Lazada Malaysia

Tuesday, September 30, 2014

SIMPLEST,EASIEST,TASTIEST and FOOLPROOF APPLE CRUMBLE

SIMPLEST,EASIEST,TASTIEST and FOOLPROOF APPLE CRUMBLE 
by Cik Suzlin
Untuk Crumble:
2 cawan tepung naik sendiri
150g Buttercup
4 oz gula kastor
1 sudu kecil cinnamon powder*
Mix all this ingredient until it become crumbly. agak-agak tak crumbly, campur tepung lagi sikit. buat sampai crumbly tau.

Untuk Apple Filling:
4 biji apple hijau yang dipotong kecil atau dihiris [ikut suka]
2 oz gula kastor
1 sudu kecil cinnamon powder*
Mix all this Ingredient pastu masuk dalam buttered loyang. Tambah Crumble kat atas sampai penuh loyang. Buat slow-slow jangan tekan crumble tu, nanti keras pulak. Buat ala-ala macam menabur padi, sesedap rasa.

Then bakar dalam oven suhu 180C selama 35 minit. Jangan bakar lama sangat, kang atas dia hangit, xsedap makan.

TIPS/Workflow
1. Panaskan Oven 180C siap-siap
2. Buat Crumble dulu baru potong apple, sebab kalau potong apple tu dulu, nanti apple tu teroksida.
3. Masa tabur crumble jangan tekan tau, nanti keras.
4. Lepas dah bakar, bagi sejuk jap, atau masuk dalam peti ais sebab bila potong macam ada bentuk sikit, tak ada pecah-pecah. TAPI, disebabkan my hubby and I tak menyabar, lantak la tak cantik pun, janji sedap.
5. *cinnamon powder tu, tak letak pun tak apa. tapi aku suka, sebab wangi.
6. Apple crumble best serve with vanilla icecream/whipped cream.
7. Cara aku pilih apple: apple yang aku makan raw sedap, maknanya bakar pun mesti apple tu sedap jugak.

9 Warning Signs You’re in Bad Company

It is better to be alone than in bad company.

A big part of who you become in life has to do with who you choose to surround yourself with. Sometimes luck controls who walks into your life, but you decide who you let stay, who you pursue, and who you let walk back out.

Ultimately, you should surround yourself with people who make you a better person and let go of those who don’t. Here are some warning signs you’re in the presence of the latter:
1. They only make time for you when it’s convenient for them.
It’s obvious, but any relationship without regular interaction and communication is going to have problems, especially when there’s a lack of commitment.

Don’t waste your time with someone who only wants you around when it’s convenient for them. You shouldn’t have to force someone to make a space in their life for you, because if they truly care about you they will gladly create space for you.

Being in a relationship with someone who overlooks your worth isn’t loyalty, it’s stupidity. Never beg someone for attention. Know your self-worth, and move on if you must.
2. They hold your past against you.
Some people will refuse to accept that you are no longer who you used to be – that you’ve made mistakes in the past, learned from them, and moved past them. They may not be able to stand the fact that you’re growing and moving on with your life, and so they will try to drag your past to catch up with you. Do nothelp them by acknowledging their negative behavior. Keep moving forward.

Holding on to the unchangeable past is a waste of energy and serves no purpose in creating a better day today. If someone continuously judges you by your past and holds it against you, you might have to repair your future by leaving them behind.

3. You feel trapped.
Healthy relationships keep the doors and windows wide open. Plenty of air is flowing and no one feels trapped. Relationships thrive in this kind of unrestricted environment. You can come and go as you please, but you choose to stay because where you are is where you want to be.

If you want to be a part of someone’s life, all the open doors and windows in the world won’t make you leave. If someone has closed them all in an effort to trap you into something you don’t want to be a part of, it’s time to find the strength to kick down the door. 

4. They discredit your dreams and abilities.
If you allow others to define your dreams and abilities, then you enable them to hold you back. What you’re capable of achieving is not a function of what other people think is possible for you. What you’re capable of achieving depends on what you choose to do with your time and energy.

People will throw all sorts of assumptions your way about what is possible and what is impossible. Look beyond the presumptions and mental limitations of others, and connect with your own best vision of how YOUR life can be. Life is an open-ended journey, and what you achieve comes from what you expect to achieve and what you work to achieve.

So don’t worry about what everyone else thinks. Keep living your truth. The only people that will get mad at you for doing so are those who want you to live a lie.

5. They have lied to you more than once.
Love is a verb, not a noun. It is ACTIVE in all relationships. Love is not just feelings of passion and romance between lovers; it is also a behavior among friends and family. If someone lies to you, they are unlovingly disrespecting you and your relationship.

When you keep someone in your life who is a chronic liar, and you keep giving them new chances to be trusted, you have a lot in common with this person – you’re both lying and being unloving to you!

Bottom line: Those who avoid the truth and tell you only what you want to hear do so for their own benefit, not yours. Don’t put up with it.

6. Their negativity is rubbing off on you.
The negative people in your life don’t just behave negatively towards you, but towards everyone they interact with. What they say and do is a projection of their own reality – their own inner issues. Even if they say something to you that seems personal – even if they insult you directly – it likely has zero to do with you.

This is important to remember because what these negative people say and do shouldn’t be taken to heart. Although you don’t have control over what they say and do; you do have control over whether or not you allow them to say and do these things to you. You alone can deny their venomous words and actions from invading your heart and mind. If you feel like these people are getting to you, take a break and give yourself some space to breathe.

Positive things happen when you distance yourself from negative people. Doing so doesn’t mean you hate them, it simply means you respect yourself.

7. They are excessively envious of what you have.
A little bit of envy is OK, but when someone is excessively envious of what you have, there’s a good chance what they really want is to take it from you.

Excessive envy doesn’t tell you how much someone admires you, it tells you how much they dislike themselves. If you can, try to help lift them up, but also be careful that they don’t pull you down. Oftentimes no amount of love, or promises, or proof from you will ever be enough to make them feel better about themselves. For the broken pieces they carry, are pieces they must mend for themselves. Happiness, after all, is an inside job.

8. They motivate you to be judgmental or hateful.
Truth be told, no human being is superior. No faith, race, size or shape is inferior. All collective judgments about others are wrong. Only judgmental hypocrites make them.

If you judge others by their skin color, their body size, and their outer beauty, you will miss EVERYTHING about who they really are. It is amazing the quality of people you will learn about and meet in this world if you can simply get past the fact that lots of people are not dressing and living the way you do.

People who motivate you to judge or hate others are as bad as bad company gets. Avoid them at all costs.

9. They want you to be someone else.
Spend time with people who see you the way you are, and not as they wish to think you are. Spend even more time with those who truly know about you, and who love and respect you anyway.

If someone expects you to be someone you’re not, take a step back. It’s wiser to lose relationships over being who you are, than to keep them intact by acting like someone you’re not. It’s easier to nurse a little heartache and meet someone new, than it is to piece together your own shattered identity. It’s easier to fill an empty space within your life where someone else used to be, than it is to fill the empty space within yourself where YOU used to be.

Saturday, September 27, 2014

Patutlah Gemuk!

Selagi tak habis minimum setengah bundle roti sekali makan, tak puas kan?
Katakan 10 keping roti sekali hadap, maknanya bersamaan 5 cawan beras or Pasta!
Tu baru breakfast, lunch nanti makan lain pulak, tea lagi then dinner lagi.
Oh my, portion control please.

Set Tepung Chocolate Cake 1kg hanya RM10.90!

Salam dan selamat sejahtera. Suka makan kek coklat? Kini dengan tepung rahsia kami, anda dapat buat sendiri dgn harga yg lebih murah dan sedap.

Set ini lengkap dengan tepung kek coklat, serbuk topping coklat ganache dan chocolate rice dalam 1 kotak yang boleh menghasilkan 1 kg kek coklat siap. Ia boleh dikukus dan juga dibakar.

Harga: 
RM10.90/set sahaja
[Tepung Kek Coklat + Serbuk Topping Coklat Ganache + Chocolate Rice]

Kos Poslaju:
Semenanjung Malaysia RM6
Sabah/Sarawak RM10

*Boleh COD area Pasir Gudang

Borang Tempahan: https://t.co/YUq5YS7P3U

atau

Ecwid Store: Gobok Barang

Untuk keterangan lanjut boleh hubungi saya, Suzlin 0197701057 atau PM saya di Facebook.

Terima kasih :)

Bayi Anda Demam?


Suhu badan bayi saya tinggi. Adakah saya perlu risau?
Sukar untuk tidak risau apabila bayi anda sedang menangis dan suhunya meningkat tetapi demam jarang membawa bahaya. Demam adalah sebahagian daripada kaedah semula jadi badan bayi melawan jangkitan.

Walau bagaimanapun, demam mungkin jadi lebih serius jika bayi anda berusia di bawah enam bulan. Agak jarang bagi bayi seawal usia ini untuk mengalami suhu badan yang tinggi, jadi ini mungkin tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena. Hubungi doktor anda segera sekiranya bayi anda:

  • berusia di bawah tiga bulan dan suhu badannya 38 darjah C atau lebih;
  • berusia di bawah enam bulan dan suhu badannya 39 darjah C atau lebih.

Jika bayi anda berusia enam bulan atau lebih, ketinggian suhu badan atau berapa lama demamnya berlangsung tidak selalunya menggambarkan keadaannya yang sebenar. Gerak hati anda biasanya sama tepat dengan termometer dalam menilai situasi anak anda. Namun, menggunakan termometer dapat membantu mengenal pasti apa yang normal bagi bayi anda.

Mengapakah bayi saya sering demam?
Bayi anda demam kerana badannya sedang melawan jangkitan. Kadang-kala tidak jelas mengapa dia demam, tetapi beberapa sebab yang biasa termasuk:

  • selesema;
  • flu;
  • krup;
  • sakit tekak;
  • jangkitan telinga;
  • jangkitan salur kencing;
  • masalah pernafasan seperti pneumonia dan bronkiolitis;
  • virus yang mengakibatkan ruam seperti roseola, cacar air dan penyakit tangan, kaki dan mulut.

Bagaimana saya boleh mengesan demam?
Ibu bapa selalunya boleh tahu jika anak mereka demam dengan menyentuh atau mencium dahinya (kajian menunjukkan metod ini tepat sebanyak 75 peratus). 

Gunakan termometer untuk mendapatkan bacaan yang lebih tepat. Jangan gunakan termometer oral (mulut) sehingga anak anda berusia tiga tahun. Jika bayi anda masih terlalu kecil untuk anda menggunakan termometer oral, bacaan suhu boleh diambil dari ketiaknya jika dia demam. Pegang hujung bebuli termometer di ketiak bayi dengan sikunya rapat ke sisi selama lebih kurang lima minit (termometer digital terbaru akan berbunyi bip apabila suhu telah diambil). Bacaan ketiak akan memberikan bacaan satu atau dua darjah lebih rendah daripada bacaan internal, jadi tingkatkan bacaan yang diambil. 

Termometer telinga adalah cepat dan tepat untuk mengambil suhu anak anda tetapi harganya mahal dan memerlukan tangan yang stabil untuk mendapatkan bacaan tepat. 

Anda juga boleh menggunakan jalur demam yang anda letakkan pada dahi anak anda dan walaupun bacaannya kurang tepat, ia mudah digunakan ke atas bayi yang sedang beronta-ronta.

Apa yang boleh saya lakukan untuk merawat demam bayi saya?
Anda tidak perlu merawat demam kecuali anak anda berasa tidak selesa atau jika dia pernah mengalami kekejangan febril. Berikut adalah langkah-langkah menenangkan-demam: 

  • Jika anak anda demam dan berusia lebih daripada lapan minggu, anda boleh berikannya Panadol yang khasnya untuk bayi dan kanak-kanak, untuk menurunkan suhunya. Ikuti arahan dos pengambilan dengan berhati-hati. Dos yang tepat bagi ibuprofen (Nurofen) juga boleh diberikan. Parasetamol dan ibuprofen tidak disarankan kepada bayi di bawah usia dua bulan dan jangan berikan aspirin kepada bayi atau anak anda yang berusia di bawah 16 tahun, yang dikaitkan dengan Sindrom Reye's, penyakit yang sebenarnya jarang berlaku tetapi boleh membawa kematian.
  • Pakaikan bayi anda baju kain kapas yang nipis (jangan balut bayi anda untuk mengurangkan demam).
  • Pastikan biliknya sejuk. Jika perlu, letakkan kipas berhampiran kot bayi dan gunakan sehelai cadar atau selimut nipis untuk menyelimutkannya.
  • Berikan banyak cecair. Bayi kecil memerlukan lebih banyak air daripada biasa, iaitu -- susu badan atau susu formula. Jika anda sudah memberikan minuman lain kepada bayi anda, berikan lollipop ais, sup jernih atau jus buah-buahan telah yang dicairkan.
  • Cuba mandian berspan. Letakkan bayi anda dalam tub mandi yang cetek dengan air yang suam dan gosokkan badannya, satu bahagian pada satu masa, dengan kain flanel atau span yang diperah sedikit. Jangan keringkan badan bayi anda; biarkan air tersejat sendiri. Ini mungkin membuatnya lebih selesa.

Bagaimana saya boleh tahu demam bayi saya serius?
Kelakuan bayi anda lebih penting daripada suhu badannya. Jika dia mempunyai demam pada 38.9 darjah C, menyusu dengan baik, bertindak balas dan mudah ditenangkan, anda tidak perlu risau, tetapi jika suhu dia ialah 38.2 darjah C, asyik menangis, lemah dan tidak aktif, anda perlu risau. 

Hubungi pakar pediatrik anda jika:
  • bayi anda berkelakuan aneh;
  • tiba-tiba dia menangis lebih daripada biasa dan anda tidak boleh menenangkannya seperti biasa;
  • dia amat letih dan tidak menyusu.

Anda perlu lebih berhati-hati dengan bayi yang lebih kecil terutamanya bayi yang di bawah tiga bulan dan doktor akan membuat pemeriksaan yang lebih lanjut pada bayi-bayi ini. 

Bayi selalunya akan mudah sakit tetapi mereka juga mudah sembuh. Walau bagaimanapun, anda perlu hubungi doktor anda jika bayi anda demam selama lebih daripada tiga hari. 

Apa maksud kekejangan febril?
Jika suhu anak anda meningkat secara tiba-tiba, menyebabkannya menjadi pucat, kejang, bergerak menggerenyet tidak terkawal dan mungkin tidak sedarkan diri, dia sedang mengalami serangan yang disebabkan oleh demam, yang dikenali sebagai kekejangan febril. 

Ini amat menakutkan apabila dilihat tetapi ia jarang membahayakan bayi. Walaupun ia kelihatan berpanjangan, serangan ini selalunya berterusan hanya selama 20 saat dan jarang berlaku lebih dari dua minit. Jika serangan berlaku lebih dari empat minit, bawakan anak anda ke jabatan Kemalangan dan Kecemasan dengan segera. 

Semasa anak anda mengalami serangan, jangan kekang bayi anda dengan apa-apa cara sekali pun. Longgarkan mana-mana pakaian yang ketat dan keluarkan sebarang benda dari mulutnya seperti puting atau makanan. Bayi anda tidak akan menelan lidahnya.

Hubungi doktor anda apabila serangan sudah reda. 

Sumber

HISHOP: GET 25% OFF WITH EVERY HISHOP PURCHASE!

In conjunction with Malaysia’s 1st Cyber Sale (MyCyberSale) happening from 27 September till 1 October 2014, HiShop Malaysia would like to take this opportunity to give more exclusive discounts and deals starting from Saturday (27 September 2014).

Some of you might be thinking what’s the big deal? It’s just another big sale. Before you judge, here’s what HiShop Malaysia is offering:

RM25 instant rebate with minimum purchase of RM100
RM50 instant rebate with minimum purchase of RM200
Earn 10 x HiShop Points

How cool is that?!
Click the banner below and start shopping ;)


#mycybersale #hishopmy

Friday, September 26, 2014

#babyadam #1yr2months3weeksold

Baby Goods Musts and Skips: First 1 year onwards

When Adam still in the womb, 5 months in the womb to be exact; Lin dah start beli baby stuff. Dari baju and all the accessories bla bla bla. Fuh, you name it. New mom-to be right? Tak ada experience and excitednya sangat ________. [Isi sendiri tempat kosong]. Then after a year, I realize: O man, I really spend a lot. So I would like to share here what you really need to buy and to skip, in my point of view.
Image source: Google
Most Used

Pampers NB
Beli yang kecil dulu, as baby baru lahir grow so fast. Then baru top up apa yang patut. I use PetPet at first, cause it have some space for baby’s tali pusat so tak adalah friction sangat. Then I use Huggies sampai sekarang.

Lampin
I use brand Anakku 100% cotton. Cheap and multipurpose as you can use it as swaddle, towel, selimut etc. you name it. Tapi kalau takut baby panas, jangan bedung pakai kain cotton. Beli 2,3 helai swaddle yang tak panas pun dah cukup. Avoid using pin. Kalau ada duit lebih boleh beli brand Gugu.

Baby Sling
Lin beli brand Regin. Masa Adam lahir, sangat takut nak pegang. He’s so small and fragile with 2.2kg weight. So, I decide to buy this baby sling. Nak beli yang brand Boba so and so tersangat lah mahal kan. But this cost me only RM90 and still strong and sturdy Baby Iman boleh guna. At first memang complicated sikit, but lama-lama dah terbiasa. Can use it from NB sampai Baby 5 years old [25kg max] with 8 holding position. Boleh buat buai juga. kalau emergency.

Sebamed Baby Cream
First 6 months memang Baby Adam tak pernah ada rash bagai, but when he starts his 1st solid food and gain weight. MashaAllah, kesian sungguh as dia ada rash dekat kelengkang. So I buy this brand, and it works like wonder :)

Digital Thermometer
Beli dekat Cosway. RM9.90. Read Articles bout Demam HERE.

Summer Baby Bather
Seriously, this helps a lot.

Baby Wipes and Toiletries
Beli dekat Cosway juga. Brand Teddie. SLS and SLES free. Mineral Oil free. Paraben free. Beli time offer, memang murah. Lin suka borong banyak, satu botol boleh last more than 2 months. Baby Adam tak ada masalah dengan brand ni since he was born and I hope Baby Iman pun macam tu.

Breastpump and storage
MUST HAVE. FULLSTOP. My 1st breastpump jenama UNIMOM Mezzo. Manual. RM115.

Fischer Price Baby Rocker
Senang. Tak perlu letak baby dekat bawah. Kang terpijak naya, especially kalau ada budak-budak dekat rumah. Kalau travel, tak payah bawa extra baby futon ke apa. Bawa je rocker boleh lipat-lipat ni. RM170.

Kelambu
Avoid kena gigit nyamuk. Musim denggi sekarang ni. Any brand pun tak apa.

Bantal Donut untuk breastfeed
Sangat mudah and kalau anak mengempeng atau kena pegang berjam-jam pun tangan tak lenguh.

Sweet Cherry Safety Gate
Oh ini sangat penting. Especially kalau you’re staying alone with your baby and tak ada orang nak tengokkan bila anda pergi washroom etc. Lin pagar jalan nak pergi dapur. Read more bout this HERE

Sweet Cherry Crown Car Seat
RM130+ at Lazada. 

Didn’t Use Enough

Baby’s cot/Tilam Baby etc.
Tak perlu beli. Beli comforter je lipat-lipat. Baby Adam guna tak sampai sebulan then dia tidur dengan Lin.

Walker
Too much risk and limit baby’s developmet. Tapi orang dah bagi free kan, pakai jelah.

NB stuff macam pampers and clothes, a lot.
4-5 helai dah cukup. Baby cepat besar.

Pacifier
Tak beli pun.

Baby Stroller
Depends on your need. I did buy this, but Baby Adam tak berapa suka.

Mothercare Baby Carrier
The most expensive one and Adam lagi suka duduk dalam baby sling. Adoi.

Thursday, September 25, 2014

BOOKCAFE: DISKAUN 90% & FREE SHIPPING #MYcyberSALE

Promosi besar-besaran, #MYCyberSALE selama 3 hari di Bookcafe.com.my
(29 September - 1 Oktober 2014)
Tambahan 10% diskaun untuk subscriber BookCafe dengan mendaftar di sini : [Link]
\(^______^)/

Wednesday, September 24, 2014

NO DNA TEST NEEDED ;)

told'ya. me have same smile, same hairstyle, same kepala, same telinga, same eye, same muka and of course kecomotan yg sama. no DNA test needed ‪#‎babyadam‬ 

Tuesday, September 23, 2014

HISHOP: 15% OFF WITH EVERY PURCHASE!

Just want to share this good news for my beloved  reader. Get 15% off with every purchase you made at HiShop Malaysia. 
How?
Just key in this unique discount code upon checkout:
SUZLIN
So why wait? shop online now!

FREE DELIVERY OVER RM50 | CASH ON DELIVERY | FREE 2 SAMPLES

Pregnancy: Checklist Barang Bayi dan Ibu

Oh my, lagi 61 days #baby nak lahir. Itupun kalau tak terawal macam #babyadam :) As 27 till 30th Sept 2014  ni ada Baby Expo dekat Persada Johor. So I thought I jot down all the things I need for upcoming baby ni :)
To Buy List: *To be updated from time to time
  • Pampers Newborn Petpet sebab ada ruang untuk pusat baby
  • Silicone Mat
  • Clothes - Long+Short 1 set 
  • Cotton Pad
  • Minyak TYT 
  • Tuam Baby
  • Towel x2
  • Baby Wipes 
  • Pad overnight
  • Toiletries Cosway-Teddy range
  • Disposable Panties
  • Baby Detergent
  • Stokin x3
  • Swaddle x1
  • Lampin
  • Acriflavine Lotion
  • Vitamin [Protein mix, Vit. C, Vit. B, Multivitamin and Zinc]
Beg untuk dibawa ke hospital:
  • Buku Merah
  • Kad Pengenalan
  • Handphone/Charger/MP3
  • Kurma, Mineral, Susu kotak
  • Tisu
  • T-shirt + Trackbottom/Kain batik
  • Stokin x2
  • Toiletries 
  • Towel Ibu
  • Towel Baby
  • Baju baby x2
  • Barut x3
  • Pampers 
  • Botties and mitten
  • Swaddle/Lampin
  • Minyak TYT
  • Pad
  • Bra+Disposable Panties
  • Plastic Bag x2 untuk isi baju kotor
  • Breast Pump and storage bag *dah boleh start perah susu.

This time tak banyak barang nak kena beli as #babyadam punya barang pun banyak lagi, boleh kongsi ;) Semoga segala urusan dipermudahkan. Kami sangat excited and just can't wait for it!

Monday, September 22, 2014

[48% Off] Domino’s Pizza: 2 Regular Pizzas for RM26 at Groupon

Lin suka betul makan Pizza Dominos sejak dari sekolah menengah dulu. Banyak variasi. Sekarang ni paling best Classified Chicken. O yummy.
(^______^)"

Sunday, September 21, 2014

IKEA Catalogue 2015 / Katalog IKEA 2015

Read it online or download:
Malaysia

Baca secara online atau muat turun:
Malaysia

Monday, September 8, 2014

Babysitter yang reliable? Or not!

Hah. Still don’t want to expose whether adam dapat adik lelaki or perempuan. Kasi surprise sikit. But we already decide on his/her name, excited and can’t wait for him/her to come out from my stretching tummy! 

Baru je balik dari Klinik Kesihatan Pasir Gudang. As usual, ramai orang (+_____+)” So far Baby Adam OK and his next appointment will be next 2 months and me, myself memang dah lama start weekly checkup sebab ada a teeny weeny prob mcm low HB, HPT, gastric bla bla bla since 4 months preggy. Mabuk-mabuk kurang, sakit kepala berkemungkinan puncanya dari kerja dan kurang tidur. That’s why I guess I have to take a break from work sekejap. After all, anak-anak dan kesihatan lagi penting dari everything, right? Kalau kesihatan tak jaga, sorry to say there’s no one reliable that I can trust on taking care of my kids. 

Talking about reliable or not, my mom said I’m fussy, but I’m not. Takkan hantar anak tak check whether environment selamat or tak, pergaulan macam mana etc. Kalau kita hantar anak kita, lepas tu nampak grill pintu besi dekat rumah dia tak berganti dan berkarat patah-patah; what happen if Adam main-main dekat situ and terluka? Tak ke tak pasal-pasal kena kancing gigi dan seangkatannya. Ish, kita nak buat kerja dekat lab pun tak senang. And banyak lagilah.

Ya ya ya they can say alah aku ada anak 5,6,7 OK je semua anak aku. Membesar elok je, boleh je jaga. Sorry to say la ek, if something bad happen, ko nak cakap apa? Susah nak cakap dengan orang macam ni. I know this kind of people, if something bad happen mesti dia salahkan kita balik. Been there, done that. Serik. Anak kita tau, bukan senang nak dapat anak apetah lagi nak jaga dia betul-betul. Amanah dari tuhan ni. 

Alhamdulillah, sejak 7+ months everything is OK. Gastrik dah tak ada, even HB paras hidung tapi tu boleh diusahakan and of course my main concern- baby’s position. Sejak baby dah pandai pusing-pusing last 3 months, dia breech. Senak pundi kencing I, dah la perut I kecik. Bila berjalan je jangan cerita, 100m berjalan 4 kali berhenti rehat. Bukan sebab penat, tapi baby tersangatlah aktif. 

Semoga selamatlah semua hendak-Nya. Dipermudahkan segala urusan. Amin. OK, nak sambung masak. Nak update on the go dah tak boleh. Kena jugak menghadap lappy. 8 months relationship now I have to say bye-bye to my Note. Dah rosak, skrin pecah berderai. Nak tukar skrin kena tukar kena ribbon bagai. MAHAL~ (T_____T)” Dengan keadaan sekarang usahkan nak beli lagi sebiji, nak bela pun tak tahu boleh bayar ke tak, skrin ribbon bagai bukan murah sama charge nya beli lagi sebiji tablet. Apa-apa hal duit nak kena dulukan baby bulan 11 ni. Tak apalah, nanti ada rezeki dari langit tu *sedapkan hati*

Saturday, September 6, 2014

Biskut Baby Bites tak boleh makan?

Ramai betul ibu bapa diluar sana terkejut dengan penemuan eksperimen di makmal dapur Saintis Iera. Dapur dengan kelengkapan api dari pemetik api, dan bahan ujian ialah biskut Baby Bites yang ada lambang carrot, 100% Selected Superior Rice Rusks. Disebabkan ujikaji di makmal dapur beliau inilah, ramai ibu bapa bimbang akan keselamatan anak-anak mereka, maklumlah, bak kata Saintis Iera, ia sebenarnya bukan makanan malah plastik! Ya, anak-anak mereka dah makan plastik!

Berdasarkan apa mereka fikir benda tu plastik? Hujahnya mudah, iaitu biskut itu terbakar apabila dibakar. Dan baunya busuk macam plastik. Jadi, plastiklah tu!

..All I can say is, that’s retarded.. full stop. Tak perlu aku nak huraikan ujikaji eksperimen dari dapur begini. Tapi kang tak hurai, nanti ramai pula ibu bapa diluar sana kebimbangan yang amat sangat.
Saya cerita dalam bahasa mudah sahaja lah ya. Tulis susah-susah nanti orang tak baca pula.

OK, sila bakar Twisties, Corn chips dan seumpamanya. Tengok apa jadi. Terbakar bukan? Kenapa? Kerana ianya 90% starch! Dan ianya memang jenis akan terbakar. Cuma, sejauh mana ia terbakar itu, bergantung kepada proses makanan itu dibuat. Jika ia digoreng dalam-dalam, lagi keringlah makanan tersebut dan lagi tinggilah pembakarannya. Ia tetap makanan, bukan plastik! Jangan gelabah tak tentu pasal.

Berkenaan bau, tahukah Saintis Iera, yang petai, jering dan buah kerdas pun, jika dimakan dan tidak dibakar, sebaliknya ditelan segar-segar pun akan menghasilkan sejenis gas yang cukup power dari lubang anus Saintis Iera? Ia tidak berapi, tapi berbau busuk dan kadang-kadang boleh buat orang rasa loya dan pening. Saintis Iera tak sepatutnya kaitkan bau makanan dengan tahap bahaya makanan tersebut. Mengaitkan sesuatu tanpa usul perika ini bukan amalan saintis yang bijak. Silap haribulan Saintis Iera boleh disaman oleh syarikat biskut bayi!

Friday, September 5, 2014

Currently Reading: Screaming-Free Parenting by Teguh Iman Perdana

Harga: RM13.00 
PTS Publication

Baru muka surat 39. Alhamdullillah banyak ilmu dan info yang kita dapat. Terima kasih Hasrul Hassan atas perkongsian. Semoga sama-sama beroleh manfaat.

Adam's Safety Gate!

Adam has turned 14 months and eventually reached his walking milestone. Not that I wanted to boast about his achievement, in fact a little variation doesn't bother me much. Few weeks or months late or early, it doesn't matter as long as he is healthy.

The point is, since there is so much for him to do and discover around the house, I've decided to always keep him out of kitchen by installing baby gates. I bought this Sweet Cherry from Jusco Tebrau. Complete with extension, the price is RM159 and the 14cm extension cost us RM36.90. Lucky us, as 1st Sept was the last day of Karnival Beli Belah Malaysia, sort of; there's a 20% discount on baby's stuf.Total: RM156.72. The price is slightly higher than My Dear Brand [RM120] but I didn't buy it cause I don't like it design, cheaper than Little Bean brand [RM199].

So now Adam will never be able to enter the kitchen, if not eliminated, at least minimized the risks of sharp edges, knives, kettles and hot boiling water. Alhamdulillah.

Sweet Cherry LD1 Denzel Door Gate White
  • Pressure fit gate.
  • Easy to install.
  • Two way opening.
  • Fits opening 71-80 cm.
  • Extra extensions compatible with Sweet Cherry LD2 & LD3 exensions.
Currently you can buy this from Lazada Malaysia for RM119 [save 25% extension not included] - Link
Extension:
Sweet Cherry L2 Door Gate System 7cm / RM21.90 - Link
Sweet Cherry L3 Door Gate System 14cm / RM36.90 - Link
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...