Parenthood dan Crowd Control - #CeritaMak

Monday, April 23, 2018

Parenthood dan Crowd Control

Adam (5 yo), Iman (4yo), Fateh (2yo) and Baby Yusuf (2 mo)
Sebenarnya ni cerita bulan lepas, Mak ada post dekat FB juga. Tapi Mak up dekat sini untuk kenangan ;) 

Every month Mak memang sentiasa akan plan "getaway" dengan anak-anak. Kalau tak ada budget pun, Mak kena usaha juga. HAHAHA. 

Ada je aktiviti luar yang tak perlu wang ringgit. Mak memang selalu bawa bebudak ni pergi playground tapi ini adalah untuk bagi diorang pergi jauh sikit and bagi pendedahan awal tengok dunia. Nak travel jauh-jauh, Mak surrender awal. Belum boleh lagi. Plus Mak want to make them extra happy, dan "mencuci" dosa-dosa yang Mak TERbuat dekat diorang; like macam termarah ke, tercubit ke, tertinggi suara ke, TER"absent parenting" ke. Sebab Mak rasa all those things tak cukup dengan maaf. 

I'm not a perfect mom after all. But I do try to be one. Semua parent pun macam tu kan. So I took all the penat lelah as my "punishment" melayan kerenah diorang ni dekat public. Tuhan je tahu betapa gigihnya Mak "Crowd Control". Boleh ke macam tu?

MAK PERLU CHEAT CODE UNTUK EXTRA ENERGY, MONEY DAN POWER!
.
Start with FanPekka lepas tu makan KFC, separuh jalan movie Pasific Rim, yes half! sebab Adam insist nak keluar even sebenarnya dia yang nak tgok movie robot tu *facepalm* then pergi IKEA dan apa-apa in between with semua baby memang semput gila sangat! Dengan Adam+Iman suka berlari bergurau tak kena tempat. Fateh dengan syndrome two-nagers ni. Adoi. Nasib baik yusuf relax je tidur lepak-lepak dalam carrier. Serius, rasa nak naik hijau, but mak ain't got energy for that anymore~
.
At the end of the day, drive back I ask Adam, Iman, Fateh dan Yusuf; Awak semua seronok? Diorang cakap diorang HAPPY and give me that lovely cheeky smile

OK. Somehow it really relieving and watch them laugh make me "lit" inside. I'm happy too. Jadi marilah kita balik boyfriends ibu.Yes, ibu sayang korang semua sambil tarik nafas dan hembus.

Jadi bulan ni kita nak pergi mana pulak? ;)

21 comments:

  1. Nak pegi fanpekka,xsempat hari tu,naura dah penat..boleh plak take a nap kat bangku..haishh..so kita tengok orang lalu lalang jelah

    ReplyDelete
    Replies
    1. takapa. fanpekka dekat je. bila-bila boleh pergi ;)

      Delete
  2. Setuju Mak. Bawak anak-anak jalan mana² pun ok. Yang penting anak-anak happy dan kita dapat mengisi masa bersama-sama.

    ReplyDelete
  3. bila dah ada anak memang macam tu la jadinya.. kena expect what unexpected things.... kadang-kadang memang letih tapi sebenarnya bila malam tu dah tidur lega yo lepas dah layan anak-anak, esok pagi bangun do the same things...

    hahahha tercubit terotan tu memang dah menjadi biasa...
    kadang kadang i pun tak terlayan dah anak -anak bergusti lantak depa la i sambil duduk minum kopi hahaha

    ReplyDelete
  4. kebahagiaan anak adalah kebahagiaan orang tua juga. So kalo anaknya bahagia sudah pasti ibu dan ayahnya demikian :D

    ReplyDelete
  5. da nama nyer anak-anak. takkan ikut kata all the time!
    mak-mak ni kekadang ok. kekadang x dpt nak apply konsep parenting sgt bila anak membuas! ha ha ha
    aida ni walaupun yg membuas hanya sorang, aida x kan boleh atau larat nak kuar tanpa mr.asben tau.
    aida ni sgt tak boleh sesuatu berlaku kat anak-anak.
    want to keep them 100% safe. so, diorang takkan bebas sgt kalau dgn aida.
    but with mr.asben by my side, Mak, ok. ibu dia akan ok :) ha ha ha ha ha...

    ReplyDelete
  6. Macam tu la akak buat Mak...akak kan kerja jauh..weekend je jumpa anak..sesekali keluar dengan dia tu kira menghapus dosa2 akak sebab tinggalkan dia ngan atuk nenek dari kecik..Ibu tunggal macam akak lagi seksa jiwa raga..nak- nak kena bagi dia faham condition mak dia ni...sedih tau...hehehe...4 weekend a month at least twice kena keluar dengan dia

    ReplyDelete
  7. Pegi mana-mana pun ok asalkan dapat meluangkan masa dengan yang tersayang. Kalau nak pergi jalan-jalan cuti lama sikit tunggu akhir tahun je lah sebab cuti sekolah panjang sikit.

    ReplyDelete
  8. Anak-anak kalau bawah pergi mana-mana pon diorang dah happy. Asalkan dapat keluar rumah. Memang mencabar lah bawak anak-anak sendirian ni. Kelasakan masing-masing. Baru anak empat tu ☺

    ReplyDelete
  9. Penting baget nih jalan jalan bersama keluarga biar semuanya jadi happy happy. Sering sering jalan jalan sambilakan makan kemesraan bersama keluarga terjalin erat.

    ReplyDelete
  10. Seronok kan bila ada getaway bersama anak2. Bonding time.. therapy juga. Jadi bila ada masa terluang kita kena plan habiskan masa dgn lakukan aktiviti atau pegi mana2 yg blh kita gembira kan anak

    ReplyDelete
  11. mengikut kajian budak2 memang kena main kat luar sekali sekala. otak mudah berkembang

    ReplyDelete
  12. Bagus tu! Kadang2 tak perlu travel jauh pun cukup anak rasa mereka disayangi dan ada masa untuk mereka lebih rapat dengan ibu bapa. Tapi sebab ada adik-beradik dah kerja macam saya jadi selalu terlepas nak ikut bercuti sekali. Sedihnyaaa

    ReplyDelete
  13. Anak-anak ni yang penting just bagi mereka happy, dapat main, gurau2 dan all the penat yang kita rasa akan hilang.

    ReplyDelete
  14. it is kinda tought after having your own family especially with kids. but i believe many parentshood would not mind where to go for kids and as long the kids were all happy.

    ReplyDelete
  15. Tanggungjawab sebagai seorang ibu memang lah berat kan tapi happy bila tengok anak-anak pun happy. Semua orang tak perfect tapi nak buatkan terbaik untuk anak-anak. Semoga lebih kuat dan tabah!

    ReplyDelete
  16. Selalu nampak lin upload gambar anak2 pergi playground. Mesti anak2 suka sangat kan. Dekat rumah kak ana ni playground dah jadi hape ntah. Buaian tgl batang dia je. Lin ghase? Haha. Nak rawat kekecewaan bawa lah syafi pergi mana2 yang kak ana pergi. Dia pn suka saja. Haha

    ReplyDelete
  17. Perghhh dasyat ni..memang super mom betul. I anak dua ni pun kadang2 trkial2 kalau bertiga ja. Kalau ada suami..sorg dengan suami..sorang dengan i

    ReplyDelete
  18. sama lah mak...setiap minggu mesti kena bwk jln rewards untuk anak2 pnt sekolah kan...walaupun setiap kali keluar kita jadi mak konijau kjp haha...xpelah jnji ank2 seronok..

    ReplyDelete
  19. betul tu, banyak je benda boleh buat tanpa guna wang ringgit. cuma atas kitalah macamana creatifnya kan.

    ReplyDelete

Disclaimer

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.