Thursday, November 1, 2012

PERMOHONAN BR1M SECARA ONLINE

Bantuan Rakyat 1 Malaysia
SYARAT-SYARAT KELAYAKAN
• Isi rumah yang layak (RM500):
(i) Warganegara Malaysia;
(ii) Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar bulanan
isi rumah RM3,000 dan ke bawah.
> Berkahwin;
> Ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun ke bawah;
> Bujang yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun ke bawah (dalam rumah yang sama).
(iii) Warga emas sebatang kara (berumur 60 tahun dan ke atas, lahir pada tahun 1953 dan ke bawah) dengan jumlah pendapatan kasar
bulanan RM3,000 dan ke bawah.

• Individu yang layak (RM250):
(i) Warganegara Malaysia;
(ii) Bujang (termasuk Balu / Janda / Duda) yang tiada tanggungan, berumur 21 tahun dan ke atas (lahir pada tahun 1992 dan ke bawah)
dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM2,000 dan ke bawah.

• Tidak termasuk pelajar yang menerima Baucar Buku 1Malaysia.
• Hanya pemohon yang berjaya sahaja layak menuntut bayaran.


Untuk permohonan secara atas talian, sila klik di [SINI]. 
Untuk muat turun borang klik di [SINI], isi selengkapnya dan hantar ke kaunter BR1M 2.0 yang berdekatan.

Thursday, August 30, 2012

Halal Chinese Food Ipoh: Restoran New Hollywood

Location :
Happy Fried Dough @ New Hollywood Restaurant
38, Jalan Lee Kwee Foh,
Canning Garden,
31400 Ipoh, Perak.
Telephone : 6012-510 9971.
Opens daily from 7am until 4pm. Closed on Mondays.
[Map]
Recommended:
Hong Kong Chee Cheong Fun, freshly made right in front of you eyes; RM3.30.
[Prawn/Chicken]
Kuew Tiau; RM3.80.

Do it Naturally.

I have this vision: Having a simple or basic/rustic lifestyle small tiny house dekat kawasan kampung, use only natural and organic products, growing my own food etc. One day..one day..I will free myself from this rat race, live my life to the fullest with my love one, and I would probably write a book about it.

Wednesday, July 11, 2012

Cara bersihkan buah & sayuran dari kesan racun perosak (Pesticides)

Sama ada kita sedar atau tak mahu ambil kisah , sebenarnya banyak buah dan sayuran yang terdedah dengan racun perosak kan?

Kerajaan kata tahap pencemaran sisa racun perosak terhadap sayur-sayuran dalam negara masih terkawal. Tu kata kerajaan hasil dari kajian secara rambang ke atas buah-buahan dan sayuran di beberapa kawasan.

Tapi yakin kah kita yang sayuran atau buah-buahan yang kita beli tu betul-betul selamat atau paling tidak pun pencemarannya  pada tahap terkawal?

Mungkin bagi yang mampu dan mempunyai pilihan , mereka boleh memilih sayuran atau buahan yang ditanam dengan kaedah organik. Bagi yang memiliki masa dan ruang (tempat) pula mungkin boleh menanam sendiri . TAPI bagaimana pula yang sukar untuk memperolehi sayuran atau buahan organik dan tidak mempunyai masa apatah lagi tempat untuk bercucuk tanam?

Jika anda tergolong dalam kelompok sukar mendapatkan sayuran/buahan organik , juga tiada masa & ruang untuk menanam sendiri, apa yang anda boleh lakukan ialah :
Memilih dengan teliti buah-buahan dan sayur-sayuran yang ada dipasaran. 

  1. Basuh dan cuci dengan sempurna. Menggosok dengan tangan keatas buah-buahan dan sayur-sayuran akan menghasilkan geseran yang kasar yang akan menghilangkan racun perosak yang digunakan. Jangan gunakan sabun,hanya gunakan air yang mengalir.
  2. Kupas dan buang kulit. Dinasihatkan untuk tidak memakan kulit buah-buahan seperti epal dan jambu batu, kerana kita tidak tahu sebanyak mana racun perosak yang masih melekat padanya. Walaupun nutrien banyak didapati pada kulit buah-buahan, oleh kerana adanya racun perosak ini, ia telah menidakkan khasiatnya. Kupas sayur dan buah untuk mengurangkan kotoran, racun perosak dan mikroorganiama kedalamnya. 
  3. Masak makanan anda jika perlu. Panas dari makanan yang dimasak mungkin membunuh sebahagian dari racun perosak yang tidak hilang semasa membasuhnya.
  4. Basuh menggunakan pembersih khusus untuk sayuran dan buahan.
ATAU

Boleh juga cuba buat cecair pembersih sayuran atau buahan sendiri dengan menggunakan :
Cuka makan yang dicampur dengan air, kemudian rendam sayuran atau buahan ke dalam campuran cuka dan air tersebut.

  1. Campurkan jus lemon , baking soda , cuka makan dan air , masukkan ke dalam botol penyembur (spray bottle) dan bila perlu spraykan sahaya ke permukaan kulit buah dan lap.
  2. Campurkan jus lemon , cuka makan dan air , masukkan ke dalam botol penyembur (spray bottle) dan bila perlu spraykan sahaya ke permukaan kulit buah dan lap.

Tuesday, June 19, 2012

Gardenia Low Fat Fibremeal Range

 
     I'm a SUPER fan of Gardenia [especially 100% Wholegrain, like seriously I can't live a day without a one or two slices of it. Last new product Gardenia ialah European Cottage Style Bread which I already tried and tested with a lot of variation memang terbaik and best! 
     Semalam Lin beli roti dekat kedai mamak depan rumah, Lin ternampak another new product from Gardenia which is Gardenia Low Fat Fibremeal range. I was thrilled! Rasa macam nak beli semua. Ada 3 jenis, which is:
  • Bran & Wheatgerm Light Fibremeal,  RM2.40
  • Finegrain Wholemeal High Fibremeal, RM2.80
  • 100% Wholegrain with Canadian Purple Wheat, RM3.50
Tapi expired date 20hb ni. So, takut roti ni tak habis before that time, dah rugi kan. So, Lin beli Bran & Wheatgerm.
     Rasanya, memang sedap and ada tesktur tak macam roti putih biasa. Sesiapa yang tengah diet tu, eloklah makan roti ni sebab ini adalah salah satu cara mudah untuk ambil fiber/serat yang baik untuk membantu proses penghadaman. Yang tak diet pun boleh makan. Cubalah~ sedap juga kalau makan dengan kaya ni:

suka kaya pandan!

Wednesday, April 4, 2012

[review-ing] Konjac Sponge Kulit untuk halus dan bebas cela.

5 bulan lepas, kita ada beli Konjac Sponge dekat Sasa and dah janji nak buat review pasal sponge ni. Tapi kita asyik terlupa je (>_____<)" sorry. So this time kita nak tunaikan janji kita. 
Konjac Sponge and scrublet
Korang mesti tak tahu Konjac Sponge tu apa kan? Mula-mula dulu Lin pun tak tahu. Lin tahu pasal Konjac Sponge ni time tengok vlog BeautyQQ, bercakap tentang "How to Remove Whiteheads" [sebab dulu Lin ada masalah whitehead]. Lin tengok banyak review, and dapat banyak feedback positive tentang Konjac Sponge ni. Teringin nak beli, tapi tak tahu dekat mana. (+______+)" Then Lin jumpa ni dekat Sasa, apa lagi, mak grab la 1.

Sponge ni ada dua jenis, warna putih dan warna hitam. Warna hitam tu sebab ada arang. Lin beli yang warna hitam. Lepas dah guna seminggu, Lin perasan yang whitehead dekat hidung and sekitar bibir Lin dah kurang. yippi~~! Sekarang, dah 5 bulan Lin pakai, and Lin sangat satisfied. Lin nak explain banyak-banyak pasal Konjac Sponge with Charcoal ni, tapi Lin tak faham apa yang dia tulis kat packaging tu. Lin tak pandai Korea. So, Lin google and dapat ni:



Benefits of a Konjac Sponge
Konjac is reputed for its health giving properties & used by the Japanese for over 1500 years, having originally been used as a medicine in the sixth century
100% Natural Sponge
Gentle exfoliation
100% Colouring Free
100% Additive Free
100% Biodegradable
Naturally Sustainable
Environmentally Safe

A naturally moisture rich plant fibre which is by nature alkaline, and thus balances the acidity of the skins impurities and oils.

The unique net like structure of the sponge, gently massages the skin and stimulates blood flow and new growth of skin cells. Leaving the skin extremely clean and refreshed…..naturally! No need for additional cleansers or soaps unless you really want. Should you chose to use additional cleansers or soap, you can use a fraction of your usual amount, as the sponge will generate more bubbles and spread the cleaner further than usual. Better for your skin, better on the environment and your finances!

Use & Care of your Sponge
Before use, wash the sponge thoroughly. We recommend plunging it in water and squeezing several times.

If the sponge has dried out, always allow it to fully absorb water before putting against your skin.

Gently massage the face and body in circular motion all over, to exfoliate dead skin cells, and deeply cleanse. The massaging will stimulate tired skin & encourage skin renewal. Soap or cleansing solution can be added to the sponge if desired, but is not necessary.

Your sponge should last between 1 and 3 months, depending on how well you treat it, but once it starts to look tired, or starts to break down. Please replace it. The better care you take of your sponge, the longer it will last.

For extended longevity of your sponge, always squeeze out excess moisture after use and allow it to hang in an airy place to dry. Never store it inside the shower cubicle. A damp environment will shorten its life and allow this natural product to start to decompose!

Always:
Rinse sponge before and after use & allow to air dry (that’s what the little hanging string is for on the Puff sponges!)

Do not wring, as this may damaged the sponge.

Sponge hardens when dry, so always re-hydrate in warm water before use again.

Discard if damaged. Can be composted after you have finished with the sponge.

Feel free to pop in the bottom of a plant pot after use or dig into the garden! The sponge will help water your plants by holding the moisture for it!

FAQ
How long will the sponge last? We get asked this all the time! The average is about 3 months, but that depends on use and care. Hang to dry, rinse everytime its used and don't wring it, for maximum life.

Can I sterilise the sponge? Yes, feel free to boil the sponge for a few minutes in a pan of boiling water if you want. Perfect for beauty therapists who want to reuse the sponge on their clients.

Is it suitable for anyone? Yes! Its excellent for all skin types and for children. Our Clay and Charcoal range means you can tackle more specific skin problems or types. Perfect for problem skin, dry, skin, oily skin and spot prone skin.

Shaving Rash? Shaving strips away the top layer of skin. Sooth and cleanse with the sponge, to prevent further damage with additional cleansing methods.

Childrens hair washes, can this help? The sponge is perfect for washing the children’s hair! As no big sploshy cups of water to pour, and you can gently squeeze the sponge over the childs hair to wet and rinse.

Is a Konjac Sponge suitable for the elderly with thin skin? Most definitely! Elderly people frequently suffer from thin skin which breaks and tears easily. The sponge is perfect as it is so gentle and will not dry out or damage the skin.

Acne, is the sponge beneficial? Yes, again, it will certainly help. By gently but deeply cleansing, the sponge will remove the impurities that are causing the spots, and help remove infection. We would recommend our Charcoal Bamboo sponge for this problem.

Eczema sufferers, is the sponge safe for them? Yes, the sponge is fantastic for problem sensitive skin. There are no chemicals and no impurities, so no irritants. We would very highly recommend the use of the sponge for all skin conditions such as eczema.

Is it suitable for a newborn? Yes, very definitely. Nothing to irritate, and better still, no need for any other cleansing solution, shampoo of body wash for baby unless you really wantt! In fact even if you do decide you want to use a bath wash, you can use far less product, so no need to dry or irritate babies skin with a product that will strip delicate skin of essential moisture.

In-Grown Hairs? Will a Konjac Sponge help? Yes, wash daily with circular motions with the sponge, skin will feel softer and dead skin cells will be removed, giving the hairs under the skin a chance to come through rather than getting stuck underneath tougher skin and cause ingrown hair problems.

How frequently should you use the sponge? Every day. Make the sponge your part of your daily regime. Simply use the sponge morning and evening, just whenever you would wash or cleanse your face.

Switching your skincare regime. Simply switch over from cleansers, cotton pads, flannels, or whatever else you use! You can switch just once a day and keep your old cleanser on for the second cleanse of the day, or use the sponge with a facial wash if you want too, but you can simply use water alone, for great results! When we discovered this product, we stopped all old skin cleansing methods, and now use just water and the sponge, nothing else, just the usual moisturiser afterwards. We have all noticed a vast improvment in the skin! No more tight or dry skin, less spots, skin feels quite simply flawless and smooth.

     Banyakkan benefit dia? Lin nak terus guna Konjac Sponge ni. Kawan-kawan try la. Nanti share dengan kita result OK? Huhuhu.

Wednesday, February 22, 2012

Cheese-baked Meatball @Pizza Hut

Daripada tahun lepas, teringin sangat nak makan Cheese-baked Meatball [CBM] dekat Pizza Hut. Tapi mahal. (*_______*)"
Rasa macam tak berbaloi bayar RM10.50 untuk 8 ketul meatball kan? So bila ada offer yang ni:
*klik untuk tumbesaran pesat*
Selasa lepas, kami terus pergi Pizza Hut dekat Giant Tambun.
[depan rumah je~]
My ❤ order 1st set Sensasi Delight, and me CBM la. 
[w/ Carbonara sauce]
Yummeh~!
Tapi serius tak kenyang. Tak puas makan.
(*__________*)"
Balik je rumah aku terus google cari resepi CBM ni, jumpa dekat Me as Aish blog.
[pic ambil dari blog beliau]
Tak boleh jadi ni, next week aku nak buatlah.
Makan puas-puas.

P/S: Pagi-pagi buat entri pasal makan. Perut pun berbunyi-bunyi.

Monday, February 20, 2012

[review-ing] Mee Udang & Ketam Sempoi.

Kalau korang ada dekat area Ipoh, jangan lupa singgah:
MEE UDANG & KETAM SEMPOIII...
Lokasi: Dalam 1km sebelum Tanjung Rambutan, belakang stesen minyak Petronas. Dari jalan raya pun dah boleh nampak kedai makan ni.
This is our 2nd time here. Makanan memang sedap! And of course la special menunya Mee Udang Sempoi kan.Udang memang besar and banyak. Tak percaya? Tengok ni:
[RM8]
Ada makanan-makanan lain juga, Nasi Goreng Ayam Kungpao [is it?], Mee Udang Galah, Mee Ketam etc.
Tapi setakat ni kami baru rasa Mee Udang, Nasi Goreng Kung Pao and Mee Ayam.
Harga? Acceptable. 8 fresh and super big prawn in one plate? OK, berbaloi.
Menu lain, normal price la. Sama macam kedai lain juga.
Saya bagi 8/10 markah!
yeah~
Kalau ayah datang Ipoh nanti, nak belanja ayah makan dekat sini.
v(^_______^)v

p/s: TQ Kak Yati sebab recommend kedai ni kat saya, huhuhu.

Monday, January 30, 2012

Borang Rayuan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M)

bantuanrakyat1malaysia Rayuan Permohonan Bantuan BR1M   Borang
Setelah keputusan permohonan bantuan BR1M diketahui mulai 15 Januari 2012, ramai juga yang gagal dalam permohonan tersebut. Namun pemohon yang gagal boleh membuat rayuan permohonan dengan mengisi borang permohonan BR1M.

Pemohon boleh menghantar borang rayuan sebelum 10 Februari 2012. So, hantarlah sebelum tarikh tutup tersebut. Untuk semakan permohonan BR1M seperti yang diketahui sebelum ini, boleh hubungi talian hotline 1-800-222-500 atau 1-300-88-3010. Waktu operasi adalah 8-5 waktu bekerja.

Borang rayuan yang telah diisi boleh dihantar ke pejabat lembaga hasil dalam negeri (LHDN). Untuk dapatkan borang rayuan BR1M, boleh didapati di laman web berikut:

Saturday, January 14, 2012

Pembayaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M)

Fakta yang korang perlu tahu berkaitan Pembayaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) ini ialah:
  1. Pembayaran akan bermula pada 15 Januari 2012 
  2. Tempoh penyerahan baucar akan berjalan selama dua bulan, iaitu sehingga 15 Mac 2012
  3. Tempoh sah laku baucar adalah sehingga 15 April 2012.
  4. Pembayaran BR1M akan diberikan dalam bentuk baucar tunai
  5. Penyerahan baucar BR1M kepada pemohon yang berjaya akan diadakan secara berperingkat di seluruh Negara. 
  6. Semua pemohon BR1M akan dimaklumkan mengenai keputusan permohonan melalui pos. 
  7. Setiap pemohon yang berjaya akan menerima surat pemakluman masing-masing secara berperingkat, dengan disertakan tarikh dan tempat majlis penyerahan baucar diadakan.
  8. Baucar-baucar boleh ditunaikan di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional, CIMB dan Maybank diseluruh negara. 
  9. Kerajaan juga akan menyediakan kaunter-kaunter bergerak Bank Simpanan Nasional, CIMB dan Maybank pada majlis-majlis penyerahan tersebut. ( Bagi memudahkan urusan orang ramai di kawasan luar bandar menunaikan baucar BR1M)
  10. Pemohon boleh menyemak status permohonan mereka dengan menelefon talian hotline 1-800-222-500/ 1-300-88-3010 mulai 16 Januari 2012. Talian ini beroperasi dari jam 9 pagi hingga 5 petang setiap hari bekerja.
Lain-lain fakta berkaitan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) :
  • Sebanyak 4,123,713 borang BR1M telah diterima dari seluruh Negara ( Sehingga 10 Januari 2012 )
  •  3,850,668 borang telah dimasukkan ke dalam sistem data bagi tujuan pengesahan.
  • Sebanyak 3,102,054 permohonan yang telah diluluskan   ( Sehingga 10 Januari 2012 )
  • Baki permohonan sedang melalui proses pengesahan dan dijangka selesai pada 13 Januari 2012.  
  • Tempoh penerimaan borang BR1M dilanjutkan selama satu bulan, iaitu sehingga 10 Febuari 2012.
  • Orang ramai masih boleh menghantar borang-borang permohonan BR1M di pejabat cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDNM) dan agensi-agensi Kerajaan yang berkaitan, sehingga tarikh tersebut.
Note : Bagi pemohon yang gagal, rayuan semula boleh dibuat. Kementerian Kewangan telah menyediakan format khas untuk rayuan BR1M yang boleh di dapati di:
  1. Pejabat cawangan LHDN dan agensi-agensi Kerajaan yang berkaitan, 
  2. Muat turun daripada laman web Kementerian Kewangan (www.treasury.gov.my).
[souce: anamarza]

Friday, January 13, 2012

STATUS PERMOHONAN BANTUAN RAKYAT RM500

STATUS PERMOHONAN BANTUAN RAKYAT RM500 | Pembayaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kepada pemohon yang berjaya akan dibuat dalam bentuk baucer tunai, bermula Ahad ini. Pembayaran secara berperingkat itu dijangka mengambil masa dua bulan sehingga 15 Mac depan.
Baucer itu boleh ditunaikan di cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN), CIMB dan Maybank di seluruh negara. Pemohon boleh menghubungi talian hotline 1800222500 atau 1300883010 mulai Isnin ini antara jam 9 pagi hingga jam 5 petang untuk memeriksa status permohonan. Atau anda boleh mula menghantar pertanyaan email ke belanjawan2012@treasury.gov.my. Insyallah anda akan dapat serta merta status permohonan anda.
Sehingga Selasa lalu, sebanyak 4.12 juta borang BR1M diterima dari seluruh negara dan daripada jumlah itu, 3.1 juta diluluskan. Baki permohonan sedang diproses dan dijangka selesai esok.
Tempoh penyerahan borang BR1M itu dilanjutkan selama satu bulan lagi sehingga 10 Februari depan.
Bagi pemohon yang gagal, rayuan boleh dibuat dengan menggunakan borang khas yang boleh diperoleh di pejabat LHDN, agensi kerajaan berkaitan atau dimuat turun menerusi laman web www.treasury.gov.my

Sunday, January 1, 2012

My 2012 Resolution.

Bye-bye 2011. Welcome 2012. (^o^)丿

Banyak benda dalam kepala ni nak fikir. Preparation untuk praktikal kat hospital satu apa pun tak buat lagi. Macam-macam feeling ada; sedih sebab cuti dah habis, excited nak pergi praktikal, takut, etc. Wishlist pun dah semakin panjang.

Apa-apa pun, hidup mesti diteruskan ;] 
* optimism di tahun baru*
enough said, THIS IS MY 2012 RESOLUTION:

#1 Have more "ME" time. Learn to relax and give myself a break.

#2 Organize, Organize, organize.

#3 Jadi Muslimah yang lebih baik dari semalam untuk family, masyarakat, agama dan negara. (^o^)

#4 Jaga kesihatan. Watch what you eat and more exercise!

#5 Increase OPTIMISM level.

#6 Study+Read more, more and MORE books.

#7..lastly, increase tahap kerajinan untuk berblog! yeah~

2012, PLEASE BE GOOD TO ME.
*fingers crossed*

note:..psst..lepas ni mesti entry aku banyak berkisarkan hospital. (-__-)"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...