Lazada Malaysia

Friday, August 23, 2019

Tips For Travel by Mak Lin

Terpandang iklan Salebration Traveloka dekat Facebook timeline that they will have this travel promo lagi beberapa hari. Dah lama dah Mak tak bercuti dengan anak-anak. Kali terakhir pun dekat Tg. Balau, Kota Tinggi, within 40km from our house. It was fun though. Yang penting anak-anak happy.
Anak kecil-kecil quite troublesome jugalah nak travel. Dengan melayan kerenah diorang, long hour travel, 1001 obstacle; you name it. Mental emosi kena kuat. Kalau tak, memang tak kemana-manalah kita. Make sure everything was plan - in details, snack and games kena bawa to keep them occupied and jangan lupa "emergency kit" for kids - syrup paracetamol, minyak angin, antiseptic cream/liquid, thermometer and else you can think about.

One of my friend suggest me this, in order to keep them in "peace" masa waktu perjalanan, tukar waktu tidur diorang, keep them active 2-3 hours before travel time then masa travel diorang dah penat and tidur all the way while travelling.

Selain tu, use alternative method; aromatheraphy which soothe and give your kid calming effect such as lavender. You can use either car aromatheraphy diffuser or Mak ada juga nampak several baby balm yang dijual sekarang.

So for this upcoming school holidays, awak orang dah plan nak cuti ke mana?
Check out this link for: Traveloka Sale-abration
Sebelum melancong, pastikan segala perancangan terperinci perlu dilakukan. So hari ini, Mak nak share macam mana nak plan travel secara bijak dan jimat:

1. Melancong ketika bukan musim cuti persekolah/sambutan perayaan.
Selalunya tarikh yang tak ramai orang bercuti ni paling murah, especially hotel penginapan dan tiket penerbangan.

2. Berkongsi
Ajak ahli keluarga atau kawan lain berkongsi tempat penginapan. Nanti dekat sana boleh request extra bed or extra pillow.

3. Tempahan awal
Yang ni memang semua orang selalu buat, tempah tiket fligh awal dan kena selalu alert as kadang-kadang certain OTA (Online Travel Agent) selalu buat promosi dari semasa ke semasa. Contohnya macam Traveloka ni, upcoming promo Sale-abration yang menawarkan promosi/deals which include online flight promotions, hotels,experience dan airport transfer; all-in-one. Senang dan mudah semua di hujung jari.

4. Tempahan berpakej
Kalau tengok dekat mana-mana agensi berpelancongan, memang rata-rata menawarkan pakej perlancongan yang berbaloi, independent travel aget pun ada. Cuma hati-hati, buat research lebih sikit and trust your gut ;)

5. Guna kereta? atau pengangkutan awam?
Bagi Mak, kalau melancong lebih better kita naik public transport. Lebih murah. Macam naik train, boleh tengok permandangan kiri kanan. Dulu Mak pernah ke Hatyai menaiki keretapi dari Ipoh. Memang seronok!

6. Kemudahan di tempat penginapan: Dapur
Obviously memasak boleh menjimatkan duit anda. Tapi kalau tak ada, bawa lah maggi cup. Rasanya semua hotel memang provide kettle or air panas.

7. Pack barang yang perlu sahaja.
Ini memang menjadi 1 masalah; especially #GengMakMak. So, kalau pergi bercuti tu Mak pack baju ana-anak yang jenis airy dan nipis. So senang basuh dan cepat dikeringkan. Recycle je baju, tak payah pening-pening.

Setakat ni, itu sajalah tips yang boleh Mak beri. Kalau tak sempat search online pun, tak lama lagi pun ada MATTA Fair 2019 deals kan dekat Putra World Trade Centre (PWTC), Kuala Lumpur on the 15th – 17th of March 2019 from 10 am to 9 pm and in Setia SPICE Arena, Penang on the 5th -7th of April 2019 from 10 am to 9pm.

Till then guys, Salam.

1 comment:

kisah si dairy said...

nampaknya kena plan lebih awal la...boleh la nak survey nanti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...