Friday, May 25, 2018

Dengan Airasia, Kita Terbang!

Tahukah anda benda paling menarik tentang bercuti ni, ialah bercuti ketika orang semua sedang bekerja. Mak cadang nak bawa anak-anak bercuti jauh sedikit la lepas raya ni. Tapi nak ke mana? Nak keluar Malaysia, leceh, kena bawak passport bagai, roaming lagi. Local pun okay jugak. Kelantan. Penang. Sabah. Sarawak. Haa banyak jugak destinasi menarik kat Malaysia sebenarnya. Cuma malas nak drive. Jadi kalau tak naik bas, kena naik flight lah kan..bajet lagi.

Kalau sebut pasal flight dan jugak bajet, dalam kepala mesti akan ingat AirAsia. Confirm punya. Diorang ni memang dah takperlu lagi nak introduce dalam scene penerbangan kat Malaysia ni, memang dah terkenal sebagai syarikat tambang murah terbesar dalam Malaysia. Dahlah murah, diorang suka betul buat promotion, kejap kejap ada promotion sampai tak terkejar. Tapi sebenarnya AirAsia ni dah lama bertapak kat Malaysia. Diorang ni start tahun 1993 dan tiga tahun kemudian pada tahun 1996 baru bukak dan start operasi. Asalnya konglomerat DRB-HICOM yang bukak syarikat ni, tapi tak berapa untung sangat. Beberapa tahun kemudian, pada tahun 2001, barulah Tony Fernandes beli AirAsia dengan harga satu ringgit sekali dengan hutang bernilai 40 juta ringgit. Tak masuk akal kan? Haa, tapi Tony Fernandes lagi bijak. Dalam masa setahun je, dia boleh buat AirAsia catat untung! Siap boleh launch route baru lagi dan potong Malaysia Airlines yang memang agak dominan la time tu. Memang beliau ada akal yang tersendiri, antara contohnya untuk boost jualan tiket, dia turunkan harga tiket kepada satu ringgit seorang! Luar biasa betul. Sesiapa yang dapat naik AirAsia awal-awal tu memang bertuah sungguhlah.
Kini, AirAsia berpangkalan di Kuala Lumpur dengan pejabat berdaftar di Petaling Jaya, dengan hab utamanya dekat klia2 yang baru dibukak yang juga merupakan lapangan terbang khas untuk penerbangan tambang murah. Dengan saiznya yang semakin besar, maka semakin banyak offer yang AirAsia boleh bagi. Bab local flight memang tak payah cakap, memang they got you covered. Ada banyak flight ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak. Selaras dengan moto syarikat iaitu ‘Now Everyone Can Fly!’, memang AirAsia sudahpun berjaya membuat ramai rakyat Malaysia terbang ke luar dan dalam negara dengan harganya yang serius murah. Nak tahu berapa murah? Sampai diorang menang anugerah syarikat tambang murah SEMBILAN tahun berturut-turut! Gempak tak gempak beb.

Selain harga tiket, AirAsia ni ada banyak jugak manfaat lain. Kalau nak selesa sikit, nak bawak banyak barang sikit, diorang ada banyak pilihan untuk customize flight ikut suka korang, lagipun jadual penerbangan dia pun betul-betul frequent weh. Maknanya kalau banding dengan airline lain, AirAsia fly jauh lagi banyak. Kelebihan dia bagi pengguna ialah korang boleh plan betul-betul perjalanan korang. Lepastu sekarang kalau selalu naik flight dengan AirAsia atau ada beli barang dengan third-party merchant yang ada joint venture dengan AirAsia, korang boleh kumpul point dan mata ganjaran dekat kad loyalty BIG korang dan guna untuk claim flight bila point dah cukup. Kira memang berbaloilah fly dengan AirAsia ni.

Pada mulanya AirAsia cuma guna pesawat jenis Boeing 737-300, namun lepas beberapa tahun beroperasi dengan keuntungan, satu memorandum persefahaman telah ditandatangani dengan syarikat pembuat kapal terbang Airbus untuk menaik taraf semua pesawatnya kepada jenis Airbus A320-200 yang mampu menampung lebih ramai penumpang. Jadi dengan upgrade ni, diorang boleh bawak lagi ramai orang pada satu kali trip. Deal asalnya nak ambil 200 buah pesawat, ini sahaja dah buatkan AirAsia menjadi pelanggan terbesar Airbus. Kemudian diorang tambah lagi 100 buah pesawat yang lebih besar untuk lapangan terbang yang lebih besar dan jauh. Bila tengok komitmen diorang untuk terus upgrade flight service dan bagi lagi banyak kepada customer, mesti rasa lagi rasa best nak terbang dengan AirAsia kan? Apa lagi, korang segera terjah website dan app AirAsia untuk check apa offer terkini dan seterusnya proceed untuk buat AirAsia malaysia booking untuk segala keperluan penerbangan domestik korang!

Saturday, May 19, 2018

EBOOK-KU | ISLAMIC IQ BOOK BY MOMMYHANA (SPECIAL EDITION)

EBOOK-KU ISLAMIC IQ BOOK BY MOMMYHANA (SPECIAL EDITION) | Tidak dinafikan seringkali kita melihat kanak-kanak seawal bayi didedahkan dengan penggunaan gadget dan televisyen malah ianya menjadi sudah menjadi satu kebiasaan.

Tahukah anda, gadget sebenarnya tidak sesuai diberikan kepada anak-anak sebagai salah satu alternatif bahan bantuan pembelajaran?

Tahukah anda, pendedahan gadget dan televisyen pada usia seawal dua tahun adalah sangat berbahaya pada anak-anak?

Tahukah anda, anak-anak yang mendapat pendedahan dan penggunaan gadget terlalu awal tidak dapat mempelajari skil motoring dan kognitif tertentu dan melembabkan perkembangan minda dari segi sosial, emosi dan perkembangan tingkahlaku?

Tahukah anda, sebenarnya kanak-kanak di bawah 2 tahun tidak perlu "screen time"?

Sebagai seorang ibu, perkara ini sangart membimbangkan. Tapi sejujurnya, ianya bukan mudah apatah lagi untuk menguruskan 4 superheroes sekaligus di zaman serba canggih semua di hujung jari. Jadi apakah usaha anda untuk kurangkan "screen time" anak-anak?

Hari ini Mak nak perkenalkan E-book Islamik pertama Malaysia dalam dwibahasa (Melayu dan Inggeris) yang merangkumi semua asas pembelajaran dari sudut agama dan sahsiah diri. 

KESERONOKAN MEMBACA DAN MENYANYI BERSAMA ANAK-ANAK
Sebelum beri mak dah "bedah" habis buku ni. Dia ada dua bahagian; 9 muka surat wipe-clean di mana anak boleh menulis dan melukis berulang kali menggunakan marker (disediakan bersama buku) dan 9 muka surat interaktif. Adam, Iman dan Fateh teruja bila Mak cakap Mak belikan diorang "hadiah" and since then they keep playing with it over and over again. Lega hati Mak, jumpa juga Mak alternatif mudah yang tak memudaratkan anak Mak. Kurang rasa bersalah dalam diri. #PerfectMomSyndrome

Bersaiz besar siap pemegang, ringan dan mudah dibawa kemana-mana. Tulisan dan lukisan dalam buku mudah dibaca. Suara pun jelas (ada butang volume). Arahan penggunaan senang difahami (dekat mukasurat belakang) dan ada 5 butang mudah. Paling best? Tahan lasak ;) dan bateri tahan lama. Setelah sebulan lebih belum lagi mak tukar baterinya even hari-hari anak Mak baca buku ni.

Ada nursery rhymes, ada zikir dan ada doa serta kuiz interaktif. Memang sesuai sangat jadi alat bantu mengajar untuk anak-anak kita. Pelaburan yang berbaloi terutamanya untuk persediaan anak ke peringkat tadika. Anak-anak pun seronok.
ebooku islamic iq book mommy hana
KENAPA PELU ADA EBOOK-KU ISLAMIC IQ BOOK BY MOMMYHANA (SPECIAL EDITION)?
✔ Dapat mengurangkan ketagihan smartphone/ipad utk kanak2.
✔ Mengelakkan kerosakan mata pada kanak-kanak.
✔ Boleh menarik minat dan fokus anak-anak untuk belajar lebih tekun.
✔ Memupuk rasa minat terhadap buku.
✔ Melatih anak supaya lebih cepat bercakap.
✔ Merangsang daya pemikiran anak.
✔ Menguji tahap pendengaran dan fokus anak.
✔ Masa lapang digunakan dengan aktiviti berfaedah.
✔ Anak boleh belajar solat dengan mudah.
✔ Boleh menguatkan daya ingatan dan hafalan bagi kanak-kanak.

eBook-Ku Islamic Special Edition ini sesuai untuk anak kecil seawal 6 bulan dengan bimbingan Belajar.

KANDUNGAN EBOOK-KU ISLAMIC IQ BOOK BY MOMMYHANA (SPECIAL EDITION)
EBOOK-KU ISLAMIC IQ BOOK BY MOMMYHANA (SPECIAL EDITION) mempunyai 20 muka surat dan anak-anak dapat belajar:
✔ Mengenal ABC
✔ Mengenal Haiwan dan bunyi haiwan
✔ Mengenal buah-buahan
✔ Mengenal kenderaan dan bunyi
✔ Mengenal nombor
✔ Mengenal tumbuhan
✔ Mengenal sayur-sayuran
✔ Mengenal warna
✔ Mengenal bentuk
✔ Mengenal jenis sukan
✔ Belajar mengenai rukun islam dan rukun iman
✔ Belajar mengenai masa
✔ Mengenal cara berwuduk
✔ Belajar rukun solat
✔ Mengenal doa-doa harian
✔ Mengandungi surah lazim, asma ul husna dan doa dhuha

Setiap EBOOK-KU | ISLAMIC IQ BOOK BY MOMMYHANA (SPECIAL EDITION) disertakan dengan:
Pen Marker
Dummy Stylus Pen
Battery AA x 3pcs
Warranty 1 month

HARGA PROMOSI: RM69 (Harga Asal: RM99)

Jadi macam mana? Dapatkan 1 untuk anak anda hari ini. Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi Aisyah Nadirah di 013-3672152 dan ikuti Ebookku Islamic IQ Book For Kids di Facebook (link) dan Instagram (link). Till then, Salam.

Wednesday, May 16, 2018

SAH: GST DIHAPUSKAN BERKUATKUASA 1 JUN 2018

SAH: GST DIHAPUSKAN BERKUATKUASA 1 JUN 2018 | Alhamdulillah. Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST - Goods and Services Tax) akan dihapuskan berkuatkuasa pada 1 Jun 2018 bulan hadapan.
GST HAPUS
(Sumber: FB Kementerian Kewangan Malaysia)

Tahniah kerajaan Malaysia baru atas tindakan pantas dalam memastikan setiap janji kepada rakyat ditepati. Terima kasih.

Monday, May 14, 2018

PALSU: PEMANSUHAN CUKAI BARANGAN DAN PERKHIDMATAN (GST)

PALSU : SIARAN MEDIA

Pemansuhan Cukai Barangan Dan Perkhidmatan Bermula 1 Jun 2018.
(Sumber: Facebook Kementerian Kewangan Malaysia)

Mohon sebarkan.

Thursday, May 10, 2018

MANIFESTO KERAJAAN PAKATAN HARAPAN 2018

manifesto kerajaan pakatan harapan
MANIFESTO KERAJAAN PAKATAN HARAPAN 2018 | Manifesto kerajaan Pakatan Harapan dapat dimuat turun melalui link ini: Manifesto Pakatan Harapan.

STRUKTUR PAKATAN HARAPAN JOHOR DIBENTUK
pakatan harapan johor
JOHOR BAHARU – Pakatan Harapan (PH) terus mara dengan pengumuman penubuhan struktur PH Negeri Johor selepas mesyuarat pertama gerakan pembangkang itu dalam membentuk jawatankuasa bagi membuat gerakan menakluki negeri ini.

Muhyiddin dalam ucapannya telah mengumumkan struktur kepimpinan PH negeri seperti berikut :

PENGERUSI :-
TAN SRI MUHYIDDIN YASSIN (PPBM)

TIMBALAN PENGERUSI :-
YB HAJI AMINOLHUDA HAJI HASSAN (AMANAH)
YB DR SHAHRUDDIN SALLEH (PPBM)
YB LIEW CHIN TONG (DAP)
HASSAN KARIM (PKR)

SETIAUSAHA :-
DATO HAJI OSMAN SAPIAN (PPBM)

BENDAHARI :-
YB GAN PECK CHENG (DAP)

PENGARAH PILIHANRAYA PH JOHOR :-
HAJI SALAHUDDIN AYUB (AMANAH)

TIMBALAN :-
IR HAJI NASSIR HASHIM (PPBM)

BIRO PENERANGAN DAN MOBILISASI :-
SUHAIZAN KAIAT (AMANAH)

TIMBALAN :-
SHEIKH OMAR ALI (DAP)

BIRO TAWARAN DAN DASAR :-
DR. S. RAMAKRISHNAN (DAP)

TIMBALAN :-
TN HAJI DZULKEFLY AHMAD (AMANAH)

BIRO PERPADUAN :-
MOHD KHUZZAN ABU BAKAR (PKR)

TIMBALAN :-
IR HAJI KHAIRUDDIN A RAHIM (AMANAH)

BIRO GUAMAN :-
YB JIMMY PUAH (PKR)

BIRO EKONOMI :-
HAJI MAZLAN BUJANG (PPBM)
MR. MURUGAN @ RONNIE (PKR)

Menurut Muhyiddin lagi, lantikkan yang dibuat ini adalah bertujuan untuk mengembleng tenaga ke arah sebuah gerakan yang akan menumbangkan UMNO dan Barisan Nasional (BN) di negeri Johor ini.

“Kita telah merangka beberapa gerak kerja yang akan menghala ke arah pilihanraya serta kami telah mengenal pasti beberapa kerusi yang mampu atau strategik untuk digerakkan bagi menghadapi UMNO BN.

“Mulai pada hari ini, segala gerak kerja akan dijayakan daripada pembabitan semua parti komponen PH Johor dan tidak ada lagi parti komponen yang bergerak secara sendirian dalam menghadapi apa saja isu yang berbangkit,” Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika berucap semasa sidang media.

Sehubungan dengan itu, mesyuarat PH Johor yang bermula sekitar jam 11:00 pagi itu telah dihadiri dari semua wakil parti komponen PH negeri Johor -Amni Jagat

Untuk maklumat lanjut, layari laman sesawang Pakatan Harapan Rakyat: Website Pakatan Harapan Rakyat

Wednesday, May 9, 2018

LIVE: KEPUTUSAN PILIHAN RAYA UMUM KE-14

keputusan pilihan raya general election PRU14 malaysia
LIVE: KEPUTUSAN PILIHAN RAYA UMUM KE-14 / 14TH GENERAL ELECTION MALAYSIA RESULT 2018 | Berikut laman sesawang yang menyediakan live feed keputusan PRU14/GE14:

http://live.malaysiakini.com/ge14/en/

http://live.undi.info/

https://live.kinitv.com/

https://www.thestar.com.my/ge14/

http://ge14.says.com/

http://hotspot.com.my/election2018/

https://www.myundi.com.my/live

Tuesday, May 8, 2018

DONATION | RAMADHAN 4 SYRIA 5.0

sumbangan ramadhan untuk syria
DONATION: RAMADHAN 4 SYRIA 5.0 | Tahukah kalian, tahun ini merupakan tahun ke-7 rakyat Syria menyambut Ramadhan di dalam suasana perang. Malah derita mereka dibom saban hari masih sama sejak hari pertama mereka diuji. Tidak berkurang sedikitpun.

Malah baru-baru ini, rejim menggunakan bom yang mengandungi kimia untuk membunuh anak-anak kita di sana secara senyap.

Syria mungkin perlahan-lahan dilupakan. Namun untuk kita yang sentiasa mengikuti berita tentang mereka, Syria tetap di hati.

Sejak tahun 2013, Cinta Syria Malaysia bergerak membantu saudara kita ini yang berada di Jordan setiap kali tibanya bulan yang mulia ini. Manakala tahun lepas, kami bawakan sedikit kelainan dengan menghantar bantuan terus kepada rakyat Syria di dalam dan pelarian Syria yang berada di Turki.

Kali ini, Noh Salleh, Mizz Nina, PU Rahmat dan saya sendiri akan bersama keluarga Cinta Syria Malaysia ke Turki menyampaikan bantuan.

Malah jika diizinkan Allah, wakil Cinta Syria Malaysia sendiri yang akan masuk ke dalam Syria menyampaikan bantuan dan amanah kalian secara terus kepada mereka.

Ya, misi ini bahaya. Namun menyuap makanan kepada yang lapar, memberi minuman kepada yang dahaga jauh lebih utama.

CSM menyasarkan RM 500,000 bagi misi Ramadhan For Syria kali ini.

Sasaran : RM 500,000
1 tajaan : RM100 (5,000 Tajaan diperlukan)

Sumbangan ke akaun rasmi kami di atas nama Persatuan Cinta Syria Malaysia:
Maybank : 562834640983

Emailkan detail sumbangan ke: acc.tsdbj@gmail.com

ATAU

Sumbangan secara atas talian di - https://www.billplz.com/Ramadhan4Syria

Kami turut menyediakan RESIT PENGECUALIAN CUKAI kepada penyumbang yang budiman. Untuk mendapatkan resit ini, boleh berhubung bersama Unit Fundraising kami di +60111002 5116 (Luthfi)

TARIKH AKHIR SUMBANGAN ADALAH PADA 25 Mei 2018.

MENYUMBANGLAH WALAUPUN RM10, ATAU SHARE MENGENAI PROGRAM INI YA.

Monday, May 7, 2018

GIVEAWAY WISHLIST DOUDOU.MY X BLOG #CERITAMAK

Salam dan Hi. Dengan sukacitanya, Mak menjemput anda semua menyertai giveaway kolaborasi antara DouDou.my dan blog #CeritaMak.
Cara-caranya:
  • Follow Blog #CeritaMak (widget followers on right sidebar) and #CeritaMak on Social Media; (Facebook, Google+, Twitter and Instagram)
  • Follow DouDou.my on Facebook dan Instagram.
  • Buat entri bertajuk "Giveaway DouDou.my X #CeritaMak" (with above banners and backlink) and tell me what you wish to buy from DouDou.my website if you have RM50 vouchers.
  • Publish and share your entry on Facebook with #GiveawayMakLin and #DouDouMy hashtag
  • Tinggalkan link penyertaan anda di ruangan komen ;)
Hadiah:
Seramai 8 orang pemenang akan dipilih untuk memenangi voucher barangan Doudou.My - RM50 untuk 3 pemenang dan RM30 untuk 5 pemenang.

Senang kan? Tarikh tutup penyertaan 5th June 2018, 8 malam. Good luck!

Friday, May 4, 2018

Berjaya Waterfront Johor Bahru Ramadan Preview: Warisan Sajian Ibunda

WARISAN SAJIAN IBUNDA: Berjaya Waterfront Johor Bahru Ramadan Preview | Gather and bond over a vibrant spread of cuisine with your family and friends. Indulge with all you can eat buffet during this coming Ramadan at Berjaya Waterfront Johor Bahru with an affordable price of RM88 nett. While children RM44 nett (5-11 years old, FREE for kids below 5 years old) 

During the holy month in the Islamic calender known as Ramadan, Berjaya Waterfront Johor Bahru invites you with your family and friends to partake in the celebrations. Due to the overwhelming response they received last year, this year we will berbuka puasa in style and grandeur which will be held at the Grand Ballroom, Level 6 with a ‘Warisan Sajian Ibunda’ theme setting and with rustic wooden stalls, an enormous grilling station and a whole lamb on a spit roast, the entire kampung experience is made complete with a some performances on stage to entertain diners.
HIGHLIGHTS: Authentic local dishes from our chef’s home-grown recipe. Signature dishes featuring dishes featuring soup gear box, gulai kawah, baked “Jenahak” fish, kabsah, Bukhara rice and traditional style cooking stalls.

Signature dishes – Soup Gear Box and Kambing Golek with other 200 varieties of mouth-watering authentic local dishes such as kerabu ulam kampung, otak-otak, sate, daging bakar, ikan sumbat, gulai ayam kampung, lemang, ketupat and many more.

Lively melodies of malay traditional music will be performed like Ghazal, Zapin and Kuda Kepang throughout the Ramadan month.
EARLY BIRD SPECIAL
 MYR50.00nett per adult (17 May – 23 May 2018) ​MYR66.00 nett per adult (24 May – 13 June 2018) ​
*Confirm booking before 23 May 2018

AVAILABLE: 17 May – 13 June 2018
VENUE: Grand Ballroom, Level 6
TIME: 6:30pm – 10:00pm

MYR88.00 nett (Normal price)

So, lets gather family and friends to be part of this sensational buka puasa buffet from 17 May – 13 June 2018.

Please do your early reservation and see you all there ;) Till then, Salam.

Thursday, May 3, 2018

Lirik Lagu Separuh Mati Ku Bercinta - Dayang Nurfaizah

Lirik Lagu Separuh Mati Ku Bercinta - Dayang Nurfaizah | Dari dulu lagi, lagu-lagu Dayang Nurfaizah memang tak pernah menghampakan; melankolik dan menusuk jiwa. Boleh mengalir air mata Mak. Walaupun lagu Separuh Mati Ku Bercinta - Dayang Nurfaizah lagu lama, Mak nak tampal juga dekat sini ;)
separuh matiku bercinta lirik
Ciptaan: Ajai
Album: Dayang Nurfaizah

Kesepian hening malam
Bawah sang bulan menemani
Kekosongan ini

Ku dengar kau bahagia
Menitis air mataku
Ku kesedihan

Kau telah pergi tanpa cinta
Yang sebenarnya ada bersamaku
Ku simpan hanya untuk dirimu

Di mana perginya setia
Ke mana hilang katamu
Akulah dinamakan kekasih
Hatimu untuk selamanya

Di mana saat indah
Ke mana perginya semua
Kala ku lafazkan kata cintaku
Separuh matiku bercinta

Tiada lagi suaramu
Tiada lagi kau milikku
Hilang semua manisnya cinta

P/S: Cinta tak seindah mimpi.

Cahaya Raya Bersama Shopee | Menangi Rumah Impian Anda dan Hadiah Bernilai Lebih RM1.5 Juta

Menangi Rumah Impian Anda dan Hadiah Bernilai Lebih RM1.5 Juta Sepanjang Kempen Cahaya Raya Shopee
Kaji Selidik Cahaya Raya Berkongsi Tentang Tabiat Membeli-belah Rakyat Malaysia

KUALA LUMPUR, 20 APRIL 2018 - Shopee, platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan akan melancarkan Kempen Cahaya Raya yang menawarkan pelbagai hadiah bernilai lebih RM1.5 juta termasuk sebuah Rumah Impian bernilai RM350,000, sebuah Honda HRV bernilai RM100,000 dan sebuah Volkswagen Polo bernilai RM80,000 untuk pemenang bertuah permainan dalam aplikasi Ketupat Raya, satu usahasama dengan Visa. Kempen yang akan berlangsung dari 3 Mei hingga 17 Jun akan membariskan pelbagai tawaran eksklusif ke atas lebih 100,000 produk dengan potongan harga sehingga 90%. Sebelum pelancaran Kempen Cahaya Raya ini, Shopee telah menjalankan satu kaji selidik pra-Raya dari 2 hingga 9 April untuk mendalami tabiat membeli-belah rakyat Malaysia dalam membuat persiapan sempena musim Hari Raya. Hampir 140,000 orang pengguna dari seluruh Malaysia telah mengambil bahagian dalam kaji selidik tersebut. Berikut merupakan antara maklumat menarik hasil daripada kaji selidik tersebut:
Cahaya Raya Bersama Shopee
“Kami merancang Kempen Cahaya Raya kami berdasarkan hasil kaji selidik tersebut. Pengguna Shopee pasti ternanti-nanti akan lebih 100,000 produk yang ditawarkan dengan potongan harga sehingga 90% dari pelbagai kategori seperi Fesyen, Kesihatan & Kecantikan, Perhiasan Rumah & Ruang Tamu dan banyak lagi. Bersesuaian dengan konsep balik kampung sempena Hari Raya untuk sambutan bersama keluarga dan insan tersayang, kami ingin menghadiahkan sebuah Rumah Impian dan dua buah kereta sebagai kejutan sempena kempen ini. Kami berharap, kejutan ini ibarat sebuah
impian menjadi kenyataan bagi pemenang bertuah kami,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee.

“Sejajar dengan perkembangan teknologi yang diintegrasikan dalam gaya hidup rakyat Malaysia, mereka mula mengubah tabiat membeli-belah dari luar talian ke dalam talian. Berdasarkan pada data VisaNet, perbelanjaan menerusi e-dagang dalam kalangan pengguna telah meningkat sebanyak dua kali ganda berbanding transaksi secara bersemuka. Sepanjang musim perayaan ini, kami berpegang teguh pada usahasama kukuh dengan jenama seperti Shopee untuk memberi lebih manfaat kepada rakyat Malaysia dan kami komited untuk mengembangkan industri bayaran secara elektronik
di Malaysia,” kata Ng Kong Boon, Ketua Pasaran Malaysia Visa.

Shopee turut bekerjasama dengan jenama terkemuka seperti Nestle, XES Shoes, honor Malaysia, Maybelline, Watsons, ASUS, Petpet, Universal Traveller, Russell Taylors, Dettol dan banyak lagi untuk menawarkan pelbagai jualan hebat sepanjang waktu kemuncak Kempen Cahaya Raya dari 3 hingga 6 Mei dan dari 24 hingga 27 Mei. Sepanjang kempen ini, pengguna Shopee juga berpeluang untuk memenangi pelbagai hadiah menarik seperti Syiling Shopee, baucar, televisyen, seterika mudah alih, pengering rambut dan lain-lain yang bakal memeriahkan lagi sambutan Raya kali ini. Pada masa yang sama, pengguna juga boleh menikmati tawaran dan promosi hebat tanpa had dari semua kategori yang membariskan lebih 60 jenama terkenal termasuk Fesyen & Aksesori Wanita dan Lelaki, Kesihatan & Kecantikan, dan jualan kilat Shocking Sale akan dilancarkan 5 kali sehari.

Untuk maklumat lanjut, layari www.shopee.com.my. Bermula 19 April, anda boleh meninjau sendiri antara koleksi daripada Kempen Cahaya Raya akan datang, layari:https://shopee.com.my/m/shopee-cahaya- raya Muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA menerusi App Store dan Google Play.

Wednesday, May 2, 2018

Khidmat Bantuan Bas Sekolah Percuma

KHIDMAT BANTUAN BAS SEKOLAH PERCUMA OLEH KEMENTERIAN WILAYAH PERSEKUTUAN (KWP) DAN DEWAN BANDARAYA KUALA LUMPUR (DBKL)
Khidmat Bantuan Bas Sekolah Percuma
Peningkatan harga tambang bas sekolah di Kuala Lumpur semakin meningkat saban tahun akibat peningkatan kos bahan api. Jadi sebagai usaha mengurangkan beban rakyat, sejak awal tahun lalu Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) telah menyediakan perkhidmatan Bantuan Bas Sekolah Percuma kepada semua anak-anak yang tinggal di Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan Perumahan Awam (PA) sekitar ibu negara. Alhamdulillah bantuan ini telah masuk tahun kedua bahkan Kementerian Wilayah Persekutuan melalui DBKL telah memperuntukkan sejumlah RM15 juta bagi operasi Bantuan Bas Sekolah Percuma di seluruh Wilayah Persekutuan pada tahun ini.

PERKHIDMATAN BAS SEKOLAH PERCUMA KEPADA PELAJAR SEKOLAH PPR/PA DBKL
Khidmat Bantuan Bas Sekolah Percuma PA
"Sebelum kerajaan memperkenalkan inisiatif ini, kami terpaksa membiayai kos pengangkutan seperti menyewa van sehingga mencecah RM300 sebulan untuk seorang anak. Jika dikira jumlah anak, itu sudah cukup menghimpit kami yang hanya mempunyai pendapatan bulanan yang sederhana,” - Rosmawati Azman, 35 (PA Flat Seri Sabah)
Khidmat Bantuan Bas Sekolah Percuma
Khidmat Bantuan Bas Sekolah Percuma
Ibu bapa menghantar anak-anak menaiki bas sekolah percuma yang disediakan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)

Setakat ini, Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) telah menyediakan 165 buah bas bagi kegunaan pelajar sekolah rendah dan sekolah menengah yang tinggal di 74 PPR dan PA sekitar ibu negara dan kos yang diperuntukkan untuk setiap pelajar ialah RM80. Bagi pelajar yang menggunakan perkhidmatan bas sekolah percuma itu, mereka hanya perlu memakai lanyard yang dibekalkan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) kepada mereka ketika mendaftar dan memakai pakaian seragam sekolah ketika menaiki bas sekolah berkenaan.

Dengan bantuan ini walaupun sedikit, diharapkan bebanan perbelanjaan bulanan keluarga dapat dikurangkan dan pendapatan seisi keluarga akan lebih baik. Ini menunjukkan pihak kerajaan meyedari kepayahan rakyat yang terjejas akibat ketidaktentuan ekonomi. Malah, rata-rata menyifatkan kemudahan tersebut merupakan bantuan yang diperlukan dan ia terus dimanfaatkan oleh golongan sasar khususnya penduduk yang tergolong dalam kalangan berpendapatan rendah.

Untuk rekod, kini anak-anak penghuni Projek Perumahan Rakyat dan Perumahan Awam DBKL berpeluang menggunakan perkhidmatan Bantuan Bas Sekolah Percuma seperti yang diminta oleh Timbalan Perdana Menteri DS Zahid Hamidi tahun lepas dan direalisasikan oleh Menteri Wilayah Persekutuan DS Tengku Adnan Tengku Mansor. Terima kasih dan tahniah diucapkan kepada kerajaan persekutuan atas perlaksanaan janji kerajaan bagi mengutamakan rakyat ;) #KetuaKampungKL #HebatkanNegaraku #AkarUmbiBinaNegara

Monday, April 30, 2018

Senarai Peserta Segmen Bloglist Mei #CeritaMak

  1. http://maszull.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-wwwceritamakcom.html
  2. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  3. http://nonasani.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  4. http://akuainkausiapa.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-mei-ceritamak.html
  5. https://aerillhassan.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-mei-ceritamak.html
  6. http://mija-blur.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  7. http://www.mialiana.com/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  8. https://jombercontest.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  9. https://mushyzaini.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  10. http://stnrsyfh.blogspot.com/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  11. http://hanifadhlinaabdulrahman.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  12. http://mummysupplementshop.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  13. https://ikashoid.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-mei-ceritamak.html
  14. http://starlavenderluna.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  15. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  16. http://www.farhanajafri.com/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritama.html
  17. http://www.fiezasani.xyz/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  18. http://jnjikita.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-mei-ceritamak.html
  19. http://www.uyulrosli.com/2018/04/segmen-bloglist-mei-ceritamak.html
  20. http://zafirahnazri.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  21. http://www.inanihazwani.com/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  22. http://darihatimissmulan.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  23. http://cikcappuccinolatte.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-mei-ceritamak.html
  24. http://www.apekinah.com/2018/04/segmen-bloglist-mei-ceritamak.html
  25. http://zzzyy.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-mei-ceritamak.html
  26. http://thekaellaaaa.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  27. http://www.sayidahnapisah.com/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  28. https://mynameishafizah.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-mei-ceritamak.html
  29. http://www.adianiez.com/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  30. http://www.linliena.com/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  31. https://www.nurzariniismail.com/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  32. http://ejulz.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  33. http://www.efaothman.com/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  34. https://ladyinredplanner.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
  35. https://aenoyou.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-mei-ceritamak.html
  36. http://www.annursyuhadah.com/2018/04/segment-bloglist-mei-ceritamakcom.html
  37. http://www.bondezaidalifah.com/2018/04/segmen-bloglist-blog-ceritamak.html
Terima kasih sudi join. Happy blogwalking! 

Giveaway Anniversary by Annur Syuhadah dot Com

Giveaway Anniversary by Annur Syuhadah dot Com | Giveaway simple ini dianjurkan khas bagi meraikan bulan ulangtahun pernikahan AS dengan suami iaitu bulan Mei. Syarat untuk join giveaway ni sangat mudah. Korang cuma perlu jawab soalan di bawah ni dan siarkan entri giveaway kat blog korang dengan cara copy-paste template coding yang AS bagi tu, ke dalam new post blog korang dalam mod HTML.
parenting blogger malaysia
Giveaway akan tamat pada 31 Mei 2018.
Sekeping syiling ¼ Dinar bakal di giveaway kan bagi yang bertuah! Tudia, tatabahasa kelaut!.hahaha

Korang dibenarkan teka seberapa banyak yang korang nak tapi dengan syarat, setiap jawapan mesti disertai dengan satu entri. 

Bermakna jika korang teka tiga tarikh yang berlainan, maka korang akan ada 3 entri giveaway ni kat blog korang.

Jelas?

Bagus. 

Ok. Untuk pemilihan pemenang.

AS akan pilih berdasarkan jawapan paling tepat dan paling hampir.

Pemenang akan dimumkan pada 1 Jun 2018 nanti.

So selamat berjaya ye korang!
  • Soalan : AS menyambut ulangtahun perkahwinan yang ke?
  • Jawapan : Pada tahun ini AS sambut ulangtahun perkahwinan yang ke-6 (31 Mei 2012 - 31 Mei 2018)
Jangan lupa tinggalkan link entri korang kat ruangan komen ye?! Kalau rajin, korang follow la sekali blog ni. Takde lah nanti korang terlepas update pasal pemenang giveaway ni  ^_^

PROGRAM CSR BAITI-JANNATI @ WILAYAH PERSEKUTUAN

Program Baiti Jannati Wilayah Persekutuan
Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Asnaf di bandar atau Miskin Bandar, istilahnya kelihatan janggal, namun itulah realiti sebahagian besar penduduk PPR di ibu kota, Kuala Lumpur. Walaubagaimanapun, terima kasih kepada para penaja, Program Baiti Jannati @ Wilayah Persekutuan yang telah memberikan impak yang sangat besar kepada penerimanya sejak ianya dilancarkan.

Dilaksanakan dengan pendekatan strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) sejak 2016, Program CSR Baiti Jannati @ Wilayah Persekutuan merupakan inisiatif tanggungjawab sosial hasil kerjasama Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP), Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Yayasan Wilayah Persekutuan, syarikat-syarikat swasta dan badan bukan kerajaan (NGO). Program bermakna "rumahku syurgaku" ini bertujuan memberi harapan, semangat di kalangan ahli keluarga, serta menyediakan rumah yang selamat dan selesa menjadi satu asas pembangunan serta keharmonian keluarga.
PROGRAM BAITI-JANNATI @ WILAYAH PERSEKUTUAN MEMBANTU RAKYAT MISKIN DAN MEMERLUKAN
Secara amnya, para penerima dipilih berdasarkan kriteria miskin bandar iaitu orang kurang upaya, berpenyakit kronik, bapa /ibu dengan tanggungan anak ramai serta golongan susah yang tidak mampu membayar sewa. Kediaman tersebut siap diubah suai dan dibaik pulih serta dilengkapi perabot (set sofa, meja makan, almari pakaian, tilam, kabinet dapur) dan barangan elektronik seperti peti sejuk, mesin basuh serta TV.

Syarat-syarat Penerima Baiti Jannati @ Wilayah Persekutuan
Sebagai asas pemilihan, calon hendaklah memenuhi syarat-syarat berikut:
  • Beragama Islam.
  • Warganegara Malaysia.
  • Bermastautin di Wilayah Persekutuan sekurang-kurangnya 5 tahun dan masih menetap di Wilayah Persekutuan.
  • Tidak disabitkan dengan kesalahan jenayah, penagihan dadah, gila dan sebagainya.
  • Tidak mempunyai rumah atau tanah di Wilayah Persekutuan.
  • Diberi keutamaan kepada warga emas, OKU, ibu/bapa tunggal dan penghidap penyakit kronik.

Pemilihan dan Saringan
Keutamaan peserta Baiti Jannati @ Wilayah Persekutuan terdiri daripada penyewa-penyewa rumah PPR MTEN dan PA DBKL mengikut pendapatan isi rumah per kapita seperti berikut:

  1. Pemilihan Penerima dilaksanakan melalui bancian secara telus dengan melibatkan kerjasama Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)
  2. Bagi golongan asnaf, pemilihan penerima dilaksanakan melalui bancian dengan melibatkan kerjasama Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)
  3. Syarat-syarat dan Moratorium dikenakan kepada penerima bagi mengelakkan penerima menjual rumah yang diterima.
  4. Perjanjian jual beli dan pindahan hak milik diantara DBKL dan individu penama disediakan.

PERLAKSANAAN BAITI JANNATI @ WILAYAH PERSEKUTUAN
Perlaksanan utama Baiti Jannati @ Wilayah Persekutuan adalah membaik pulih serta menaiktaraf infrastruktur rumah-rumah asnaf untuk memberikan suasana yang lebih kondusif kepada keluarga tersebut. Setiap rumah berkenaan dibaik pulih semula termasuklah aspek pendawaian elektrik, penggantian kipas dan lampu di setiap bilik dan ruang tamu, mengecat keseluruhan rumah dan pemasangan laminated floor. Perabot-perabot asas yang baru seperti sofa, tilam, katil, meja makan dan kabinet dapur serta barangan elektrik seperti telivisyen, mesin basuh dan peti ais turut dilengkapkan. Anggaran kos purata bagi menjayakan program ini yang merangkumi kos rumah, kos baik pulih dan barangan elektrik adalah di antara RM65000 – RM70000 seunit.

Program ini telah dimulakan pada tahun 2016 dengan kerjasama pihak TNB dan DBKL kepada 23 penerima yang beragama Islam sahaja kerana wang yang digunakan adalah dari wang zakat TNB. Kementerian Wilayah Persekutuan telah memperluaskan program ini agar dapat diberi kepada kaum-kaum yang bukan beragama Islam juga. Selepas itu adalah pada 15 Oktober 2017 kepada 10 keluarga komuniti India sebagai hadiah sempena menyambut Hari Deepavali yang lalu. Kementerian telah mensasarkan sebanyak 200 unit dapat diserahkan kepada penerima sepanjang tahun 2017. Sehingga hari ini, Kementerian telah menyerahkan 34 buah rumah kepada penerima yang layak. Pada
9 November 2017, sejumlah 12 unit rumah lagi akan dikurniakan oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Tuanku Sultan Muhammad V kepada peserta terpilih.
Sultan Muhammad V menyerahkan kunci kepada 12 penerima bantuan PPR dan PA di perumahan Desa Rejang pada 9 Nov 2017

Program Baiti Jannati @ Wilayah Persekutuan juga telah diperluaskan ke Wilayah Persekutuan Labuan bersempena Sambutan Hari Wilayah Persekutuan 2018 baru-baru ini. 10 keluarga di Wilayah Persekutuan Labuan telah menerima sumbangan bernilai RM15,000.00 bagi setiap keluarga untuk kerja-kerja baik pulih dan pembelian kelengkapan asas rumah. Pada hari ini, tambahan 56 lagi keluarga akan menerima unit rumah Baiti Jannati@Wilayah Persekutuan. Daripada jumlah tersebut, 8 daripadanya adalah terdiri daripada masyarakat cina.Diharapkan sumbangan ini sedikit sebanyak dapat menceriakan mereka yang masih lagi merasaikan kemeriahan sambutan Tahun Baru Cina. Sehingga kini, 113 unit kediaman telah diserahkan di bawah program Baiti Jannati @Wilayah Persekutuan ini.
Tengku Adnan dan isteri, Datin Seri Anggraini Sentiyaki, menyampaikan khabar gembira tajaan baikpulih rumah berjumlah RM15,000 kepada salah sebuah keluarga yang menerima bantuan.

RAKAN KERJASAMA STRATEGIK PROGRAM BAITI JANNATI @ WILAYAH PERSEKUTUAN
Perlaksanaan Baiti Jannati @ Wilayah Persekutuan setakat ini imendapat sokongan dari rakan kerjasama strategik yang telah memberi sumbangan dalam bentuk kewangan atau barangan. Antara rakan kerja strategik Baiti Jannati @ Wilayah Persekutuan ialah:

Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP), Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Badan Amal Kasih Ibu Wilayah Persekutuan, Yayasan Wilayah Persekutuan, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), dan Unit Perancang Ekonomi (EPU). 

Selain itu, organisasi korporat yang turut menyumbang di dalam program ini adalah:

Tenaga Nasional Berhad (TNB), CELCOM, JL99 Group, Mah Sing Group, Aset Kayamas, Maju Holding Sdn. Bhd., Ekovest Group, Malton Berhad, Pavillion Kuala Lumpur,Maxim Sdn. Bhd, WCT Berhad dan Yayasan Al-Mansooriah serta Yayasan Albukhary. 

Program Baiti Jannati @ Wilayah Persekutuan dapat dilihat sebagai satu penyelesaian dalam membantu dan menangani kemiskinan bandar di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Kita tidak mahu golongan ini terpinggir dalam arus deras pembangunan dan pemodenan bandar. Saya harap usaha murni ini dapat diteruskan dan lebih banyak syarikat akan tampil untuk bekerjasama dengan pihak kementerian menerusi program ini yang dapat memberi kehidupan yang lebih selesa kepada golongan yang memerlukan.

Friday, April 27, 2018

Kulit Cantik dengan Sista Stardust Berries Rose ;)

Sista Stardust Berries Rose: Honest Review| Salam and Hi. If y'all follow Mak on FB or Insta, sejak bulan lepas Mak jarang up selfie sebab the truth is for the last two months, muka Mak naik breakout kecil-kecil, and tangan Mak gatal sangat nak picit-picit all those pesky pimples especially yang dekat dahi. Kesudahannya, tinggallah parut durjana yang hanya mampu ditangisi.

So, when one of my friends recommend Mak consume this supplement "Sista Stardust Berries Rose", and Mak pun ada baca good review about this product; I said why not? (KKM 180717/08/227)
sista stardust berries rose
BERRIES ROSE BY SISTA STARDUST
Berries Rose adalah makanan tambahan yang berasaskan daripada campuran bahan botani semulajadi untuk kesihatan dan kecantikan. Mengandungi ramuan istimewa iaitu Ekstrak Kelopak Rose (Japan Whitening) yang merupakan ramuan berpaten No.3818483 yang mana mampu merawat masalah kulit seperti pigmentasi, Jeragat atau Bintik hitam dan pelbagai lagi.

Sesuai Untuk Yang Ada ALAHAN Makanan Laut

KEBAIKAN BERRIES ROSE BY SISTA STARDUST
  • Mencerahkan dan memutihkan kulit seluruh badan
  • Menghalang pembentukan black head dan white head
  • Membantu mngurangkan masalah jerawat dan jeragat
  • Mengatasi masalah kulit berminyak
  • Mengatasi masalah liang pori terbuka
  • Menjadikan kulit lebih lembab
  • Membaiki tona kulit tidak sekata
  • Sesuai untuk masalah kulit sensitif
  • Menyihatkan penglihatan mata
Cara Pengambilan
Campur 1 paket (10 grams) ke dalam 150ml air suam, kacau sehingga larut dan minum serta-merta selepas penyediaan. Minum air yang secukupnya sepanjang hari untuk kesan yang terbaik.

Pemakanan Yang Dicadangkan: 1 paket sehari, sebelum tidur.

Perhatian: Jika anda hamil, menyusu atau sedang mengambil ubat, sila rujuk kepada doktor atau penasihat perubatan sebelum mengambil sebarang makanan tambahan

Ramuan: Fructose, Serbuk Jus Oren, Maltdextrin, Citric Asid, Acacia Gum, Tricalcium Phosphate, Perisa Strawberry, Ekstrak Buah Camu-Camu, Pewarna Strawberry, Ekstrak Biji Anggur, Serbuk Jus Campuran Buah Beri (Blueberi, Strawberi, Rasberi Anggur, Cranberi, Plum), Serbuk Jus Acrola, Sodium Ascrobic (VIT C), Ekstrak Kelopak Bunga Rose

Harga: RM150 untuk 60 hari

Yup, you read it right. Hanya RM150 for 60 days supply. Jadi mesti awak tertanya-tanya, berkesan tak? Kulit jadi cantik tak? Well, you can see it for yourself ;)
Cepat zoom laju-laju, ada tak bekas jerawat dekat dahi? Tak ada! Yes, dah tak perlu selfie separuh muka tak nampak dahi serta "jaga lighting" or filter ;) Kulit pun rasa lembut, lembab dan tona lebih sekata macam iklan.

Cuma part pori kembang kuncup dengan putih 1 badan tu belum lagilah. Mak pun bukan putih sangat, kulit coklat-coklat wanita melayu terakhir gitu. Cukuplah kulit cerah penuh bercahaya keimanan kan? OK, that's all for today. Mak syorkan awak try this supplement untuk kulit kekal cantik (macam Mak)

Untuk maklumat lanjut:

www.sistastardust.com
03 8964 5759 / 011 1611 0369
sista88stardust@gmail.com
No.8, Jalan Balakong Jaya 6,
Taman Perindustrian Balakong Jaya,
43300 Balakong Jaya, Selangor

Till then, TGIF! Have a happy weekend.

Wednesday, April 25, 2018

Segmen Bloglist by Zati

Hi, guys. Click above banner to join ;)

Tuesday, April 24, 2018

Segmen Blogwalking Ramadan-Raya 2018

Salam. Mak join Segmen Blogwalking Ramadan-Raya 2018 by Hasrul Hassan. Segmen ini akan berlangsung bermula dari 24 April hingga 29 April 2018. Jadinya, ada tempoh selama 5 hari untuk rakan blogger menyertai Segmen Blogwalking Ramadan-Raya 2018 ini. Kalau nak join, klik banner di atas OK?

Aktiviti Yang Dilakukan Sepanjang Ramadan
Ramadan is the best month of the year untuk beramal and all. Setiap tahun atau setiap kali Ramadan, Mak akan usaha:

1. Khatam 1 Al-Quran sekali, or twice.
2. Luangkan masa ke masjid untuk Tarawih.
3. Kurangkan makan semasa berbuka.
4. Kurangkan berbelanja semasa ke bazar, or tak payah pergi.
5. Kerja lebih kuat, menderma lebih banyak bulan ni ;)

OK, semoga Ramadan kali ini penuh makna. Amin.

Monday, April 23, 2018

Parenthood dan Crowd Control

Adam (5 yo), Iman (4yo), Fateh (2yo) and Baby Yusuf (2 mo)
Sebenarnya ni cerita bulan lepas, Mak ada post dekat FB juga. Tapi Mak up dekat sini untuk kenangan ;) 

Every month Mak memang sentiasa akan plan "getaway" dengan anak-anak. Kalau tak ada budget pun, Mak kena usaha juga. HAHAHA. 

Ada je aktiviti luar yang tak perlu wang ringgit. Mak memang selalu bawa bebudak ni pergi playground tapi ini adalah untuk bagi diorang pergi jauh sikit and bagi pendedahan awal tengok dunia. Nak travel jauh-jauh, Mak surrender awal. Belum boleh lagi. Plus Mak want to make them extra happy, dan "mencuci" dosa-dosa yang Mak TERbuat dekat diorang; like macam termarah ke, tercubit ke, tertinggi suara ke, TER"absent parenting" ke. Sebab Mak rasa all those things tak cukup dengan maaf. 

I'm not a perfect mom after all. But I do try to be one. Semua parent pun macam tu kan. So I took all the penat lelah as my "punishment" melayan kerenah diorang ni dekat public. Tuhan je tahu betapa gigihnya Mak "Crowd Control". Boleh ke macam tu?

MAK PERLU CHEAT CODE UNTUK EXTRA ENERGY, MONEY DAN POWER!
.
Start with FanPekka lepas tu makan KFC, separuh jalan movie Pasific Rim, yes half! sebab Adam insist nak keluar even sebenarnya dia yang nak tgok movie robot tu *facepalm* then pergi IKEA dan apa-apa in between with semua baby memang semput gila sangat! Dengan Adam+Iman suka berlari bergurau tak kena tempat. Fateh dengan syndrome two-nagers ni. Adoi. Nasib baik yusuf relax je tidur lepak-lepak dalam carrier. Serius, rasa nak naik hijau, but mak ain't got energy for that anymore~
.
At the end of the day, drive back I ask Adam, Iman, Fateh dan Yusuf; Awak semua seronok? Diorang cakap diorang HAPPY and give me that lovely cheeky smile

OK. Somehow it really relieving and watch them laugh make me "lit" inside. I'm happy too. Jadi marilah kita balik boyfriends ibu.Yes, ibu sayang korang semua sambil tarik nafas dan hembus.

Jadi bulan ni kita nak pergi mana pulak? ;)

Saturday, April 21, 2018

SPM Result Giveaway

Assalamualaikum kepada semua rakan blogger. Bersempena dengan keputusan Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang diumumkan pada 15 Mac 2018 lalu, Abam Kie dan penaja2 yang baik hati dengan secara rasminya melancarkan SPM Result Giveaway. Jom sertai GA yang hebat ini kerana kami sudah menyediakan pelbagai hadiah menarik dan barangan eksklusif untuk dimenangi. Kalau tak join memang rugilah. Berikut ialah hadiah-hadiah yang ditawarkan:

Hadiah Pertama: Domain DotCom X 1 pemenang
Hadiah Kedua: Kopi Pak Belalang X 2 pemenang
Hadiah Ketiga: Tudung X 1 pemenang
Hadiah Keempat: Novel Baharu X 3 pemenang
Hadiah Kelima: RM20 X 1 pemenang
Hadiah Keenam: RM10 X 1 pemenang
Hadiah Ketujuh: Topup RM10 X 4 pemenang
Hadiah Saguhati: Topup RM5 X 2 pemenang untuk peserta terawal dan terakhir!

Kesemuanya 15 orang pemenang bakal kami cari!

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow blog penganjur dan penaja-penaja berikut:

2. Follow instagram berikut

3. Like Facebook berikut:

4. Follow Google Plus berikut:

5. Langgan saluran YouTube * Pokucu *

6. Buat entri bertajuk 'SPM Result Giveaway'.

7. Salin dan tampal kod HTML di bawah:

8. Cuba teka berapa unit/aggregat yang Abam Kie perolehi semasa menduduki SPM tahun 1990 lalu. Sebagai 'clue', Abam Kie dapat Pangkat 1 (6 - 24 unit). Jadi pandai2lah teka, ye? Pemenang akan dipilih berdasarkan tekaan yang tepat. Sekiranya lebih daripada seorang peserta membuat tekaan yang tepat, maka peserta terawal akan memenangi hadiah berkenaan diikuti oleh peserta seterusnya. Pemenang seterusnya akan dipilih berdasarkan tekaan yang hampir tepat

9. Terbitkan.

10. Tinggalkan pautan entri giveaway dan tekaan anda di ruangan komen entri di SINI sahaja.

11. Siap!

Jika nak join GA ini sila klik di SINI atau banner di atas. Peraduan berlangsung sehingga 11.59 malam, 22 April 2018. SEKIAN. TERIMA KASIH.

Friday, April 20, 2018

THE POWER OF DOA | FORMULA DOA

cara berdoa adab berdoa
Salam Jumaat. Doa adalah senjata bagi orang mukmin. Al-Quran memaparkan banyak ayat, antaranya firman Allah (mafhumnya): "Berdoalah kepada-Ku, Aku (Allah) akan memperkenankan doa permohonan kamu..." (Surah Al-Ghafir, Ayat 60)

Firman Allah (mafhumnya): "Apabila hamba-Ku bertanyamu tentang Aku hai Muhammad, maka jawablah Aku (Allah) amat hampir dengan mereka, Aku memenuhi doa yang memohon kepada-Ku. Maka mereka hendaklah memenuhi perintah-Ku dan mereka beriman kepada-Ku agar mereka sentiasa mendapat petunjuk," Surah Al-Baqarah, Ayat 186)

Dalam as-Sunnah, terdapat banyak hadis-hadis fi'li (perbuatan) dan hadis-hadis qauli (percakapan) yang jelas baginda Rasulullah s.a.w., berdoa ke hadrat Allah SWT.

Jadi hari ini, Mak nak kongsikan Formula Doa yang Mak amalkan. Semoga bermanfaat.

*#FORMULA_1*

Sebelum ini kita selalu berdoa, "Ya Allah berikanlah aku kekuatan." Jika kita berdoa begitu, maka Allah akan sentiasa UJI untuk test kekuatan kita. Faham faham?

Jadi doa yang kita boleh betulkan ialah,

"Ya Allah lapangkan kesulitan apa yang aku hadapi ini, Ya Allah keluarkan aku dari kesulitan ini, Ya Allah bantulah aku ".

*#FORMULA_KE_2*

Selain daripada itu, kita sebelum ini mungkin selalu berdoa, "Ya Allah BERILAH aku...". Jadi, selepas ini kita tukar sikit doa iaitu,

"Ya Allah KURNIAKANLAH aku..."

Kerana apa? Jika kita sebut BERI maka bila-bila masa Allah boleh ambil balik. Namun, jika sebut KURNIA, maka Allah akan kurniakan kita sesuatu sampai bila-bila InshaaAllah.

*#FORMULA_KE_3*

Satu lagi, selalu saya dengar dan nampak orang doa begini, "Semoga DIMURAHKAN rezeki". Selepas ini, latihkan baca doa begini:

"Semoga DILIMPAHKAN rezeki yang berpanjangan dan berkat."

Nampakkan dua perbezaan doa itu? Doa kena betul, sebab setiap doa kita Allah dengar dan yakin Allah makbulkan doa kita. Jadi dengan doa ini saya nampak betapa pentingnya untuk kita praktikkan dalam kehidupan seharian.

*#FORMULA_KE_4*

Selain itu, selalu kan kita berdoa seperti ini, contohnya, “Ya Allah, kurniakanlah kami zuriat, anak yang soleh dan solehah” dan setiap kali itu jugalah kita akan berasa kecewa, stress bila doa tidak dimakbulkan Allah.

Kalau selama ni kita hanya minta pada Allah sekadar nikmat sahaja. Kita tak benar-benar ikhlas meminta padaNya supaya diberikan nikmat yang lebih bernilai. Maka hari ini, ayuh kita tukar cara berdoa seperti ini, contohnya:

"Ya Allah, sekiranya dengan mempunyai zuriat dapat mendekatkan aku dengan diriMu maka makbulkan ya Allah.

Sekiranya dengan mempunyai anak membuatkan Engkau lebih memandangku ya Allah, maka kurniakanlah.

Sekiranya dengan mempunyai anak membuatkan ibadahku lebih bertambah dan solatku lebih khusyuk maka izinkanlah nikmat ini Engkau pinjamkan padaku ya Allah..

Kerana Engkau sahajalah sebaik2 perancang dan Engkaulah Tuhan yang Maha mengetahui atas segala sesuatu yang terbatas bagiku,"

Amin Ya Mujib.

Sebabnya, bilamana kita berdoa seperti di atas ini, matlamat dan objektif dalam doa itu bukan terfokus pada nikmat semata, tapi lebih ikhlas kerana hubungan kita pada Allah yang memberikan nikmat itu.

*#FORMULA_KE_5*

Selalu juga, bila kita berdoa kita minta macam-macam pada Allah.. hingga kita lupa nak bersyukur atas segala nikmat yg telah Allah beri.. Kita lupa nak bersyukur dengan rezeki yg sudah ada di hadapan kita..

Jadinya, bersyukur dulu atas apa yg Allah dah beri, maka Allah akan tambahkan lagi.. Sebagai contoh:

"Ya Allah, aku bersyukur umurku masih panjang lagi pada hari ini, maka Engkau jadikanlah hariku sebagai ibadah kepada Mu. Dan redhalah kepadaku ya Allah.."

*#FORMULA_KE_6*

Satu lagi cara berdoa adalah dengan mendoakan orang lain. Kerana bila mendoakan orang lain, seluruh malaikat di Arasy akan turut mengaminkan doa kita.. satu contoh,

"Ya Allah, sahabatku ini dalam kesulitan dan kesempitan ya Allah.. bantulah dia ya Allah, lapangkan kesulitannya.. permudahkan perjalanan hidupnya ya Allah.."

Jadi marilah bersama-sama kita tukar cara kita berdoa. Semoga readers blog Mak yang membaca beroleh manfaat yg sebanyaknya. InsyaAllah.

Wednesday, April 18, 2018

Lirik Lagu Haram - Hael Husaini & Dayang Nurfaizah

Lirik Lagu Haram - Hael Husaini & Dayang Nurfaizah | I'm a fan of Dayang Nurfaizah. Semua lagu dia menusuk jiwa; dan Hael Husaini, lagu Jampi dia memang Mak ulang banyak-banyak kali. Then when I saw their first song together; HARAM on youtube today *kaboom* now it's on my playlist, Mak repeat over and over again. Dedicate to all of you #KitaSajaTahu ;)
lirik lagu haram hael husaini dan dayang nurfaizah
Lirik Haram - Hael Husaini & Dayang Nurfaizah
Komposer: Hael Husaini, Ezra Kong
Lirik: Hael Husaini, Ezra Kong
Youtube: Video

(Hael Husaini)
Selalu salah salah salah aku
Memilih cinta aku dulu
Mati rasa aku

Dan benar benar benar kali ini
Memilih kamu
Mencintai aku

Rahsiakan cinta ini
Biar tersimpan hingga sampai
Akhir nanti

Oh biar rasa ini
Tersimpan hanya untuk aku
Kamu saja tahu

Oh biar rasa ini
Hanya sekadar engkau tahu
Aku ada bila perlu

Kita saja tahu....

(Dayang Nurfaizah)
Ternyata benar benar kali ini
Memilih kamu
Mencintai aku

Rahsiakan cinta ini
Biar tersimpan hingga sampai
Akhir nanti

(Hael Husaini & Dayang Nurfaizah)
Oh biar rasa ini
Tersimpan hanya untuk aku
Kamu saja tahu

Oh biar rasa ini
Hanya sekadar engkau tahu
Aku ada bila perlu

Kan ku haramkan hati
Selain diri ini
Hoo.. hoo.. hooo.. hooo
Hanya kita berdua

Oh biar rasa ini
Tersimpan hanya untuk aku
Kamu saja tahu

Oh biar rasa ini
Hanya sekadar engkau tahu
Aku ada bila perlu

Kita saja tahu
Kita saja tahu

P/S : Credit Image to Rafzan Tomomi ;)

Monday, April 16, 2018

SDS | Let's Get Messy with Messy Bun!

SDS Let's Get Messy with Messy Bun | Brace yourself~ Messy Bun/Dirty Bread is now in Malaysia! Mak dah try, memang sedap and super-messy ;)
sds messy bun
#1st Round
#2nd Round
Even my kids love it so much. Guess we need to go for another round right? ;) (and more extra clothes, and wipes)

SDS Messy Bun
  • Chocolate croissant with chocolate filling, coated with chocolate ganache and cocoa powder
  • Originated from Korea since early 2017
  • Become popular in Korea, China, Taiwan, and Malaysia recently. Celebrities, influencers, public and kids are crazy for its deliciousness of it, and posted photos of messy look when eating the bun.
  • Why is it “Messy”: Cocoa powder will easily leave stain on face, while chocolate ganache causing teeth dirty. The person eating the bun will look “Messy” in the end.
  • You can eat any way you like as long as it gets messy.
Now you can get for yourself at any SDS Outlets (Click here for SDS Outlets list) for RM5.80 each. For more info, visit SDS Bakery & Cafe website or their social media (Facebook and Instagram)

#sdsgroups #ilovesds #messybun #LetsGetMessy

Masalah dan Solusi Broken Link

Mak ada tons of Broken Link last time. Mak dah slow-slow buang and currently blog mak dah "bersih" sikit. FYI; Broken Link ni adalah mana-mana link dalam blog kita yang dah tak ada. Kalau klik link tu, it leads to PAGE NOT FOUND atau 404 NOT FOUND. So here it is, Mak explain bout this culprit link seringkas mungkin ;)
solution broken link
KENAPA BLOG KITA ADA BROKEN LINK?
Seperti yang Mak jelaskan, broken link ialah link yang dah literally mati dan tak valid. Jadi, punca ianya berlaku ialah:
URL yang dituju sudah berubah atau telah diganti.
URL yang dituju sudah dihapus.

KEBURUKAN BROKEN LINK
Mempengaruhi Pagerank dan Pengindeksan blog through SEARCH ENGINE.
Menurunkan kualiti SEO blog.
Jika terlalu banyak broken link, dikhuatiri blog kita dianggap SPAM oleh SEARCH ENGINE.
Impak negatif pada pengunjung, (klik-klik tak ada info, pfft~)

CARA MENGESAN BROKEN LINK
Ada beberapa cara untuk untuk mengesan broken link dalam blog and Mak nak share cara paling mudah. Caranya:

Pergi ke laman sesawang Online Broken Link Checker. Masukkan alamat blog anda dan klik "Find Broken Links"
broken link solution
It tooks time, to scan all the link. Jadi kena tunggu sekejap sampailah siap ;)

SOLUSI BROKEN LINK: BAGAIMANA NAK DELETE BROKEN LINK?
Senang je nak buang sebenarnya. Yang buat susah tu sebab kalau tak pernah "buang", berjela panjang linknya. First time Mak buat scan punyalah banyak sampai ribu-ribu. Jenuh juga mak delete satu-satu. Jadi ini cara nak buang broken link dengan mudah.
broken link solution
Bila dah siap scan, akan keluar list macam atas ni.

Contoh nak buang broken link No. 2 tu : https://www.instagram.com/ciksuzlin (Please note that Mak dah tukar URL Instagram Mak, sebab tu link tu dah tak valid or broken)

Copy broken link bulat-bulat then klik url under tab Page where found tu. (url tu menunjukkan lokasi di mana broken link anda berada)

Bila page dah keluar, right click mouse dekat mana-mana and klik inspect. Tekan Ctrl + F and Ctrl + V > Enter

Dia akan highlightkan mana lokasi link dekat page tu; samaada dekat entri, dekat komen, dekat sidebar.  (Boleh klik pic dekat bawah untuk lebih jelas)
broken link problem
Macam yang Mak punya ni dekat entri. Jadi Mak edit semula entry tu, masukkan link Instgram baru. Kalau memang link tu definitely tak ada, edit entry dan remove je link tu. Kalau ada broken link dekat komen, awak delete forever komen tu. Senang kan?

OK that's all. Jangan lupa check selalu ya broken link ni. Kalau awak still pening lagi, boleh ajukan soalan dekat socmed Mak, link ada dekat sidebar ;) Till then, Salam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...