lagi!

cara buat kerabu kerang thailand
Resepi Kerabu Kerang Paling Sedap | Bulan lepas Mak dan adik ipar Mak, pergi Thai Food Fair (Baca di sini: Link) Macam-macamlah jenis produk keluaran Thailand yang dijual. Seronok tengok.

Mak tak pakar sangat tentang masakan Thai ni. Selalu nak makan kerabu atau somtam, Mak beli je dekat kedai sekali-sekala kalau teringin. Adik ipar (pakar masak) cakap kat Mak, "Kita wajib beli palm sugar Thailand kak. Macam-macam boleh buat," Mak iyakan sahaja, Mak tengok dia beli, Mak pun beli 1 dengan pes-pes segera jenama Mae Pranom yang terkenal tu.

Pertama kali makan kerabu kerang adik ipar Mak buat. Memang sedap. Cukup masam manis pedas, ringkas sahaja bahannya. Rupanya senang sahaja nak buat kerabu ni kan? Ditambah dengan kemanisan gula Thailand, memang lain dari yang lain!

Resepi Kerabu Kerang Thailand
cara buat kerabu kerang thailand
Bahan-bahan:
1kg kerang (direbus dan dikopek sebelah, yang sebelah lagi bersama isi kita letak tepi)
4 ulas bawang putih
8 biji cili padi
2 biji limau nipis (diperah dan kulit limau dihiris)
2 sudu besar sos nampla (sos ikan thailand)
2 sudu besar palm sugar thai - guna gula putih biasa pun boleh
1 biji tomato dipotong dadu
Sedikit daun ketumbar - dihiris

Cara membuatnya:
1. Tumbuk kasar cili bersama bawang putih.
2. Letakkan gula, sos ikan, perahan air limau dan kulit limau. Gaul sebati.
3. Letakkan tomato dan daun ketumbar. Gaul sebati.
4. Letakkan di atas kerang tadi. Gaul-gaul.

Mak suka letak tomato cherry yang kecil comel tu sekali sebab bila makan dia meletus dalam mulut. Nikmat dan enak dimakan begitu sahaja ;) Cubalah.

Till then, Salam.

P/S: Teringin nak pergi backpaking ke Hatyai dan Krabi sekali lagi!

Saturday, September 8, 2018

IKEA Catalogue 2019 / Katalog IKEA 2019

IKEA Catalogue 2019 / Katalog IKEA 2019
Read it online or download:
Malaysia

Baca secara online atau muat turun:
Malaysia

Saturday, September 1, 2018

SEEngapore | Jom ke SEEngapore dengan Traveloka Promotion!

Singapura merupakan sebuah negara pulau yang berjiran dengan negeri Johor di selatan tanah air dipisahkan Selat Tebrau. Walaupun mempunyai kepadatan penduduk terpadat di dunia dengan lebih 50 juta populasi mendiami negara pulau yang kecil tapi tidak ragu lagi Singapura merupakan negara yang maju dengan kepesatan kemajuan ekonominya, barisan bangunan-bangunan pencakar langit dengan seni bina moden dan unik dan sistem pengangkutannya yang sistematik setanding dengan negara-negara maju lain yang di dunia. Sekaligus menjadikan Singapura sebagai destinasi percutian pilihan yang paling menarik.
Traveloka Singapore Malaysia

SINGAPURA: TARIKAN PELANCONG DI KOTA SINGA
MERLIN PARK
Di sinilah terletaknya tugu Merlion; ikon Singapura dengan kepala singa dan ekor ikan. Tugu dengan kepala singa ini membawa maksud yang Singapura ialah ‘singa’ lautan manakala ekor ikan adalah gambaran bahawa Singapura asalnya hanyalah sebuah perkampungan nelayan sebelum ia menjadi semoden sekarang. Jadi, jangan lupa selfie! ;)

GARDENS BY THE BAY (Taman Tepi Teluk)
Merupakan taman futuristik terbesar di negara ini, taman seluas 100 hektar dan mengadap teluk ini mempunyai beberapa dome yang menyimpan koleksi tumbuhan dan jambatan tertutup yang cukup mengujakan; sesuatu yang unik dari banyak taman-taman lain di dunia. Di taman ini anda boleh bersiar-siar percuma di kawasan terbuka sambil bergambar dengan Super Tree Grove setinggi atau masuk ke dalam dome berbayar yang sejuk untuk melihat tumbuhan dari seluruh dunia. Jika anda sukakan tumbuh-tumbuhan dan bunga-bungaan dan mahu melihat pemandangan indah kota dari tepi teluk, jangan lepaskan peluang ke sini – tidak kiralah samada datang sendiri atau menggunakan pakej.

SINGAPORE RIVER CRUISE
Jangan lepaskan peluang untuk melihat Singapura dari perspektif sungai dengan menaiki Singapore River Cruise. Anda dapat melihat binaan bangunan moden serta unik serta tidak lupa juga bangunan bersejarah yang masih tersergam indah dan dijaga rapi.

JURONG BIRD PARK
Merupakan sebuah taman burung yang terbesar di Asia yang menempatkan pelbagai spesies burung dari seluruh dunia!

NIGHT SAFARI
Night Safari yang terletak berhampiran dengan Zoo Singapura adalah antara cara terbaik melihat haiwan yang aktif di waktu malam. Dengan lebih 2,500 ekor haiwan di safari seluas 40 hektar ini, anda boleh berjalan di 4 kawasan pejalan kaki atau menaiki tram yang berdurasi 30 minit untuk melihat haiwan-haiwan yang sepatutnya aktif pada malam hari.

dan pelbagai lokasi SYURGA MEMBELI-BELAH!

MUDAHNYA MELANCONG KE SINGAPURA DENGAN TRAVELOKA
Traveloka Singapore Malaysia
Perlukan cara yang mudah dan pantas untuk merancang percutian anda? Tentunya Mak Lin guna aplikasi Traveloka, tempahan tiket penerbangan dan hotel boleh dilakukan sekaligus menjimatkan masa. Kini dengan Promosi Traveloka SEEngapore; tempah dari 1-30 September 2018 untuk mana-mana perjalanan dan dapatkan penjimatan sehingga 20% untuk tempahan hotel anda, serta jangan lupa dapatkan diskaun RM50 lagi bagi mana-mana lapangan terbang di Malaysia ke Singapore dengan menggunakan Traveloka samada melalui laman web atau aplikasi dengan menggunakan kupon: GOSG.

Terma dan syarat:
Promosi diskaun RM50 untuk penerbangan pergi-balik dari mana-mana lapangan terbang di Malaysia ke Singapura dalam satu ID Tempahan.
Sah untuk semua syarikat penerbangan dan tempoh perjalanan.
Sah untuk tempahan yang dilakukan menerusi Traveloka App dan Laman web Traveloka.
Kupon penerbangan hanya sah untuk satu kali penggunaan dalam tempoh promosi.
Promosi ini tidak sah digunakan dengan promosi/diskaun lain atau digabungkan dengan diskaun lain.
Promosi ini hanya sah untuk transaksi yang dilakukan dalam MYR.
Kupon ini tidak boleh ditukar ganti dengan wang tunai atau dibayar balik dengan wang tunai.
 Traveloka berhak pada bila-bila masa untuk menyenaraihitamkan pelanggan yang dikenalpasti melanggar terma dan syarat promosi atau menyalahgunakan kupon, daripada menggunakan kupon Traveloka pada masa akan datang.
Kupon yang disalahguna ditakrif sebagai sebarang acara yang Traveloka percaya penggunaan kod kupon adalah disebabkan kesilapan, penipuan atau dilakukan untuk tujuan keuntungan komersial.
Pengeposan kod kupon Traveloka di laman web pihak ketiga yang bukan untuk penerima yang dimaksudkan adalah dilarang dan dianggap melanggar terma dan syarat Traveloka. Traveloka berhak untuk menghentikan promosi yang dikenal pasti telah melanggar terma dan syarat Traveloka.
Traveloka tidak akan bertanggungjawab untuk menawarkan penggantian bagi diskaun atau kod kupon yang terbatal, atau kod kupon yang digunakan dengan cara yang tidak wajar sama ada kerana penipuan atau isu teknikal.
Dengan menyertai kempen promosi ini, pengguna bersetuju untuk menanggung kerugian sepenuhnya dan membebaskan Traveloka dan sekutunya dari semua liabiliti, kerugian, ganti rugi, tuntutan (termasuk tuntutan pihak ketiga) dan tindakan yang berpunca dari penerimaan, pemilikan, penggunaan atau penyalahgunaan kupon atau penyertaan promosi promosi termasuk, tanpa batasan, kecederaan, kematian, dan kerosakan harta benda.
Traveloka berhak untuk mengubah terma dan syarat atau membatalkan sebarang promosi pada bila-bila masa tanpa notis awal.

Jadi tunggu apa lagi? For leisure or business, atau short-getaway that you really need; tak sabar Mak nak ke Singapore. Jangan lepaskan peluang untuk dapatkan penjimatan hebat dengan Traveloka Promotion untuk ke SEEngapore! Tempah sekarang!

Thursday, August 30, 2018

What's In My Bag?

Kalau namanya perempuan mesti sekurang-kurangnya ada 3-4 beg (atau lebih) kan? Bukan apa, kita ada banyak barang nak bawa, too much responsibility. KAHKAHKAH. Eh asal gelak?

Mak ada;

1. Beg Hari-hari: Mak guna setiap hari. Pergi kedai, pergi pasar, kerja etc.
2. Big Handbag: Beg yang lebih sesuai untuk acara rasmi/formal.
3. Back-pack a.k.a. Mom's Bag: Ini wajib bawa kalau bawa askar; extra pampers, extra clothes, toys, extra bottles, milk, their scribble/coloring books eh macam-macam lah. (Tak termasuk beg susu, beg SCC, ringsling bagai)

But still I would say, Mak sebenarnya jenis individu yang sangat simple (bukan kedekut). Dulu since zaman belajar, Mak pukul rata bawa backpack je. Itulah beg pergi sekolah, beg balik kampung, itulah beg pergi sukan, pergi event, pergi library, shopping mall; senang cerita sampai anak 2-3 baru la beli handbag, itupun 1. Itupun sebab selalu kena kecam dengan keluarga dan sahabat handai "tak macam perempuan". Itupun sebab murah. OK, Mak memang kedekut. Sikit.

Barang Perlu Ada Masa Keluar
Mak suka sling-bag banyak poket. Compact, teratur dan senang nak capai barang. Mak beli dekat Avon je, and it actually beg untuk lelaki. But who cares? Itulah perknya jadi perempuan, semua boleh pakai!
1. Purse. Kad. Duit. All-in-one. Kunci (and Phone!)
2. Notebook, pen, marker. To do list, To Buy List. Plans. Sebab Mak jenis old school. Mak suka tulis atas kertas.
3. Tisu. Wet, dry, antibacterial. Can't never get enough!
4. Hand lotion, sunblock, lipbalm, different type of perfume cause I love to mix it.
5. Plastik. In case tak jumpa tong sampah.
6. Pendrive.
7. Painkiller. Awak fikir Mak ada masa nak sakit kepala?
8. Air (...and Jajan!)

Kalau bawa anak, bawa jelah backpack diorang and I always put 1 go-bag ready (extra diapers, clothes, mini toileteries, toys) for kids dalam kereta. Senang.

Sebenarnya kan. Kita kalau single, kita OK je berlenggang kangkung. Tapi bila dah bergelar #GengMakMak ni, bila keluar dengan anak-anak, macam-macam barang yang perlu dibawa. Usahkan awak, Mak pun pening. Belum lagi keluar bermalam! Bungkus semua barang 1 rumah letak dalam kereta! Dengan peti ais sekali. OK, over *facepalm*

OK that's all bebelan tak berapa ilmiah for today. Dalam beg awak ada apa pula?

Wednesday, August 29, 2018

SOLUSI KECANTIKKAN IMAAN: SERUM SUSUK BERADU & ZERO BELLY FRUITEA DAILY DETOX

Mempunyai wajah yang jelita dan bentuk badan yang ramping memang menjadi impian setiap wanita. Hari ini Mak Lin nak berkongsi tentang 2 produk kecantikkan yang telah Mak Lin rasai sendiri keberkesannya dari Imaan World, iaitu: Serum Susuk Beradu dan Zero Belly Fruitea Daily Detox.

SERUM SUSUK BERADU: 24K Gold Intense Facial Serum (NOT180105005K)
Eh jangan takut dengan perkataan susuk. Susuk hanya pada nama tau. Jadi tak payah risau nak berpantang-pantang tak boleh lalu bawah ampaian, makan sate dan sebagainya ;)

Kenapa Serum Susuk Beradu ini sesuai diguna bersama dalam regimen penjagaan wajah anda? Sebab ia mengandungi cecair serum emas 24K yang membantu:

✓ Menegangkan dan memudakan kulit.
✓ Melambatkan penipisan kolagen dan meransang kolagen baru.
✓ Merawat kerosakan akibat sinar matahari.
✓ Meningkatkan keanjalan kulit
✓ Memudarkan jeragat dan kesan jerawat
✓ Mengurangkan kedutan
✓ Melambatkan penuaan kulit

Menarik kan? Selain itu, ianya mengandungi esktrak oren dan lemon, Hyaluronic Acid dan Protein soya yang membantu mencerah, melembab dan meransang penghasilan kolagen.

Bila sapu pada wajah, ia cepat meresap dan kita dapat rasa instant lifting and firming effect. Cara Mak Lin guna, titiskan di dahi, kedua belah pipi, hidung dan dagu. Kemudian urut keatas sehingga serum meresap. Tidak lupa juga bahagian leher ya. Mak Lin pakai 2 kali sehari, siang dan malam.

Selepas 2 minggu penggunaan, Mak Lin dapat merasakan perubahan positif. Kulit kurang berminyak, lebih anjal dan bekas-bekas parut jerawat beransur pudar. Kalau pakai foundation, tekstur kulit nampak halus dan bersinar keemasan bak Cleopatra!

Harga sebotol Serum Susuk Beradu RM60/10ml.

IMAAN ZERO BELLY FRUITEA DAILY DETOX: Teh Kurus :)
Comel packaging Imaan Zero Belly Fruitea Daily Detox ni sebab dia datang dalam tumbler yang boleh digunakan. Dalam tumbler berlogo chubby bear ni, 5 uncang dibungkus dalam 1 peket aluminium dan ada 5 peket semuanya (25 uncang teh; biar Mak do the maths)

Belek punya belek, oh patutlah. Imaan Zero Belly Fruitea Daily Detox ni diproses secara natural serta dikilangkan di premis yang mempunyai GMP & ISO (9001 / 22716) yang mendapat pensijilan daripada MELAKA BIOTECH CORP yang diiktiraf KKM. Jadi InsyaAllah selamat.

Manfaatnya, Imaan Zero Belly Fruitea Daily Detox ni membantu:
✓ Melawaskan sistem pencernaan;
✓ Detoksifikasi;
✓ Meningkatkan sistem imunisasi badan;
✓ Mengawal gula dalam badan.

Isi kandungan Zero Belly Fruitea Daily Detox: durian belanda, markisa, mulberi, daun gelenggang dan daun teh.

Rasanya pahit dan kelat sedikit tapi bearable, bau durian belanda dan markisa yang paling menyerlah. 5-6 kali juga Mak topup air, Mak biarkan sahaja uncang teh di dalam tumbler sepanjang hari.

Cara Penyediaan: 1 uncang + 1 tumbler air.1 uncang boleh diguna semula sebanyak 2 kali.

Kalau ikut arahan penggunaan di website Imaan World, yang ada masalah pencernaan; minum 1 atau 2 uncang setiap hari. Untuk kurangkan berat badan; minum 2 uncang 2x sehari dan indvidu yang nak kekalkan berat badan sedia ada; minum 3x seminggu. Tapi kalau ikut Mak, 1 uncang sehari pun dah cukup "power". Urusan "tandas" bergerak lancar tanpa perut memulas. Tentang penurunan berat badan tu, Mak belum lah timbang lagi tapi memang badan terasa ringan, kurang sebu dan berangin. The best part, teh ini sesuai untuk ibu menyusu macam Mak. Tak ada kesan pun pada penghasilan susu atau anak Mak. Cuma suka Mak ingatkan kesan teh ini berbeza pada setiap individu ya. Di sini, Mak ceritakan apa yang Mak rasa.

Harga Imaan Zero Belly Fruitea Daily Detox: RM55/25 uncang teh dan didatangkan sekali dengan tumbler (pilihan warna: merah jambu, hijau dan biru)

Kedua-dua produk di atas boleh dibeli di laman sesawang Imaan World. Untuk maklumat lanjut tentang produk dan promosi, ikuti Imaan World di:

Website: www.imaanworld.com
Hotline: +6019 286 2828

Till then, Salam dan sejahtera.

Monday, August 20, 2018

Flower Chimp Menerima Pelaburan Berjumlah RM 6 Juta Berikutan Prestasi Cemerlang di Asia Tenggara

Flower Chimp Menerima Pelaburan Berjumlah RM 6 Juta Berikutan Prestasi Cemerlang di Asia Tenggara 
Pengasas Berhasrat Meluaskan Perniagaan ke Singapura Menjelang Pertengahan Ogos 2018 

KUALA LUMPUR, 15 Ogos 2018 - “Ucapkan dengan bunga!” Kepesatan industri e-dagang di peringkat global telah memacu perkhidmatan penghantaran bunga dan membolehkan pengguna mencipta kenangan indah bersama insan tersayang. Bayangkan, betapa mudahnya anda boleh memilih jambangan bunga kegemaran anda dan merancang penghantaran semudah di hujung jari sahaja. 
Daripada pilihan jambangan sempena hari lahir hingga ke kiriman bunga sebagai tanda ucapan tahniah, titipan istimewa sempena sambutan Hari Kekasih dan Hari Ibu, Flower Chimp akan memenuhi keperluan bunga-bungaan anda dari harga serendah RM89 sahaja. Melangkah setapak ke hadapan berbanding pesaing mereka, Flower Chimp menawarkan perkhidmatan penghantaran ke seluruh negara yang meliputi lebih daripada 80 daerah di dalam Malaysia, termasuk di Sabah dan Sarawak. Dengan rangkaian meluas seperti itu, tidak hairanlah perkhidmatan penghantaran bunga dalam talian tersebut menjadi pilihan utama pelanggan yang turut menikmati penjimatan menerusi penghantaran secara percuma ke atas semua tempahan tanpa had perbelanjaan minima. Malah, pelanggan juga boleh menjadualkan penghantaran pada hari yang sama bagi semua tempahan yang dibuat sebelum pukul 1 tengah hari untuk mengejutkan insan tersayang mereka. 
“Walaupun kami masih baharu dalam perniagaan penghantaran bunga ini, Flower Chimp telah berkembang hingga menjadi jenama terkemuka dalam industri ini. Dalam tempoh kurang daripada dua tahun, kami telah menjadi pilihan nombor 1 dalam perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian di Malaysia, Indonesia dan Filipina dengan rekod pertumbuhan lima (5) kali ganda berbanding tahun lepas,” kata Maximilian Lotz, Pengasas Flower Chimp. 

Berikutan prestasi memberangsangkan mereka dalam perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian, Flower Chimp berjaya menambat pelaburan berjumlah RM 6 juta daripada sekumpulan pelabur termasuklah Asia Venture Group (AVG), sebuah syarikat persendirian yang telah menilai potensi besar Flower Chimp menerusi model perniagaan dan strategi pemasaran mereka yang unik. Syarikat yang sama turut membuat pelaburan dengan syarikat lain seperti iMoney, Happy Fresh dan iPrice. “Kami mensasarkan untuk mengembangkan rangkaian kami di Singapura menjelang pertengahan bulan Ogos 2018 dan di negara Asia Tenggara yang lain termasuklah Vietnam, Thailand dan Hong Kong pada tahun 2019,” tambah Lotz. 

Lotz dan rakan kongsi/Ketua Pegawai Operasi, Niklas Frassa yang mendalami sendiri perniagaan bunga-bungaan berhasrat untuk menggunakan pelaburan yang diterima untuk mengukuhkan operasi mereka di Indonesia dan Filipina, di samping meningkatkan infrastruktur teknikal untuk memanfaatkan pelanggan kami dengan ciri-ciri pintar termasuklah sistem penjejakan secara langsung bagi setiap pesanan. “Dalam masa yang sama, kami menjalankan kajian ke atas pasaran semasa secara berterusan dalam mencari idea untuk produk dan promosi baharu untuk pelanggan kami yang kembali untuk mencari sesuatu yang bersesuaian dengan keperluan mereka,” kata Frassa. 

Kata Frassa lagi, “Dengan kuasa pemasaran dalam talian dan media sosial, kami mahu mengukuhkan penjenamaan kami dan menjadi pilihan pertama dalam kalangan pelanggan yang semakin lama semakin bijak mengendalikan perkata berkaitan teknologi. Kami yakin, dalam tempoh dua belas (12) bulan akan datang, dari Suku Keempat (Q4) 2018 hingga ke Suku Keempat (Q4) 2019, Flower Chimp akan berkembang sehingga tiga (3) kali ganda menerusi sumbangan daripada empat pasaran utama iaitu Malaysia, Singapura, Indonesia dan Filipina”.

Hubungi kami: 

Flower Chimp di Malaysia 
Laman Sesawang: https://www.flowerchimp.com/ 
Facebook: https://www.facebook.com/FlowerChimpMY/ 
Instagram: @flowerchimp 

Flower Chimp di Indonesia 
Laman Sesawang: https://www.flowerchimp.co.id/ 
Facebook: https://www.facebook.com/FlowerChimpID/ 
Instagram: @flowerchimp.id 

Flower Chimp di Filipina 
Laman Sesawang: https://www.flowerchimp.com.ph/ 
Facebook: https://www.facebook.com/FlowerChimpPH/ 
Instagram: @flowerchimp.ph

Mengenai Flower Chimp 
Flower Chimp telah ditubuhkan oleh dua usahawan dari Jerman, Maximilian Lotz dan Niklas Frassa yang telah lama bertapak di Asia Tenggara. Selepas menghabiskan masa di Belanda yang terkenal sebagai pusat perkembangan bungabungaan dunia, mereka mengambil keputusan untuk menceburi bidang perniagaan berkai tan bunga dan meletakkan penanda aras baharu dalam perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian. Dengan mengutamakan kepuasan pelanggan, Flower Chimp telah memenuhi keperluan terhadap bunga berkualiti tinggi pada harga berpatutan yang turut disokong dengan perkhidmatan penghantaran percuma ke seluruh negara. Sejajar dengan peningkatan perniagaan tersebut, mereka terus meningkatkan perkhidmatan dan menjalankan penyelidikan dan pembangunan untuk menawarkan lebih banyak pilihan bungabungaan kepada pasa ran yang semakin berkembang. 

Buat masa ini, Flower Chimp beroperasi di Malaysia, Indonesia dan Filipina. Dalam masa terdekat, dua usahawan bercitadan negara Asia Tenggara lain. Untuk maklu cita tinggi ini bakal melancarkan platform mereka di Singapura.

Untuk maklumat lanjut tentang Flower Chimp, layari www.flowerchimp.com . Sila hubungi Jabatan Pehubungan kami menerusi emel: pr@flowerchimp.com atau telefon bimbit: +6013 886 9948 untuk sebarang pertanyaan berkaitan media. 

Friday, August 17, 2018

PAMERAN YANG TERBAIK DARI THAILAND DI ‘PESTA MAKANAN THAI SABAI SABAI 2018’

Rasai budaya Thai, makanan dan pelbagai persembahan Thai di 'Sabai Sabai Thai Food Festival 2018'! Dianjurkan oleh Jabatan Perdagangan Antarabangsa Promosi, Kementerian Perdagangan Thailand (DITP), HeroMarket dan HPG Marketing (M) Sdn Bhd, festival ini diadakan di semua 24 gerai Pasaran HERO dari 3 - 31 Ogos. 2018. Majlis perasmian telah diadakan di Berjaya Time Square pada 3 Ogos 2018, dan upacara kedua yang sama diadakan di HeroMarket Desa Tebrau pada 16 Ogos 2018.
Dari kiri; Mr  Soh VLeong, Managing Director - HPG Marketing, Ms  Patcha Wutipan, Minister Counsellor for Commercial Affairs - Department of International Trade Promotion (DITP) and Mr  Francis Teng, Director – Hero Market

Sabai Sabai, yang bermaksud rasa bahagia, santai atau selesa, dengan sempurnanya merangkumi budaya dan gaya hidup Thai. Dengan tema ini, pesta ini telah menampilkan pelbagai produk makanan Thai dan makanan ringan yang akan dijual di HeroMarket seluruh negara. Selain itu, terdapat banyak tawaran-tawaran istimewa untuk produk Thailand terpilih. Cik Patcha Wutipan daripada Kementerian Jabatan Perdagangan Promosi Antarabangsa Thailand berkata, “Ini adalah 'Pesta Makanan Thai SabaiSabai 18’ yang pertama dianjurkan bersama HeroMarket dan kami menjangka lebih daripada 70,000 pengunjung sepanjang tempoh perayaan. Sejak kebelakangan ini, kami melihat peningkatan dalam permintaan produk Thailand yang berkualiti daripada pengguna Malaysia.”

“Kami memilih HeroMarket sebagairakan kongsi untuk promosi ini kerana semangat dan sokongan berterusan mereka. Di samping itu, kami berkongsi wawasan yang sama untuk pengguna Malaysia, iaitu untuk terus member lebih banyak pilihan produk berkualiti baik dari Thailand,” katanya.

“Kami teruja untuk menjadi sebahagian daripada 'Pesta Makanan Thai Sabai Sabai 18’ untuk mempromosikan produk dan budaya Thailand dengan para pelanggan kami. Kami besar hati untuk bekerjasama dengan Kementrian Jabatan Perdagangan Promosi Antarabangsa Thailand untuk inisiatif ini, dan mengalu-alukan kerjasama yang sama pada masa akan datang," kata Francis Teng, Pengarah HeroMarket.
Sepanjang tempoh perayaan, pelbagai produk baru akan dilancarkan di Malaysia. Ini termasuk snek buah-buahan inovatif dari J Fruit, produk gula-gula terkenal Thai - HACKS, keropok beras Jepun- Doca, udang goreng dan kerepek ketam - Manora, snek coklat Pocky, snek ikan rangup - 'Madam Fish', kerepek beras - Tawan, snek kacang panggang - Otori, asam manis dari Tamarind House serta makanan ringan dan minuman dari jenama antarabangsa yang dihasilkan di Thailand, seperti Schweppes + C Lemon Flavor Soft Drink, Jus 100% Malee, Birdy 3-in-1 coffee, Hales Blue Boy Syrup dan banyak lagi. Pengguna Malaysia juga boleh mendapatkan tawaran harga istimewa dari jenama sedia ada yang terdiri daripada makanan ringan, gula-gula dan minuman.

Menurut Encik Soh Vleong, Pengarah Urusan HPG Marketing, "Kami telah mengimport produk-produk Thai sejak permulaan operasi kami kira-kira tujuh tahun lalu. Produk Thai mendapat sambutan baik di Malaysia kerana rakyat Malaysia memang amat gemar dengan kebudayaan rakyat Thai yang unik, produk yang inovatif dan rasa makanan yang diterima. Menjadi sebahagian daripada 'Pesta Makanan Thai Sabai Sabai 18’ telah memberi kami peluang untuk bekerjasama dengan DITP, dan kami berharap kerjasama ini akan membuka jalan untuk meningkatkan permintaan produk Thai untuk rakyat Malaysia."

"Thailand adalah salah satu daripada jiran terdekat kami, dan setiap kali rakyat Malaysia melawat Thailand untuk perniagaan atau beriadah, kebanyakan mereka membeli produk Thai semasa perjalanan mereka. Walau pun kami mempunyai pelbagai produk Thai di rak-rak kami, sebagai rakan kongsi 'Pesta Makanan Thai Sabai Sabai 18’, kami dapat menawarkan lebih banyak kepada pelanggan kami yang inginkan pelbagaian produk Thai, "kata Sharon Hew, Pengurus Pemasaran HeroMarket.

Selain promosi di kedai, dua kedai utama akan menampilkan aktiviti-aktiviti khas bersempena dengan 'Pesta Makanan Thai Sabai Sabai 18’. Majlis pembukaan telah diadakan di Berjaya Times Square pade 3 Ogos, 2018. Upacara kedua yang sama telah diadakan di HeroMarket Desa Tebrau pada 16 Ogos 2018 dan dirasmikan oleh Cik Patcha Wutipan daripada Kementerian Jabatan Perdagangan Promosi Antarabangsa Thailand.
Pelanggan dari Selatan boleh mengunjungi Desa Tebrau, Johor Bahru dan menikmati lebih banyak persembahan kebudayaan Thailand bersama dengan pesta makanan Thai dan bazaar antarabangsa. Pada 16 - 18 Ogos 2018, pelanggan yang membelanjakan lebih dari RM30 di HeroMarket, Desa Tebrau akan menerima urutan Thai percuma selama 15 minit dari Than Thara.

Sepanjang 'Pesta Makanan Thai Sabai Sabai 18’, untuk setiap pembelian produk Thai RM5 di HeroMarket dari 3 hingga 31 Ogos 2018, pelanggan layak menyertai cabutan bertuah untuk memenangi hadiah-hadiah menarik. Pemenang hadiah pertama akan menerima dua tiket penerbangan Phuket dengan penginapan untuk 4 Hari 3 Malam, manakala pemenang hadiah kedua berpeluang memenangi dua tiket penerbangan pulang ke Hua Hin, dengan penginapan untuk 3 Hari 2 Malam. Pemenang hadiah ketiga akan menerima hamper bernilai RM500, hadiah keempat: hamper bernilai RM300 dan hadiah kelima: hamper bernilai RM200. Untuk maklumat lanjut mengenai 'Pesta Makanan Thai Sabai Sabai 18’, sila layari Facebook Hero Market atau Think Thailand Malaysia.

Mengenai DITP
Kementrian Jabatan Perdagangan Promosi Antarabangsa Thailand (DITP), adalah agensi utama Kementerian Perdagangan Thailand yang berusaha untuk pengembangan perdagangan antarabangsa yang pesat dan mampanuntuk pencapaian domestik dan faedah global. Dalam tempoh 40 tahun , DITP telah membantu mendapatkan tawaran dagangan berjuta-juta dolar dari sector kerajaan dan swasta, sehingga mencapai kepuasan para pelabur dan usahawan antarabangsa di seluruh dunia. Dengan dimensi baru yang bakal dimulakan dengan pelancaran Komuniti Ekonomi ASEAN (AEC) pada tahun 2015, DITP bersedia untuk membimbing anda untuk memanfaatkan kemungkinan yang tidak terhad yang dibentangkan oleh system perdagangan bebas dalam blok pasaran tunggal sebanyak 600 juta pengguna. DITP, dengan pangkalan data pengeluar, pengeksport dan penyedia perkhidmatannya yang luas dan pelbagai di Thailand dan luar negara, bersedia untuk bertindak balas secara langsung dan segera kepada semua permintaan dari usahawan antarabangsa untuk apa-apa jenis produk atau perkhidmatan. Melalui DITP, anda akan dipadankan dengan rakankongsi yang ideal untuk membentuk perkongsian perniagaan yang saling menguntungkan dan progresif.

Mengenai HeroMarket
HeroMarket adalah syarikat yang mengkhusus kandiri dalam perniagaan pasar raya. Kami kini mengendalikan 24 pasar raya di Lembah Klang dan Johor Bahru dengan jumlah tenaga kerja lebih daripada 800 orang. HeroMarket dibentuk pada tahun 2005 dan tulang belakang HeroMarket merangkumi pengalaman terkumpul lebih daripada 75 tahun. Konsep kami menekankan kesegaran produk dan harga rendah setiap hari.

Mengenai HPG Marketing
HPG Marketing bermula sebagai pejabat pemasaran pada tahun 1998. Kilang pembuatan dan pembungkusan kami untuk pelbagai kacang berkualiti di Home Peanut Garden telah mewakili segelintir jenama besar dari Thailand. Ia bermula dengan pesanan kuantiti kecil dan pada masa ini kami adalah pengedar tunggal dan pemilik jenama produk yang dihasilkan di Thailand. Pemasaran HPG berusaha untuk membawa lebih banyak produk berkualiti Thailand ke pasaran Malaysia yang pesat melalui pelbagai saluran perniagaan.

Thursday, August 2, 2018

RESEPI AYAM MASAK SOS TIRAM DENGAN CENDAWAN

Resepi Ayam Sos Tiram dengan Cendawan Sedap | Hujung minggu lepas Mak beli cendawan. Ada dua jenis: tulis dekat situ white honshimenji dengan crab meat mushroom. Disebabkan tak pernah makan, Mak beli je sebungkus.
resepi ayam masak sos tiram cendawan sedap mudah senang
Orang kata, fresh mushroom tak boleh basuh pakai air. Lap-lap ala kadar je bersihkan. Sebab cendawan ni macam sponge, serap air dan bila masak dia jadi soggy. But pardon me, Mak bukan lulusan Cordon Bleu. Mak belajar farmasi, semua kena bersihkan. Elakkan Mak bersihkan pakai Alcohol 70% je ni. OK, Mak gurau. Kitchen Mak bukan clean room. HAHAHA. Eh apasal gelak.
resepi ayam masak sos tiram cendawan sedap mudah senang
So below, resipi mudah well-balanced diet cukup protein dan sayur. Masak 1 lauk sahaja senang in 1 pot. Mudah, jimat masa.

Resepi Ayam Masak Sos Tiram
Bahan-bahan:
500gm isi ayam dipotong kiub
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
1 sudu teh serbuk lada sulah/lada hitam
1 sudu besar tepung jagung

Diperap minimum 10 minit

Bahan tumis:
5 Lada kering - dipotong 5cm
5 ulas bawang putih - dicincang
2 biji bawang besar

Sayuran: 1 pek cendawan (boleh tambah brokoli, kobis bunga, lobak merah, jagung muda, lada benggal

Sedikit air

Cara memasak:
1. Ambil sedikit bawang putih yang telah dicencang (anggaran 2 ulas) dan cili kering. Tumiskan sehingga kekuningan dan masukkan sayuran. Mulakan dulu dengan sayuran yang keras. Masak sehingga lembut. Masukkan sedikit air, jika perlu bagi membantu sayur lembut. Ketepikan.

2. Tumis baki bawang putih tadi sehingga kekuningan dan masukkan ayam yang diperap. Gaul sehingga ayam masak.

3. Masukkan sayuran yang ditumis dan kacau. Sedia dihidangkan panas bersama nasi.

Jangan lupa mencuba dan spamgambar bebanyak dekat wall FB ok? Senang kawan-kawan dapat idea nak masak apa hari ini. Kritikal tau masalah ni. Pening, boleh dibawa ke parlimen. Tapi solusi Mak, kalau confuse nak masak apa hari-hari, awak buat je meal plan siap-siap macam dekat asrama tu. Benda boleh pre-cooked, kita buat awal. Bijak tak Mak? HOHOHO. Till then, Salam.

Tuesday, July 31, 2018

PARADIGM MALL JOHOR BAHRU FASHION GALA 2018

STAR-STUDDED FASHION GALA AT PARADIGM MALL JOHOR BAHRU
PARADIGM MALL JOHOR BAHRU FASHION GALA
Johor Bahru, 6 August 2018 – Paradigm Mall Johor Bahru (Paradigm JB), had taken up the mission to promote fashion in a way that has never been done before, with a star-studded fashion gala, which featured Malaysian Actress Sazzy Falak; Malaysian-born supermodel, Amber Chia; as well as ‘Instafamous’ Atiha Haris.

Held in conjunction with Paradigm JB Fashion Week, which ran from 20 July 2018 until 29 July 2018, the event showcased offerings for different ages, body types, and cultures, proving that fashion is not ‘one size fits all. Guests witnessed breathtaking performances by Wani Kayrie and song-bird Ernie Zakri. The fashion show culminated with a spectacular number by rapping sensation, Altimet.

Supporting the theme ‘Fashion For All’, each participating fashion label presented sixteen ensembles from their recent collections to showcase the latest fashion trends. Malaysia’s leading diamond retailer, Diamond & Platinum, kicked-off the fashion gala with one of its bestselling collection ‘Grandeur Collection’ while Carlo Rino showcased high-fashioned accessories from the latest collection accompanied by Keyin, Malaysia’s first female freestyle saxophonist.

Parkson wowed the crowd with Spanish Fast Fashion brand – Sfera’s Spring / Summer collection that reinvented colour explosion for women and tropical prints in light colours for men’s casual wear while Valentino Rudy showcased high-quality office wear as well as accessories for both men and women. Japan-Inspired Fashion Co, COCO; Max Fashion and Turkey fashion label, DeFacto, featured attractive and fashion-forward ready-to-wear outfits for everyone.

Ms. Selena Chua, Chief Executive Officer of WCT Malls Management, said, “Paradigm JB’s first fashion week has been a success. The response we have received thus far has been overwhelming. This is all thanks to the support of our tenants.” 

“Fashion For All aims to celebrate that fashion is for everyone. This is in line with Paradigm JB’s unique offerings, as our fashion retailers of over 100 offer clothing and accessories that are suitable for everybody, regardless of age, gender, body shape, and cultural background.”

The first edition of Paradigm JB’s fashion week, which was also the largest in the Southern Region, featured over 40 fashion brands. These include Adidas, Amoeba, Carlo Rino, Coco,DeFacto, Eyefont, Focus Point, Hipper, Kawaii Kids, Max, MOG, Nyla Fashion, Parkson, Poonam Collection, Puma and many others.

Throughout the ten-day affair, each participating fashion brand was given the opportunity to showcase their ready-to-wear collections, which ranged from shoes to eyewear and adults’ wear to kids’ wear, at an allocated time, which was from 12.00 pm to 5.00 pm.
PARADIGM MALL JOHOR BAHRU FASHION GALA 2018
MEGA CARNIVAL SALE AT PARADIGM MALL
Prior to the Fashion Week, Paradigm JB conducted a ‘Let's be Fabulous" contest, where over three winners were entitled two special invites each to the fashion gala. In addition, shoppers who spent RM300 and above from the participating outlets were awarded a pair of exclusive invites.

Going hand in hand with this fashion extravaganza is the mega carnival sale. From now until 31 August 2018, Paradigm JB will be providing great bargains, rewards and special privileges for all shoppers. For every RM100 spend in a maximum of two accumulated receipts, shoppers are entitled a Cash Voucher worth RM 5 or RM20, courtesy of the participating tenants. *Terms and conditions apply.

For more information, please visit Paradigm JB’s Facebook page or www.paradigmmall.com.my/jb.

About Paradigm Mall Johor Bahru
Paradigm Mall Johor Bahru, strategically located along the Skudai Highway, is developed by WCT Hartanah Jaya Sdn Bhd, a subsidiary of WCT Holdings Berhad. The mall opened its doors to the public on 28 November 2017.
The mall stands at an impressive seven storeys high with 1.3 million square feet in net retail space, comprising 500 outlets with 4,200 covered carpark bays.

Monday, July 30, 2018

Bermain Sambil Belajar di Wyeth Nutrition Brilliance Playschool

Bermain Sambil Belajar di Wyeth Nutrition Brilliance Playschool | Minggu lepas, Mak dan Adam menyertai Brilliance Playschool anjuran Wyeth Nutrition pada 25-29 Julai bertempat di AEON Tebrau, Johor Bahru, Johor. Keesokkan harinya, Mak bawa Iman dan Fateh pula (serta Yusuf). Rupa-rupannya anak-anak Mak; Adam, Iman dan Fateh mempunyai potensi dalam aspek yang berbeza! Mari ikuti pengalaman kami di sana ;)
Wyeth Nutrition Brilliance Playschool
Brilliance Playschool oleh Wyeth Nutrition
Ketahui potensi anak anda dengan menyertai pelbagai aktiviti yang disusun khas untuk kanak-kanak berumur 2-7 tahun. Pupuk kecemerlangan anak anda dengan cara yang menyeronokkan di Brilliance Playschool.

Pertama sekali, kami perlu daftar terlebih dahulu untuk mendapatkan pass kunci bagi menyertai setiap stesen. Bukan anak-anak sahaja teruja, Mak turut teruja sama. Selesai mendaftar, kami terus ke stesen pertama.
Wyeth Nutrition Brilliance Playschool
Stesen Pertama: Stesen Nombor
Anak-anak dikehendaki bermain permainan Trial & Error Number Game dimana ianya menguji pembangunan kognitif dan logik anak. Kalau anak anda mempunyai sifat ingin tahu yang tinggi serta sukakan kira-kira/nombor serta teka-teki logik, mesti dia seronok bermain permainan interaktif di stesen ini.
Wyeth Nutrition Brilliance Playschool
Stesen Kedua: Stesen Perkataan
Anak-anak yang suka aktiviti berkaitan perkataan seperti membaca, menulis dan bercerita, dia mungkin cemerlang dalam di stesen ini sebab ia melibatkan permainan yang menguji identifikasi perkataan dan objek dengan Augmented Reality Games.
Wyeth Nutrition Brilliance Playschool
Stesen Ketiga: Stesen Seni
Kanak-kanak yang cenderung kepada seni mesti berminat dalam imaginasi visual dan imaginasinya yang ketara. Di stesen ini, anda dapat mengetahui tahap kreatif anak anda melaui 3D-Projection Mapping yang direka untuk ekspresi kreatif dan kemahiran motor halus.
Wyeth Nutrition Brilliance Playschool
Stesen Keempat: Stesen Fizikal
Kecemerlangan fizikal anak diuji dengan Kinect Interactive Wall, dimana ianya direka untuk melatih koordinasi tangan-mata serta kemahiran motor.

Stesen Terakhir: Kubah Otak
Di sinilah keputusan tahap kecemerlangan anak anda dikira berdasarkan penglibatan dalam keempat-empat stesen di atas. Cuba teka Adam, Iman dan Fateh lebih cenderung cemerlang dalam aspek yang mana?
Wyeth Nutrition Brilliance Playschool
Wyeth Nutrition Brilliance Playschool
Wyeth Nutrition Brilliance Playschool
Anak-anak sangat seronok. Lebih seronok lagi selepas dah selesai semua aktiviti, dapat hadiah T-shirt eksklusif dari Wyeth (tertera nama!) Booth susu keluaran Wyeth pun ada dan semuanya dijual dengan harga promosi. Memang berbaloi, malahan Mak dapat sehelai T-shirt serupa dengan anak sebab mak beli susu S26 dan susu Promama (susu untuk ibu mengandung dan menyusu). Nak tebus S-MAMA Club points pun boleh. Tak perlu pos, kita tebus on the spot di sini ;)
Apa lagi yang lebih menggembirakan kita sebagai ibubapa melihat senyuman terukir di wajah anak-anak kan? Lepas ni Mak dah boleh mula cari pendekatan dan aktiviti pembelajaran yang menyerlahkan potensi anak-anak Mak ikut kelebihan masing-masing.
Wyeth Nutrition - Brilliance Streghth Finder Test
Selain itu, Mak ada juga jawab Ujian atas talian di laman sesawang Wyeth Nutrition - Brilliance Streghth Finder Test (Link). Ia direka bagi membantu ibubapa mengenalpasti kecerdikkan anak mereka dengan menjawab satu set soalan yang disesuaikan mengikut umut. Ini ialah program yang direka khas Oleh Thomas Armstrong PhD, seorang pakar dalam bidang kepintaran pelbagai dan Pengarah Eksekutif di Institut Pembelajaran dan Perkembangan Manusia Amerika.

Berita baik untuk orang Utara, acara Brilliance Playschool yang seterusnya akan diadakan di Queensbay Mall, Pulau Pinang dari 16-19 Ogos! Tanda kalendar awak siap-siap supaya tak telupa ya! Untuk info lanjut boleh layari laman sesawang Wyeth Nutrition di www.wyethnutrition.com.my. Till then, Salam.

Friday, July 27, 2018

Behind-the-Scene Tour of LEGO Creative Hub - Merlin Magic Making

Discover the Magic behind LEGOLAND® Malaysia Resort 
The journey of turning the humble plastic brick into iconic landmarks within the resortLegoland Johor Bahru Malaysia
KULAI, 27th July 2018 –At the heart of LEGOLAND® Malaysia Resort lies the much-loved miniature replicas of Asia’s iconic landmarks – the Cambodian Angkor Wat, Indian Taj Mahal and Hoi An in Vietnam among others– which everyone loves. Intricately constructed with tiny plastic bricks,have you ever wondered how these replicas are created? Where are they made? Who are the masterminds behind these miniature models?
Legoland Johor Bahru Malaysia
The answers lie in Merlin Magic Making Studios (MMM) – the Global Creative Division for rides & attraction development, also known as the magic behind all LEGOLAND® parks. It is here where teams of locally trained LEGO® model builders work closely together to recreate iconic building and scenes with just LEGO® bricks. This extensive process consists of surveying locations, computer rendering, construction of the models and post production to ensure the integrity of the model is preserved. With over 900 million different brick combinations, the only limit is your imagination when it comes to the world of LEGO®. 
Legoland Johor Bahru Malaysia
LEGOLAND® Malaysia Miniland is home to many miniature replicas of Asian iconic landmarks. Constructed using more than 30 million LEGO® bricks, these include the Great Wall of China, Thailand’s Wat Arun and our very own Johor Majestic Palace. The Johor Bahru cluster, comprising of 323m2, is a unique feature of LEGOLAND® Malaysia Resort and its creation involved a total of 35 LEGO® builders over the course of 14000 hours. More than 1.4 million bricks were also used to create notable landmarks such as the Bangunan Sultan Ibrahim & Masjid Jamek Sultan Abu Bakar. Visitors can expect an enhancement of the Johor Bahru cluster coming their way, including the construction of the iconic bustling scenes of Jalan Dhoby, Johor Bazaar and the old Chinese temple. 
Legoland Johor Bahru Malaysia
The Malaysian Chapter of MMM was first incorporated in January 2009 in Gelang Patah to meet the developmental needs of LEGOLAND® Malaysia Resort. Since then, the studio has expanded to house more than 60 employees whose work extends worldwide to even LEGOLAND® Dubai and LEGOLAND® Japan. Its strong foundation, strategic location and abundant resource of local talents have made it the perfect choice to be transformed into the Asia hub to support the growing demand for LEGO® models in the region. The new hub will be located in I-Park, Indahpura, Kulai, with increased capacity to include over 100 employees by 2020, in order to support the growing demand for LEGO® models in the region. 

What are you waiting for? Come and marvel at how our expert builders turn bricks into the different Wonders of Asia at Miniland in LEGOLAND® Malaysia Resort. Packed with awesome events and activities throughout the year, LEGOLAND® Malaysia is the perfect holiday destination for families all year around. For further information on promotions and activities, visit LEGOLAND® Malaysia Resort’s official website www.LEGOLAND.my, and stay connected with LEGOLAND® Malaysia Resort’s social handles (Facebook & Instagram) to find out more.

Beriman Kepada Takdir Membawa Ketenangan

Surah Al-Hadid: Ayat 22-23: Beriman kepada takdir membawa ketenangan

Firman Allah serta terjemahannya:

مَآ أَصَابَ مِن مُّصِيبَةٍ فِى ٱلۡأَرۡضِ وَلَا فِىٓ أَنفُسِكُمۡ إِلَّا فِى ڪِتَـٰبٍ مِّن قَبۡلِ أَن نَّبۡرَأَهَآ  ۚ  إِنَّ ذَٲلِكَ عَلَى ٱللَّهِ يَسِيرٌ (٢٢)

Tidak ada sesuatu kesusahan (atau bala bencana) yang ditimpakan di bumi, dan tidak juga yang menimpa diri kamu, melainkan telah sedia ada di dalam Kitab (pengetahuan Kami) sebelum Kami menjadikannya; sesungguhnya mengadakan yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.

لِّكَيۡلَا تَأۡسَوۡاْ عَلَىٰ مَا فَاتَكُمۡ وَلَا تَفۡرَحُواْ بِمَآ ءَاتَٮٰڪُمۡ   ۗ   وَٱللَّهُ لَا يُحِبُّ كُلَّ مُخۡتَالٍ فَخُورٍ (٢٣)

Kamu diberitahu tentang itu) supaya kamu tidak bersedih hati akan apa yang telah luput daripada kamu, dan tidak pula bergembira (secara sombong dan bangga) dengan apa yang diberikan kepada kamu. Dan (ingatlah), Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur, lagi membanggakan diri.

Tafsir ringkas

1. Allah SWT menegaskan tentang takdir-Nya yang telah ditetapkan terhadap makhlukNya sebelum Dia memulakan penciptaan. Setiap takdir makhluk semuanya dicatat di dalam Luh Mahfuzh yang bermaksud lembaran yang  terjaga. Kata Ibnu Kathir : Luh Mahfuzh berada di tempat yang tinggi, terjaga dari penambahan, pengurangan, perubahan dan penggantian.

2. Setiap musibah dan bencana  yang menimpa individu atau orang ramai, samada malapetaka, kesakitan kemiskinan, kelaparan mahupun nikmat kesenangan dan keamanan, semua itu sudah dicatat pada Luh Mahfuzh dan tidak mungkin berubah. Manusia hanya melakonkan semula wataknya mengikut skrip yang telah ditentukan untuknya.

3. Hikmahnya agar manusia tidak menyalahkan diri atas apa yang menimpa diri dan tidak berputus asa atas apa yang hilang dari diri kerana jika Allah menetapkan sesuatu sudah pasti akan terjadi.

4. Malah tidak pula membangga diri atas pemberian Allah kerana nikmat itu datang bukan kerana usaha jerih kita tetapi kerana sudah menjadi ketetapan Allah sekaligus sebagai rezekiNya yang diberikan kepada kita.

Pengajaran

1. Kita hendaklah yakin terhadap takdir yang telah ditetapkan Allah sejak azali lagi supaya kita tidak bersedih terhadap musibah malah optimis terhadap apa yang Allah telah tetapkan.

2. Segala nikmat, kejayaan, kekayaan bukanlah untuk dibangga-banggakan kerana semuanya dari Allah bukanlah semata-mata hasil usaha kita.

3. Muhasabah  dan koreksilah diri kerana boleh jadi musibah yang tidak dingini hadir dalam hidup kerana kerana silap dan dosa kita sendiri. Qatadah rahimahullah mengatakan: “Telah sampai pada kami bahawa tidaklah seseorang terkena luka kerana terkena kayu, terjadi bencana pada kakinya atau kerusakan menimpa dirinya, melainkan itu kerana sebab dosa yang ia lakukan." Maka kembalikan kepada Allah yang Maha luas pengampunanNya.

4. Tahanlah diri daripada terlalu mendalami masalah takdir dalam erti kata manusia lebih sering tidak muhasabah terhadap diri sendiri, namun menyalahkan pada takdir Allah seperti mengatakan takdir memang kejam atau hidup saya memang malang sedangkan saya tak minta pun dilahirkan dan sebagainya.

5. Terimalah dengan hati yang redha sebarang musibah yang menimpa juga nikmat yang diterima kerana Allah ingin memperlihatkan KekuasaanNya agar manusia bertaqwa dan merendah hati.

6. Sebagai makhluk yg lemah, kita perlu melakukan ikhtiyar agar  selalu dalam perlindungan Allah. Ikutilah petunjuk agama dalam mengelakkan dari terkena musibah dan takdir yang buruk. Antaranya ialah :

i.  Berdoalah selalu dengan doa ini:

رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِنْ نَسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِ ۖ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا ۚ أَنْتَ مَوْلَانَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ
[Surat Al-Baqarah 286]

2. Bersungguhlah mengejar  taqwa kerana Allah akan memberi jalan keluar bagi setiap kekusutan dan kesempitan  malah segala urusan dan permasalahan akan menjadi mudah.

وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا
[Surat At-Talaq 2]

 وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مِنْ أَمْرِهِ يُسْرًا
[Surat At-Talaq 4]

3. Banyakkanlah  bersedeqah dan memberi kerana sedeqah itu boleh menolak bala (maksud hadith)

4. Beristighfar kerana Allah berfirman: Kami tidak akan turunkan azab bencana selama mereka masih beristighfar"

وَمَا كَانَ اللَّهُ لِيُعَذِّبَهُمْ وَأَنْتَ فِيهِمْ ۚ وَمَا كَانَ اللَّهُ مُعَذِّبَهُمْ وَهُمْ يَسْتَغْفِرُونَ
[Surat Al-Anfal 33]

5. Menghubungkan silaturrahim sesama keluarga, kerabat dan sahabat handai. Luaskan pergaulan dan ramaikan kenalan. Eratkan ukhuwwah.

6. Selalu berzikir dan berselawat.

7. Hulurkan kebaikan dan suka menolong orang lain. Jadikan ia satu hobi kerana dengan berbuat kebaikan maka kebaikan juga akan bertandang dalam hidup kita.

هَلْ جَزَاءُ الْإِحْسَانِ إِلَّا الْإِحْسَانُ
[Surah Ar-Rahman 60]

Rujukan: Tafsir Ibnu Kathir

Thursday, July 26, 2018

R&F Shopping Mall by R&F Princess Cove, Johor Opening

R&F Shopping Mall by R&F Princess Cove, Johor
R&F MALL is all set to change your shopping experience this December with a fantastic Christmas Celebration. 

Johor Bahru, July 26, 2018 – R&F Princess Cove recently announced their first international shopping mall is all set to open for shoppers this December 2018!
R&F Shopping Mall by R&F Princess Cove, Johor
The 3-storey shopping mall is located at the bund of JB, looking over with just 1056 meters away from Singapore. The new shopping mall comprises international fashion, sports, casual & fine dining, kids zone, beauty & health, home living, its anchor premier supermarket – Jaya Grocer, and flagship cinema – Emperor • WEIN (英皇·悦影绘) Cinema, coming all the way from Hong Kong.
R&F Shopping Mall by R&F Princess Cove, Johor
“R&F Mall is unique and totally different from any other shopping mall in the market. If you look at the design, it’s the perfect combination of in & outdoor which gives you a brand new shopping experience. We are committed to bring in the international standard and vow to build another ‘the bund’ in JB together with our diamond cluster next year.’’ says Hu Gang Zhi, General Manager of R&F Princess Cove.

R&F Mall, which broke the ground in 2017, have entered the final finishing stage and getting ready to open its door to shoppers. With its strategic location, the mall is just 7mins walking distance from CIQ where shoppers will be connected with a fully sheltered & guarded linked bridge. 

“Our grand launch will be in December where you can expect a grand Christmas decoration and celebration. We want shoppers to feel like they are overseas, just like walking at the bund in Shanghai!” says Hu. 

About R&F Mall
R&F Mall is the first shopping mall open by the R&F Princess Cove, Malaysia. The Mall is set to be
open in December 2018 with its first event - a Christmas Wonderland. The new shopping mall
comprises international fashion, sports, casual & fine dining, kids zone, beauty & health, home living, its anchor premier supermarket – Jaya Grocer, and flagship cinema – Emperor • WEIN (英皇·悦影绘) Cinema, coming all the way from Hong Kong. It’s the first of its kind in Johor Bahru with perfectcombination of in & outdoor design which committed to change the shopping experience to local Johorean as well as Singaporean.

About R&F Princess Cove
The R&F Princess Cove encapsulates the HOPSCA Marina Living Concept – a first in South East Asia. It aims to provide an epitome of modern living, combining first-class residential properties, high-end business platform and premium recreational environment. As South East Asia’s first HOPSCA (Hotels, Offices, Parks, Shopping Malls, Clubhouses and Apartments), you can live, work, play and shop in this city within a city.

About Guangzhou R&F Properties Co., Ltd
Guangzhou R&F Properties Co., Ltd. (“R&F”) (SEHK: 2777) was established in 1994 with a registered capital of CNY806 million focused on the design, development, construction, sale, property management and property related services in China and officially licensed to develop high class property developments and provide top rate property design, construction, property management and property related services.

On July 14, 2005, R&F made a successful debut listing on the Stock Exchange of Hong Kong and
subsequently became the first China property developer to be included as a constituent member of
the Hang Seng China Properties Index.

As a testament to our commitment and solid foundation, we have been recognized for numerous
accolades including ranked as the number 1 in terms of overall strength among all property
developers in China for five years consecutively between 2005 and 2009 based on National Statistics
Bureau.

In 2008, R&F was ranked number 1 amongst “China Top 100 Tax Payers”, and ever since then, we
have expanded our business into overseas market – Malaysia, Australia, Korea to name a few.

Tuesday, July 24, 2018

Shapee Disposable Nursing Pad Untuk Ibu Menyusu

Shapee Disposable Nursing Pad
Disposable Breast/Nursing Pad dari Shapee Pilihan Terbaik | Ibu-ibu menyusu mesti ada masalah ni: "susu bocor". Mak antara yang "bertuah" sebab seawal mengandung 5 bulan, produksi susu melimpah-ruah. Teruja merasa pengalaman baru tapi sejujurnya segan nak keluar rumah. Yalah, kadang-kadang bertompok satu tempat di "that" area. Bila kering dia jadi berkerak sedikit mengotorkan baju dan kadang-kadang berbau. Sebab itulah, perlunya penggunaan breast pad atau nursing pad yang berfungsi menyerap lebihan susu agar "that" area kekal kering. Kalau sentiasa basah, dikhuatiri berlaku iritasi dan menggalakkan pertumbuhan bakteria serta yis. Kita kenalah jaga, betul tak?

Let be honest, mesti pernah buat letak tisu or kapas to absorb those leaking kan? At the end of the day, "that" sensitive area terasa pedih, dan kapas-kapas melekat. Yucks! Kenapa perlu siksa diri? ;) I'm telling this, sebab Mak pun pernah buat. Maklumlah, being a new mom mana tahu kewujudan produk ni semua. So, jangan ulangi kesilapan sama ;)
Shapee Disposable Nursing Pad
Perlu ada ke Shapee Disposable Nursing/Breast Pad?
Yes, terdapat pelbagai jenama yang dijual; you name it. Pilihan Mak? Tentulah Disposable Nursing Pads dari Shapee. Ini sebabnya:

✔ Ultra-nipis dan Rekabentuk 3D - Senipis 1mm dan berbentuk mangkuk; melekap dengan sempurna dan bentuknya kekal walaupun basah.

✔ Jalur Pelekat Double Anti-Slip - Pelekat berganda dan tidak mudah tercabut to keep it in place ;)

✔ Material yang lembut - Permukaan yang lembut dan tidak menyebabkan iritasi.

✔ Kadar serapan yang tinggi - Menyerap sehingga 55ml cecair!

✔ Perlindungan Dari Kebocoran dan Lapisan Teknologi Lapisan Dry-Comfy - Kekal kering dan selesa lebih lama dengan perlindungan lock-core dan tidak melekat bila basah.

✔ Lebih Hygienic, Mudah dibawa - Dipek secara individu dan mudah dibawa kemana-mana.

✔ Made in Korea ;)
Shapee Disposable Nursing Pad
Menarik bukan? Setiap ibu (atau bakal ibu) perlu ada sekurang-kurangnya sekotak. Satu lagi bila dah jadi mak-mak ni, mesti awak beli non-pad bra kan. Perasan tak kadang-kadang ternampak "that" thing tersembul kan? *facepalm* Inilah satu kegunaan penting Shapee Disposable Nursing Pad ni. #IniSerius

Pilihan Terbaik: Mak Pilih Shapee Disposable Nursing Pad!
Jadi, Mak sangat syorkan kepada ibu-ibu, terutamanya pada ibu-ibu baru that you must at least have 1 box ;) 1 kotak Shapee Disposable Nursing Pad ada 30 keping. Pakai-buang, tak perlu nak basuh-basuh dah. Nak tukar pun senang. Boleh beli dari laman web Shapee atau kedai bayi berdekatan anda : Lokasi.
Harga: RM18.90 (Harga Pengenalan: RM13.90)

Dapatkan lebih 10% diskaun bila awak tebus kod ini: 
10dnpblogger25 (Hanya untuk pembelian Shapee Disposable Nursing Pad)

Untuk pembelian dan info lanjut tentang produk dan promosi:

Website
https://www.theshapee.com/

Facebook
https://www.facebook.com/shapeeMY/

Instagram
https://www.instagram.com/shapeemy/

Youtube
https://www.youtube.com/c/Theshapee

Email
info@theshapee.com / eaugene@theshapee.com

Till then and have a nice day geng Mak-mak!

P/S: Shapee punya top selling seamless breastfeeding bra pun Mak dah try. Material kain yang sangat selesa dan lembut. Must have ;)

Friday, July 20, 2018

5 THINGS TO TAKE NOTE IF YOU ARE BUYING YOUR FIRST HDB

There are many properties for sale in Singapore, such as condominiums in West Coast. However, the price of condominium is expensive and can be unaffordable, especially to young working adults. In addition, buying your first flat can be an intimidating experience. You browse through HDB website but still unsure of the steps. You start reading many articles regarding the guide to getting a HDB or BTO flat. However, you are still unsure of where to begin, after all, this is a big decision that involves a lot of money. This article will guide you through the important things that you need to know before getting an HDB flat or BTO flat and it might help you to reduce the stress on the journey.

• Minimum Occupation Period
First of all, you need to know that when you purchase a new HDB flat, there is a minimum occupation period (MOP) of 5 years to fulfil. In other words, you are required to stay at the HDB flat for at least 5 years. The official 5 years period will only start the day you collect the keys from the HDB office. In addition, you are also prohibited from buying other private properties throughout the 5 years of minimum occupation period, whether it is a local private property or an overseas property. Moreover, you are not allowed to rent out the entire unit. However, renting out individual rooms is possible as long as you are staying in the same unit.That being said, if it takes 3 years for your HDB flat to complete, it would then take 8 years to fulfil your minimum occupation period because the minimum occupation period starts on the day you collect your HDB flat keys. This rule applies to individuals buying a resale flat using a CPF Housing Grant as well. This is an important rule that you should keep in mind when it comes to buying your first HDB flat or planning to buy properties for investment purpose in the future.

• Resale Levy Payable
The next important rule that most first time homebuyers missed out: the resale levy payable. A BTO flat is also considered as a subsidised flat. Therefore, if you were to sell your current HDB flat to purchase another new HDB flat, you will then have to pay a resale levy. The resale levy is depending on the size of the HDB flat. The table below will give you an idea how much your resale levy is if you were to sell your curren HDB flat.

Size of HDB FlatResale Levy
2 rooms$15,000
3 rooms$30,000
4 rooms$40,000
5 rooms$45,000
Executive$50,000

Therefore, do your planning ahead. Many young couples did not realise there is a resale levy payable when they first purchase their HDB flat, thinking that they could always upgrade their house when needed. 5 years later when they have children at home and are planning to upgrade to a bigger HDB flat, only then they find out that they are required to pay a resale levy if they were to buy a new HDB flat. Hence, do your planning ahead if you want to avoid paying for a resale levy.

• Bank Loan or HDB Loan
It is important to understand the difference between a bank loan and an HDB loan before deciding which loan you want to apply. List down the pros and cons of each loan. Do not forget about the downpayment that you would need to pay as well. The difference between a HDB Loan and bank loan is that HDB Loan is 90% LTV whereas bank loan is only 80% LTV. The HDB Loan also allows you to pay for a lower down payment, however, HDB loan offers less flexibility. As for bank loan, it requires a higher down payment but comes with greater flexibility. Do take caution that the validation for HLE is only 6 months. More information on ways to apply can be found here.

• HDB Grant
There are also HDB Grants available for people buying their first BTO flat. Check for the eligibility before applying for these grant. You can start looking for grant available from Special Housing Grant (SHG) and Additional Housing Grant (AHG). SHG is a housing subsidy that covers both the low and middle income families with grant ranging from $5,000 to $20,000, subject to buyer’s income. As for the AHG, it is a scheme that aims to help Singaporeans with lower income to purchase their first flat with grant ranging from $5,000 to $40,000, subject to buyer’s income as well. To qualify for an AHG grant, your household income should not exceed $5,000 per month, for a period of 12 months before your application for the flat. Do note that the time to wait is approximately 2 months to 3 months between the period of successful ballot and flat choosing. After the long waiting time, you will then be invited by the HDB person in charge to choose your desired flat and make payment for Option to Purchase (OTP).

• Withdrawal
You are one step nearer to getting your first BTO flat. And that means there is no backing out for you. Once you have applied for bank loans and made payment for the downpayment of your BTO, there is no looking back unless you want to risk forfeiting your downpayment or deposit. Make sure you think thoroughly and be 100% sure that you are ready to commit before buying a HDB or BTO flat.

In conclusion, it takes effort to prepare when it comes to getting a HDB or BTO. Be patient and you will be satisfied with the end results of it.

Tuesday, July 17, 2018

Cara Buat Kuah Durian/Serawa Durian/Lempok Durian

cara buat kuah durian serawa durian jem durian Lempok Durian
Resepi Kuah Durian/Serawa Durian/Lempok Durian | Musim durian hampir tamat ni, awak semua dah merasa keenakkan raja buah ke belum? Alhamdulillah, musim durian kali ini kami sekeluarga memang puas makan durian. Semalam jiran datang, jual durian 3 biji RM10. Murah dan elok pula duriannya. Mak beli RM40 terus kongsi dengan keluarga yang lain.

Ada lebihan, Mak terasa nak buat kuah durian. Boleh simpan dalam peti ais, tahan lama. Boleh makan dengan roti, biskut, roti jala, topping aiskrim; eh macam-macamlah. Jadi ini resepi kuah durian/serawa durian versi mak.

Bahan-bahan:
10 ulas durian
2 cawan air
1 kotak santan Kara
4 sudu besar gula melaka (tahap kemanisan masing-masing; atau gula putih/perang)
Daun pandan (dicarik dan diikat)
Secubit garam
Cara membuat:
Satukan semua bahan dan kacau perlahan dengan api kecil sehingga pekat. Kena selalu kacau supaya santan tidak pecah.

Ada orang letak tepung jagung sahaja untuk pekatkan kuah. Ada juga yang letak susu pekat sedikit. Terpulang, ikut sedap masing-masing ;) Till then, Salam.

P/S: Minat durian tapi tempoyak memang tak lalu nak makan.

Tuesday, July 10, 2018

Ketupat Palas Segera Jenama Nona

Ketupat Palas Segera Jenama Nona | Tiap-tiap tahun, Ketupat Nona memang jadi pilihan keluaraga Mak. Memang lembut dan puas hati. Ceritanya, Mak buat ketupat palas untuk sarapan dua hari lepas. Literally, Mak cuma rebus sahaja. Hari tu, ternampak dekat timeline fanpage masakan terkenal, MAHN; orang masak ketupat palas segera yang ni. Ikut komen, memang ramai dah rasa kesedapnnya. Jadi bila Mak terjumpa, Mak belilah 1 buat rasa.
Harga sebungkus Ketupat Palas Segera Nona dalam RM6+. Dalamnya ada 13 bungkusan kecil ketupat. Disertakan sekali santan segera. Tapi Mak tak guna santan tu, sebab kalau tengok ingredient santan: krimer bukan tenusu, perasa santan dan garam. Mak tukar dengan pilihan yang lebih sihat, santan kotak Kara ;)
Kalau ikut cara memasak di bungkusan Ketupat Palas Nona ni, basuh dan letak semua sekali bahan dalam periuk dan rebus 1 jam. Cara Mak pula, basuh dan rebus dengan air serta sesudu besar garam seperti biasa selama 30 minit. 30 minit lagi baru Mak letak santan. Dah siap sejukkan terlebih dahulu barulah dihidang.
Macam nilah kejadian akhirnya. Mak tak tunggu sejuk, excited sangat nak makan. Memang sedap, lemak serta lembut. Dipadankan sekali dengan sambal tumis dan kari ayam pekat. Rasa macam tak cukup sebungkus makan dengan anak-anak. Nanti bolehlah beli lagi buat spare. Bila-bila terasa nak makan ketupat palas, boleh rebus. Next time nak cuba Lemang Segera Nona pula ;)

P/S: I've being eye-ing Philip Pressure Cooker ;) Entah bila nak beli.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...