Lazada Malaysia

Thursday, April 25, 2013

Review: Maybelline Clear Smooth BB Stick

     Lin tak guna BB cream. I know, I know * redundant* BB cream tu bagus dan practical. Last time Lin ada try Maybelline Clear Smooth Minerals BB Cream, and other BB cream brand but my face tend to be oily berkilat-kilat lebih dari biasa. So, last-last I stick to my old makeup routine, guna compact powder je. So, bila Maybelline Clear Smooth BB Stick ni berada di pasaran last year and it claim sangat sesuai untuk kulit berminyak or kombinasi, Lin teruja lah nak try.
     
According to Maybelline, 8 kelebihan dalam 1 produk:
  1. Controls shine - Mineral clay formula helps keep skin shine-free all day
  2. Lasts all day - Powder finish resists sweat and sebum for up to 12 hours
  3. Clears - Reduces the appearance of dark spots, redness, fine lines, and wrinkles
  4. Refines - Reduces the appearance of pores
  5. Conceals - Instantly hides flaws and imperfections
  6. Evens - Corrects uneven skin tone
  7. Smoothens - Makes skin feel smooth, soft, and supple
  8. Protects - SPF 21/PA+++ protects against harmful UVA and UVB rays
Cool huh? All in one. Ada 2 pilihan warna: 01 Fresh and 02 Natural. Lin guna 02 Natural ^_^  It cost RM22.41 dekat Watson. Lin dah pakai almost 2 weeks now, I guess I've found another "bestfriend". 

My verdict:
Control Shine?
Yup. It does work, up to 3 hours la. Lin pakai pukul 8 in the morning and muka sedikit berminyak dekat T-zone. Lin touch up pakai compact powder untuk hilangkan minyak.
Last all day?
Is it? Lin guna makeup sampai pukul 2 je, lepas tu cuci (^______^)" Tapi Lin guaratee it still there.
Clears Appearance of dark spot, redness, fine lines and wrinkle?
Dark spot and redness, yes almost. Fine lines and wrinkle tak pasti pula sebab tak ada lagi.
Reduce appearance of pores?
Yes!
Conceals?
I would say light-medium coverage. 
Smoothens?
Well, yes.
Lain-lain?
Easy to apply, murah, seragamkan warna muka, praktikal especially bila tengah rush, suitable for my skin; tak ada rash or jerawat after guna, doens't clog pores and brighten my face a bit.

Conclusionnya, Lin bagi 5/5. I love it and I would recommend it to my reader,of course! ^_^ Give it a try girls!

Wednesday, April 24, 2013

Sedap ke Burger Bakar Abang Burn?

     Mula-mula tengok Burger Bakar Abang Burn ni macam biasa je perasaannya. Tapi sejak dua menjak perlancaran menu baru Abang Burn: Meatball Abang Burn, nafsu nak makan membuak-buak. Teringat meatball dekat Ikea. Hahaha~ dan juga saya salahkan blogger-blogger atas semua review dan gambar-gambar yang menggiurkan tersebut samaada di blog atau Facebook. Akhirnya Lin pergi juga beli Burger Bakar Abang Burn tu dekat Today's Market, Seri Alam. 
Lin tapau je~ balik rumah bubuh dalam pinggan. Lin order Beef Supremo Cheese Single [RM10.50] and Meatball with cheezy wedges [RM9.90]. OK fine, dah berterabur presentationnya tak macam gambar dalam iklan.
Close-up Burger Bakar Abang Burn
     Rasanya? Kalau Meatball tu memang perfect, fully cooked and homemade sos dia memang sedap seperti yang digembar-gemburkan. Kalau tengok dekat review, cheezy wedges tu sepatutnya dapat 5 ketul je. Tapi Lin dapat banyak pula. Hohoho~ rezeki jangan ditolak. Part Burger Bakar pula, besar, patty dia tebal, ada cheese, ada onion ring dalam 3 ketul mcm tu and err..cendawan goreng? secret recipe ke? sepatutnya memang ada ke cendawan goreng? Agak confuse disitu.
     Service? Well, surprisingly cepat gila even ramai orang. Lepas order Lin baru je duduk order air, tiba-tiba dah siap. Air pun tak sampai lagi. Tempat makan OK and selesa, kebersihan pun OK. Conclusionnya, best and boleh beli pergi lagi. Lin bagi 4/5 bintang. Lepas ni nak pergi makan dengan Encik Hubby pula, burger besar boleh kongsi main suap-suap kan. HAHAHA.

Info Burger Bakar Abang Burn
Twitter: @AbangBurn
Website: abangburn.com
Senarai menu: MENU
No. Telefon: 013-744 3170 [Cawangan Mewah Cafe, Today's Market]
Waktu Operasi: 5.00PM-12.30AM

Monday, April 15, 2013

Resepi Kek Coklat

Projek malam Isnin w/ Daniel. 1st time try resepi ni, jumpa kat FB. Simple je. Boleh bubuh coklat rice. Tapi malas nak pi kedai beli. So jadilah kek tak berhias macam ni. Walaupun kurang cantik, tapi boleh tahanlah sedapnya. Rasa macam kek coklat moist yang 1/2 kilo RM20 tu. Pasni kalau nak makan boleh buat sendiri jelah, jimat. nyum2~


RESEPI KEK COKLAT


Bahan-bahan kek coklat:
250gm butter
3/4 cawan gula
4 biji telur
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
1 cawan air atau susu cair


Bahan-bahan coklat cair atau topping:

1 sudu marjerin
2-3 sudu susu pekat manis
2-3 sudu serbuk koko
sedikit air


Cara buat kek coklat:

1. Bancuh serbuk koko dan air atau susu cair.
2. Pukul butter dan tambah gula sehingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. pukul lagi.
4. Masukkan tepung gandum selang-seli dengan bancuhan koko tadi sambil terus memukul.
5. Kukus 45 minit.


Cara buat coklat cair untuk topping:

1. Cairkan 1 sudu marjerin.
2. Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko
3. Tambahkan sedikit air supaya tidak terlalu pekat
4. Hiaskan kek mengikut kreativiti sendiri ya..:)


Source: Facebook.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...